Unicorns & Fairytales
Bee Bot - unicorns & fairytales
Musthaves My life Onderwijs Spelen

Leren programmeren met de Bee Bot en de Blue Bot

We leven in een maatschappij die steeds meer technologie bevat. Ook het onderwijs stelt zich daarop in. Denk maar aan de digiborden, het computer en I-pad gebruik, laptops voor kinderen, educatieve leerprogramma’s enz… We kunnen er gewoon niet omheen. Zelf bij de kleuters kunnen we het logisch denken, inzichtelijk werken en leren programmeren met de Bee Bot en de Blue Bot. Vrolijke robotjes die de aandacht van de kinderen zeker bij de les zal houden.

Blue Bot? Wasda?

Ik kreeg enkele weken geleden de Blue Bot aan vanuit Nederland via ICT-leskisten. Ik ben altijd zeer benieuwd naar nieuwe snufjes voor de klas en omdat we een schoolfeest hadden waar we workshops organiseerden, leek het me leuk om een workshop “programmeren met de Blue Bot” te houden. Speciaal voor de laatste kleuterklas en kinderen van het eerste leerjaar. Natuurlijk kan je je les met de Blue Bot aanpassen en kunnen ze in heel het basisonderwijs gebruikt worden en kan je deze Bots ook thuis gebruiken.

Wat doet hij? Wat leer je? 

Het principe is zo: je kan je Blue Bot programmeren om stapjes na elkaar te doen: vooruit, draaien, opzij en achteruit. Ook kan je met de Blue Bot (niet met de Bee Bot) 45 graden draaien in plaats van 90 graden. Hoe je hem gebruikt en in welke les je hem inzet, zal jouw inspiratie een beetje uitwijzen.

Wat de kinderen allemaal leren met het gebruiken van de Bots:

☜ De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.
☜ De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.
☜ De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.
☜ De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.
☜ De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Bee Bot - unicorns & fairytales

Het verschil tussen de Bee Bot en de Blue Bot 

Eerst en vooral zit het verschil in het uiterlijk: de Bee Bot is geel en lijkt echt op een bijtje en de Blue Bot is doorzichtig en heeft meer de uitstraling van een robot. De Bee Bot kan enkel manueel afgesteld worden en kan 90 graden draaien en de Blue Bot kan ook via de I-pad bestuurd worden en kan daardoor ook 45 graden draaien. De Blue Bot heeft Bluetooth connectie en dat is dus het grootste verschil.

Bee Bot - unicorns & fairytales

Accessoires 

Er zijn enkele leuke accessoires beschikbaar voor de meer gevorderde gebruikers. Al raad ik sowieso een mat wel aan.

matten 

De matten zijn speciaal ontworpen voor de bots en hebben de juiste afmetingen. Je hebt matten met het alfabet, maar ook met een boerderij enz… Ikzelf heb de doorzichtige zodat ik eronder kan leggen wat ik wil. Mijn collega heeft deze eerste mat zelf gemaakt (zie afbeelding) en de transparante mat erover gelegd.

Bee Bot - unicorns & fairytales

Routekaarten en Tactile reader

Deze kaarten kunnen gebruikt worden om een route af te leggen.

De Tactile reader is een manier om geen gebruik te hoeven maken van de I-pad. Op deze manier kan je eerst een route klaarleggen en hem dan door de Blue Bot laten uitvoeren.

Bee Bot - unicorns & fairytales

 

Andere Bots

Ook zijn er enkele andere bots beschikbaar waar je allerlei commando’s aan kan geven.

Bee Bot - unicorns & fairytales

Lesideetjes 

Omdat het nog allemaal vrij nieuw is staat het internet nog niet erg vol met lesideetjes van de Bee -en Blue Bot. Maar op deze website kan je al veel vinden. Zelf heb ik een transparante mat zodat ik er afbeeldingen kan onderleggen. Heel handig. De transparante mat heeft de juiste afmetingen en is geschikt voor zowel de Blue Bot als de Bee Bot.

Ook bij de website van Kleuters Digitaal vind je veel informatie en enkele leuke lessen en materialen die je erbij kunt gebruiken.

Ervaring

De kleuters vonden het geweldig. De workshop duurde een uur en begon met enkele eenvoudige stappen. Het beste kan je de kleuters eerst zelf stappen laten zetten en elkaar commando’s geven. Laat ze twee stappen vooruit doen, draaien en dan weer enkele stappen opzij…

Nadien begonnen ze met de kennismaking met de Blue-Bot. De ontdekten dat je hem commando’s kon geven en hoe hij bewoog. Zo ontdekten ze dat hij ter lekke draait. Hun aandacht bleef de hele tijd . Nadien mochten ze zelf een weg zoeken op de mat naar een stuk fruit dat we er gelegd hadden. De kinderen hielpen elkaar en waren er vrij snel mee weg! De kleuterjuf die erbij zat om te begeleiden was razend enthousiast en zag alleen maar de voordelen van dit robotje. Een aanrader dus!

 

Zouden jullie de Blue Bot of de Bee Bot gebruiken? 

XOXO Nathalie

 

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply