Antroposofisch speelgoed…Terwijl sommigen er bij zweren, krijgen anderen er de rillingen van. Het klinkt misschien een beetje voor geitenwollensokken, zoals mijn vriend wel eens durft zeggen. Daarom vroeg ik aan Florrie van de nieuwe webshop Reiger en de Raaf om deze gastblog te schrijven. Ik ben meer en meer fan van het ontdekkend speelgoed, het duurzame, houten, fantasierijke speelgoed. Benieuwd?
De betekenis van Antroposofie
Het feit dat mensen de rillingen krijgen van het woord ‘antroposofisch speelgoed’ is vaak omdat het woord ‘antroposofisch’ vraagtekens oproept. De betekenis is niet helemaal duidelijk, en het zit toch een beetje in het bekende ‘geiten-wollen-sokken-hoekje’. Hoog tijd om het daar uit te halen en eens goed af te stoffen!
Daarom een klein stukje achtergrond. De antroposofie is een filosofie; een bepaalde geesteswetenschap waarin men ervan uit gaat dat ieder mens verbonden is met de aarde, de zon, de maan en de sterren. Hoe meer je leeft volgens het ritme van de natuur, hoe beter je je zult voelen. Vaag? Een simpel voorbeeld: we leven overdag als de zon op is, en slapen wanneer de maan schijnt. Gooi je dit om, en leef je bijvoorbeeld ook teveel s’nachts? Dan zul je je snel minder energiek voelen.
De man die aan de wieg staat van de Antroposofie is de pedagoog Rudolf Steiner. Hij was tevens de leider van de Steiner scholen. Ook wel bekend als; Vrije Scholen of Waldorf Scholen. Op die scholen gaan ze er van uit dat een kind zich kan ontwikkelen door het opdoen van ervaringen. Daar zal je dus ook antroposofisch speelgoed aantreffen.
De motivatie om zich verder te ontwikkelen heeft ieder kind in zich, het moment waarop die motivatie eruit komt is bij ieder kind verschillend. Eigen initiatief van het kind en creativiteit wordt heel belangrijk gevonden. Volgens de antroposofie zijn wij als ouders en opvoeders er vooral om het kind hier zo goed mogelijk in te begeleiden.
Inzicht en ervaringen
Door het opdoen van inzichten en ervaringen kan een kind zich ontwikkelen. Klinkt logisch toch? Jij hebt vast ook wel eens gemerkt dat iets je beter afgaat als je het zelf probeert, dan wanneer het je 5 keer wordt uitgelegd. Het maakt niet uit als het niet meteen goed gaat; spelenderwijs leren wordt dat genoemd.
lees ook: 40 cadeautips die geen speelgoed zijn
Antroposofisch speelgoed
Dus, we hebben bovenstaande informatie. Wat vertelt dat ons over antroposofisch speelgoed? Dat het speelgoed is dat gericht is op de creativiteit van het kind. Er zit geen handleiding bij het speelgoed; er is geen doel, er hoeft niet op een bepaalde manier mee gespeeld te worden, er is geen vaste invulling. Het kind is volledig vrij om het speelgoed te interpreteren op zijn eigen manier en er naar eigen inzicht mee te spelen. Dit wordt ook wel ‘open einde speelgoed’ genoemd. Een voorbeeld hiervan is deze watervalstapelaar; dat kan een brug worden, of een grot, of misschien wel iets heel anders. En wat dacht je van deze ‘creative blocks’? Er kunnen figuren mee gelegd worden, of een bouwwerk mee gemaakt.
En omdat kinderen zoveel fantasie hebben zul je verbaasd zijn hoeveel verschillende verhalen ze om één stuk speelgoed kunnen verzinnen. En hoelang ze er dus plezier aan kunnen beleven.
Hoe herken je antroposofisch speelgoed?
Vaak is antroposofisch speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, vilt en wol. Soms duurt het proces om het speelgoed te maken langer omdat het met de hand gemaakt wordt en er weinig tot geen chemische middelen gebruikt worden om het speelgoed te kleuren. Dit zijn dan ook meteen de redenen dat er aan antroposofisch speelgoed vaak een wat duurder prijskaartje hangt.
Buiten dat je antroposofisch speelgoed kunt herkennen aan het feit dat het ‘open einde speelgoed’ is, zie je ook vaak dat het vrij abstracte stukken zijn: diertjes die niet tot in detail uitgewerkt zijn, en poppetjes met een neutrale gezichtsuitdrukking. Dit heeft ook weer als doel kinderen zelf te laten bepalen welke gemoedstoestand het poppetje heeft.
Kortom: antroposofisch speelgoed is speelgoed waarmee kinderen naar eigen inzicht mee kunnen spelen, waarmee ze ervaringen op kunnen doen, en uren speelplezier aan kunnen beleven. Het is gemaakt op een eerlijke manier met aandacht voor mens en natuur. What’s not to like?!
Tot slot
Ik hoop met deze gastblog ‘antroposofisch speelgoed’ uit het ‘vage’, ‘zweverige’ hoekje te hebben gehaald, en dat je er de meerwaarde van inziet om het ‘normale’ speelgoed van je kinderen aan te vullen met antroposofisch speelgoed!
Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens in de webshop van Reiger en de Raaf waar ze een mooi aanbod hebben.
Pinnen
Zelf fan? Onthouden? Pin deze afbeelding op Pinterest en spread the word.
En jullie? Waar gaat jullie voorkeur naar uit? Hebben jullie zulk soort speelgoed ook?
XOXO Nathalie
1 Comment
Tineke
7 december 2018 at 08:54Ik vind het prachtig speelgoed, de visie erachter ook! Maar elke keer als mijn kinderen jarig zijn of ik cadeaus uit moet zoeken voor de decembermaand, eindig ik toch altijd weer met little people, zoef zoef dieren, vrolijke vriendjes of Duplo.