Hoera! De jeugdboekenmaand 2023 gaat op 4 maart van start. Elk jaar is dit een topic waar ik graag over schrijf. Ik ben immers grote fan van boeken en lezen. Dit is nu de 7e editie op mijn blog en ook dit jaar liggen er weer pareltjes van boeken op jullie te wachten en heb ik de handen in elkaar geslagen met verschillende uitgeverijen waardoor jullie weer leuke boeken(pakketten) kunnen winnen. Maar daar stopt het niet. Wist je dat er ook heel veel activiteiten zijn deze maand?
1. GELUK, het thema van de jeugdboekenmaand
Het thema van de jeugdboekenmaand 2023 is geluk. Dat is wel een heel uitgebreid thema. Er zijn heel leuke boekentips te vinden op de website van de jeugdboekenmaand en uiteraard ook op deze blog. Ik ga niet enkel boeken met als thema geluk in de kijker zetten maar ook gewoon kei toffe boeken die ik zelf zo leuk vind dat je ze MOET gelezen hebben. Vaak zet ik er ook nog doe-tips bij voor thuis of in de klas. Ga dus zeker eens kijken bij mijn categorie ‘boeken’ op deze blog om inspiratie op te doen.
2. Activiteiten jeugdboekenmaand in Antwerpen
Onze stad Antwerpen heeft enorm veel literaire activiteiten op de planning staan in samenwerking met de jeugdboekenmaand. Ik kan het alleen maar aanmoedigen. Plezier in lezen in zo belangrijk.
Win een geluksbrenger
Doe je mee met een activiteit van Jeugdboekenmaand in Antwerpen? Dan krijg je op het einde een gelukskaart. Dat gebeurt ook bij de gratis activiteiten. Heb je 3 verschillende gelukskaarten verzameld? Dan kan je in elke bibliotheek in Antwerpen aan ons grote Rad van Geluk draaien. Zo win je een leuke geluksbrenger.
De verschillende gelukskaarten
Een gelukskaart is een kaart die in het teken staat van iets wat je gelukkig maakt zoals dromen, vriendschap of de natuur. Bij elke activiteit van Jeugdboekenmaand hoort 1 gelukskaart. Je krijgt die gelukskaart als je meedoet met die activiteit. Heb je 3 gelukskaarten verzameld? Dan kan je in elke bibliotheek in Antwerpen aan ons grote Rad van Geluk draaien. Zo win je een leuke geluksbrenger.
- De Lezer leest graag boeken, maar ook handen of glazen bollen. Alle activiteiten rond verhalen, lezen, luisteren en de toekomst voorspellen vind je hier.
- De Magiër betovert vriend en vijand met magische creaties. In het programma van Jeugdboekenmaand vind je heel wat magie. Denk maar aan een creaworkshop of magisch geknutsel met multimedia.
- De Acrobaat houdt van een gezonde geest in een gezond lichaam. Tijdens Jeugdboekenmaand kunnen Acrobaten dansen, door de lucht zweven en zelfs samen met hun ouders aan yoga doen.
- Dromen vangen en dan proberen om die te laten uitkomen: hoe mooi is de taak van de Dromenvanger? Jeugdboekenmaand zit voor Dromenvangers vol met wensen, dromen, verbeelding, het goede doel of een betere wereld.
- Wat zouden we zijn zonder vriendschap? De Vriend houdt van samen zijn met anderen, elkaar troosten of helpen. Wat dacht je van brieven schrijven? Een gelukssteen maken voor iemand die je graag ziet? Of elkaars vriendenboekje invullen?
- De activiteiten van de Spiegel gaan over je gelukkig voelen, maar ook over andere gevoelens. Knutsel gelukspopjes, luister naar verhalen over geluk, waag je aan theater over geluksbrengers.
- De Holle Eik is een plek om tot rust te komen. In verschillende activiteiten van Jeugdboekenmaand ontdek je hoe mooi de natuur wel is. Zaai een klavertje vier, schilder met gelukkige kleuren of geniet van de rust onder de boekenboom.
- De achtste gelukskaart is jouw Bijzondere Gelukskaart. Die mag je zelf invullen. Het is jouw eigen gelukskaart, ze zal alleen jou geluk brengen! Download de kaart, druk hem af en teken er jouw geluksbrenger op. Vul ook jouw geluksgetal en lievelingsboek in. Speel deze kaart niet kwijt, dan heb je zeker geluk en komen jouw toekomstdromen misschien wel uit?
3. Interessante artikels over lezen
Ik heb natuurlijk al heel wat leuks op mijn blog staan buiten dingen over de jeugdboekenmaand. Heb je deze dingen al gelezen..
130+ manieren om (begrijpend) lezen leuk te maken in de klas en thuis!
De app voor dove kindjes dat lezen mogelijk maakt
artikels over lezen, voorlezen, dyslexie en meer
AVI-lezen, niveaulezen en aanvankelijk lezen, wat is dat?
10 tips voor een gezellige leeshoek
4. Om in de klas te gebruiken
- Wel, ik ben ook leerkracht en ook dit jaar hebben ze weer een handleiding gemaakt met als thema geluk om mee aan de slag te gaan in de klas tijdens de jeugdboekenmaand (of nadien) . Je kan allerlei leuke en interessante activiteiten vinden voor zowel kleuters als lagere school en eerste graad secundair onderwijs. Dit allemaal om rond empathie en emoties te werken. Ik ga er alvast mee aan de slag!
- Ze hebben ook een heel erg interessante handleiding om te werken met boeken in de klas, een heel jaar door. Met toffe lesideetjes, tips en originele activiteiten.
- Kinderen die liever luisterverhalen hebben of kinderen die problemen hebben met lezen kunnen terecht bij luisterpunt.
- De lestips van de jaren die geweest zijn vind je in het archief …
- Jeugdboekenmaand in Antwerpen heeft ook enkele activiteiten voor jou als leerkracht op met je klasgroep te doen. Die kan je hier vinden.
5. Activiteiten en workshops buitenshuis!
Tijdens de jeugdboekenmaand zijn er altijd bibliotheken en andere instanties die leuke activiteiten en workshops organiseren. Wil je graag weten of er iets in jouw buurt te doen is ? Kijk dan snel even hier en plan een leuke uitstap in de vakantie, een weekend of woensdagnamiddag. Vaak zijn ze gratis!
6. Wat kan je allemaal verwachten deze maand?
Wel, je kan echt veel leuke dingen verwachten op mijn blog tijdens de jeugdboekenmaand (en nadien ook nog uiteraard). Er zullen veel meer boekentips zijn dan anders, afgewisseld met nog steeds andere, persoonlijke artikels. Er zullen ook doe-tips zijn en ja hoor, veel leuke winacties ook. Omdat ik vind dat ieder kind recht heeft om te lezen, omdat lezen gewoon kei tof, ontspannend en leerrijk is en omdat je nooit genoeg boeken kunt hebben. Yes!
Zijn jullie ook klaar voor de jeugdboekenmaand?
XOXO Nathalie
No Comments