Unicorns & Fairytales
week van de bij tips - unicorns & fairytales
DIY Duurzaam leven Duurzaamheid Educatief educatieve activiteiten Knutselen My life Onderwijs

“De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips!

Van 26 mei tot 6 juni 2024 is het de week van de bij. “Euh, ja en?”, zou je nu kunnen zeggen. Maar bijen zijn (behalve soms vervelend omdat ze zoemen naast je oren) wel erg belangrijk voor onze planeet. Meer dan je ooit zou kunnen denken. Wespen daarentegen ben ik ook liever kwijt dan rijk, maar bijen zijn onze life savers. Het is belangrijk dat wij en onze kinderen dat weten en beseffen. Er zijn enorm leuke activiteiten rond bijen die je met je kinderen kunt doen. Of leuke lessen die leerkrachten kunnen geven. Dit artikel is er om je tips en ideetjes te geven, of je nu leerkracht, oma, opa, mama of papa bent. 

1. Waarom zijn bijen belangrijk?

Voor ik enkele activiteiten rond bijen om samen met kinderen te doen op je af laat komen, staan we best even stil waarom bijen zo belangrijk zijn. Niet alleen bijen hoor… Insecten bestuiven meer dan 75% van onze voedingsgewassen. Ze leveren dus een grote bijdrage aan onze samenleving. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Bijen hebben ook een signaalfunctie. Honingbijen zijn namelijk een indicator voor ons leefmilieu. We kunnen er veel uit afleiden. Door mijten, afname van het leefmilieu en gebruik van pesticiden door de mens sterven heel wat bijen uit…

Heb je een uitgebreidere uitleg nodig die wetenschappelijk getint is? Bekijk dan deze studie 

week van de bij - unicorns & fairytales

2. Leuke activiteiten rond bijen voor kinderen

1. Een bijenblik maken

week van de bij - unicorns & fairytales

Heel erg makkelijk en goed voor de bijen: een bijenblik maken. Je kan dit ook uit een plastic fles maken en met papieren rietjes of bamboerietjes. Als je nog een upcycling project zoekt is dit wel erg fijn. Zorg dat de rietjes of de bamboe stevig vastzit en dat ze zeker 15 cm lang zijn. Versier het blik naar keuze en hang er een touw aan zodat je het in je tuin kan ophangen.

Deze activiteit kan je terugvinden in mijn boek SPEEL! 

2. Maak een bijenhotel

Bijenhotel - unicorns & fairytales

Zelf een bijenhotel maken is leuk maar een hele klus. Het zou een leuke activiteit kunnen zijn of een project voor de klas (techniek, WO, …) of een projectje samen met mama en papa die handig zijn. Op deze website vind je een goede uitleg.

Je kan er natuurlijk ook altijd eentje kopen. Hier vind je leuke ideetjes.

3. Bijenwaskaarsen maken

Met de bijenwasvellen die je bij A Wilder Home kunt kopen, kan je natuurlijk bijenwaskaarsen maken. Een leuke activiteit om met je kinderen te doen en superleuk om te maken als cadeautje.

4. HiveLife op de tablet

Hivelife is een superleuk en educatief game over bijen voor jong en oud. Ben je een echte stuntvliegbij die alle bloemen kan bestuiven? Kan je lang in de lucht blijven door snel het afval weg te tappen? Herken je de hommels met je speciale ‘bee-vision-bril’? Gebruik je de goede bijenplanten en geraak je uit het doolhof? Hoe lang hou je de bladluizenplaag onder bedwang?

Met Hive Live op je tablet leer je op een speelse manier alles over ons milieu door de ogen van de bijen. In ons spel vind je puzzels, kwisvraagjes, memory, doolhofspel, bloementapijt, nectarspel, larven vangen, milieuspel, …  Het spel is bedoeld voor klassen, natuurvrienden, bijenkenners, jong en oud, kortom voor iedereen!

Gratis te downloaden in de Google play store en de App store.

Laat je diertje het jaar overleven door goed te spelen.

  • Verzamel nectar en stuifmeel en verdien je eigen bijendiploma.
  • In multiplayer samen te spelen met 6 verschillende tablets.
  • 20 verschillende minigames geïntegreerd
  • Het spel kent geen vast verloop en is telkens anders.
  • Alle uitleg in audio

5. Spreekbeurt over bijen

Wil je een spreekbeurt over bijen houden? Doen! Het is een belangrijk dier. Enkele tips:

  • zorg voor een duidelijke structuur en eventueel een  begeleidende powerpoint met staakwoorden
  • gebruik geen moeilijke woorden die je niet kent
  • vertel alles in je eigen woorden en ondersteun met duidelijke tekeningen/posters/afbeeldingen/materiaal
  • een filmpje tussendoor kan soms veel uitleggen op korte tijd
  • probeer belangrijke zaken te vertellen over de bijen (kijk hier voor inspiratie)
  • een quiz op het einde is ook leuk! Wist je dat je interactieve quizzen kan maken via Kahoot!
  • neem iets leuks mee om te laten zien: een bijenhotel, een honingraat, … probeer eens rond te horen bij imkers in de buurt. Wie weet wil hij wel meekomen 😉
  • ook leuk: laat verschillende soorten honing proeven
  • knutsel op het einde samen een bij of laat iedereen een bijenblik maken of een zaadbom maken maar zorg dat al het materiaal voorhanden is en dat de knutselactiviteit niet te veel tijd in beslag neemt of te moeilijk is.
  • als je samen zaadbommen gaat maken, gooi ze dan meteen samen buiten op een goede plek weg.

6. Zaadbommen maken

zelf zaadbommen maken - unicorns & fairytales

Een van mijn favoriete activiteiten rond bijen en duurzaamheid. Zaadbommen zijn kleine bolletjes die je maakt van kleipoeder, potgrond en bloemzaadjes. In de zaadbommen zitten dan zaadjes van bloemen waar bijen, vlinders en andere bestuivers van houden.

Hoe maak je dat? 

  • 5 handen vol kleipoeder (bentoniet zou het beste zijn…)
  • 1 hand vol potgrond
  • 10 gram gemengde geschikte bloemenzaden
  • Roer het goed door elkaar.
  • Meng er wat water doorheen, niet teveel, totdat het aan elkaar blijft kleven.
  • Kneed het mengsel tot bollen met een doorsnee van ongeveer 3 cm.
  • Laat ze binnen of buiten drogen, uit de zon.

Waar?

Zoek kale plekjes waar mensen zeker niet gaan maaien. Probeer te onthouden waar je ze gooide en ga na twee maanden eens terug zien. Vergeet niet om er zeker een foto van te nemen.

Lees ook: Zelf zaadbommen maken als geschenk

7. Natuurbingo

Zodra het mooi weer is, vind je ons dan ook in de tuin, het bos of het park. Met deze natuurbingo toveren we een wandeling om tot een waar avontuur. Download het sjabloon voor jou en je vrienden. Organiseer een spannende speurtocht en ga op zoek naar vlinders, bloemen en paddenstoelen. Kruis jij als eerste een volledige rij met vakjes aan? Roep dan BINGO! Veel succes!

DOWNLOAD: natuur BINGO

natuur bingo - nature hunt - unicorns & fairytales

 

8. Veel educatieve activiteiten in de klas

Ook in school kan je inzetten op werken en leren rond bijen en de schoolomgeving duurzaam maken. Op de website van de Week Van De Bij kan je 28 inspiratiefiches vinden die je kunt raadplegen, downloaden of afdrukken en waarmee je aan de slag kunt gaan.

Ook kan je mijn bijenbundel gebruiken met meer dan 130 pagina’s en waarmee je inzet op onderzoeken en ontdekkend leren.

 

9. Sensory play

Ook kan je een ontdektafel rond bijen opzetten. Met gekleurde rijst, telstenen en meer. Tellen en taal met bijen. Kinderen ontdekken meer op een laagdrempelige manier.

bonen ontkiemen - unicorns & fairytales

10. Educatieve printables

Ik maakte EDUCATIEVE PRINTABLES over de bijen. Die kan je vinden in mijn shop. HIERZOOOO !!!! Je kan ze printen, lamineren en dan heb je leuke werkmiddelen om in combinatie met sensory play te doen, in de klas of thuis.

3. Knutselen, tekenen en DIY met als thema bijen

1. Bijtjes maken uit een wc-rolletje

Onze kinderen vonden het heerlijk om een wc-rolletje helemaal geel te maken en nadien te bekleven met zwarte tape. Dat kan ook natuurlijk met verf of stift en zelfs koord. Kleef wiebeloogjes en gebruik bvb chenilledraad voor de vleugels.

bij knutselen - unicorns & fairytales

2. Een leuk kunstwerk maken

Samen met Vince maakte ik een leuk kunstwerk: we maakten bijen van wc-rolletjes en ik liet ook op een gelli plate (je kan de Gelli Art sets kopen bij De Banier) mooie afdrukken maken die we nadien verknipten in bloemen. Daar tekende Vince steeltjes en blaadjes aan. Van een soort jutte papier (kan je kopen in de Action) maakten we bijtjes en met stift tekenden we de details. We hebben met nopjespapier dat we geel verfden de print van een honingraat gemaakt. Zoveel verschillende technieken in 1 kunstwerk. Wat vind je daarvan? Hoort zeker in het rijtje met leuke activiteiten rond bijen.

bij knutselen - unicorns & fairytales

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

3. Bijen maken uit een blik

Lege blikken niet weggooien! Schilder of spuit ze geel en maak er zwarte strepen op met een alcoholstift of painter stift. De datails kan je kiezen. Think out of the box!

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

4. Een bijenslinger maken met bloemen

Wil je een feestje houden, verjaart er iemand of wil je gewoon de tuin versieren? Maak dan een fijne lenteslinger. Start met de sjablonen voor de slinger te downloaden op onze website via deze link. Print elk sjabloon vijf keer. De bijenvleugels en de bloem print je op wit papier, het bijenlijf, de bijenkorven en de stamper van de bloem print je op geel papier. Knip de vormpjes uit en ga aan de slag!

5. Een leuke tekening inkleuren of (vinger)verven

Je kan hier een leuke kleurplaat van bijtjes afdrukken de de kinderen gewoon lekker laten kliederen met verf of laten inkleuren op de manier die ze het leukst vinden!

6. Een BIJzonder kaartje maken

Maak een leuk kaartje voor iemand met een fijne boodschap. Print het sjabloon ‘sjabloon kaartje’ uit op geel papier. Print het andere deel op zwart papier.  Knip het sjabloon op het zwarte papier uit. Kleur op het gele papier de vleugels gestreept in met zwarte stift en knip uit.Knip een rondje uit wit papier uit en plak het op de zwarte vorm.Maak een gaatje bovenaan in de vleugels en prik er de splitpennen door. Schrijf een leuke boodschap en klaar!

7. Maak een leuke BIJEN tissuebox

Heb je nog een lege zakdoekdoos? Hou het zeker bij en maak er een leuke bij van door ze zwart en geel te schilderen, leuke vleugels te maken en erop te kleven. De oogjes kan je op verschillende manieren maken. Laat je volledig gaan!

8. Maak je eigen BIJENZEEP

Je kan met honing en gietzeep op basis van geitenmelk eenvoudig je eigen verzorgende zeep maken. Je kan hier een beschrijving vinden.

9. Bijen maken van kosteloos materiaal

Je kan met kosteloos materiaal leuke bijen maken. Ik maakte met kurk en ijzerdraad en een saté stokje toffe bijtjes. De kinderen vonden het superleuk.

upcycling knutseltips - unicorns & fairytales

 

4. Lekkere recepten met honing

1. Mugcake maken met honing

Een gezond recept dat slechts in 5 minuten klaar is. Je kan afwisselen met heerlijke toppings! Het basisrecept is een banaan, een ei, 3 eetlepels havermout en een theelepel honing. Voeg extra smaakmakers naar keuze toe: denk aan rozijnen, blauwe bessen, walnoten… Meng alles samen tot een glad beslag en zet 2 minuten in de microgolfoven. Et voilà, klaar om te smullen!

2. Chia pudding

Deze pudding is heel snel gemaakt, maar is nog lekkerder na een nachtje in de koelkast. Dat zijn weer enkele kostbare minuten uitgespaard ’s morgens! Meng 30 gram chiazaadjes met 40cl melk, 2 theelepels honing en 1 theelepel vanille. Afwerken doe je met lekkere toppings naar keuze. De chiapudding is bijvoorbeeld heel lekker met banaan en walnoten.

3. Lekkere honingkoeken maken

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

Wij maakten ook honingkoeken. Mierzoet maar lekker!

  • 400 gram havermout
  • 200 gram bruine suiker
  • 200 gram ongezouten boter
  • enkele geplette noten als je dat graag lust

Boter en suiker laten smelten op een vuurtje en nadien de noten en havermout mee mengen. Neerstorten in een bakplaat en op 150 graden ongeveer 40 minuten laten bakken. Nadien laten afkoelen en in stukken snijden. Smakelijk!

4. Lekkere honing Mocktails

Hier zijn drie heerlijke Meli-Mocktails! Santé! Maak hier kennis met hun Very Berry Ice Tea, Winter Star & Oh Honey.

 

5. Voor scholen

Op zoek naar lestips en activiteiten rond bijen? Je kan enorm veel vinden op de website van ‘de week van de bij’ zelf en ik heb nog enkele andere interessante links…

  • Laat de bijenmobiel komen (gratis)
  • Vind toffe activiteiten rond bijen op de website WEEK VAN DE BIJ
  • Plaats een gepersonaliseerd bijenhotel van Natuurpunt.
  • Je kan een bijenkoffer uitlenen of alvast de lesideeën gebruiken van de handleiding.
  • Andere lesideeën en schooluitstappen vind je hier.
  • Interessante filmpjes, lesideetjes en boekentips, activiteiten kan je ook hier vinden.
  • Op de website van Meli vind je ook veel inspiratie en uitleg

 

6. Interessante boeken met als thema BIJEN

1. Het begint met een bij

Een heel mooi boek op rijm met prachtige prenten die het nut van bijen in de kijker zet! Kinderen leren hoe bijen bloemen bestuiven en zo mee zorgen voor het voedsel in de wereld. Zonder de bijen geen of weinig bestuiving.

Je kan het boek hier vinden

2. De Imker

In dit kinderboek over de imker leren kinderen wat deze bijenboer allemaal doet. Het pak dat ze dragen, de handelingen die ze doen en hoe bijtjes bloemen verstuiven. Een ideaal boek voor jonge kinderen zoals we van Liesbet Slegers gewoon zijn!

Je kan het boek hier vinden.

3. Van Honingbij tot hagelslag

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

Je kan het boek hier kopen

4. Kijk binnen in een bijenkorf

Dit leuke flapjesboek is ideaal voor peuters en kleuters die je wil laten kennis maken met de bijen.Supermooi geïllustreerd met veel informatie. Een zeer leerrijk boekje met leuke opdrachten voor onze kleine nieuwsgierige kids.

Je kan het boekje hier vinden

5. 100 kindervragen over bijen

Een hele reeks kindervragen waarop nu een antwoord wordt gegeven. Bruno Remaut en Bart Vandepoele (van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie) trokken naar verschillende scholen en lieten de leerlingen vrijuit vragen stellen over die mysterieuze insecten die honing produceren en de mensen op stang jagen met hun venijnige angel. In hun kleurrijke bloemlezing ‘100 Kindervragen: Bijen’ geven de auteurs bondige antwoorden in een glasheldere taal. Bevattelijk en boeiend.

Je kan het boek hier vinden

6. Boer en bij

Een strip over de samenwerking tussen bijen en boeren. Gratis te downloaden.

7. De beestige brug

In De Beestige Brug ondervinden Suske en Wiske aan den lijve hoe het is om een dier te zijn in Vlaanderen. Door de vele wegen zitten dieren vaak gevangen op een groen eilandje, en kunnen ze zich niet meer makkelijk en veilig verplaatsen tussen de leefgebieden. Verschillende overheden en organisaties spannen zich daarom in om die groene snippers met elkaar te verbinden. De educatieve pagina’s achteraan het stripverhaal tonen op een speelse manier wat een ecoduct is, waarom padden tunnels nodig hebben, hoe een eekhoornbrug werkt en waarom vissen soms de trap nemen.

Je kan deze strip hier vinden of hieronder lezen

 

8. Bijenboek

boek over bijen

Een mooi vormgegeven boek waarin je meer te weten komt over bijen en waarom deze beestjes zo goed zijn voor onze planeet. Over hoe ze leven en hoe ze eruit zien. Mooi vormgegeven en op een leuke manier gebracht. Deze is zeker een aanrader om in de boekenkast te hebben staan of op de leestafel in de klas!

Je kan het boek hier vinden

9. Wondere wereld van bijen

Wij vinden ze soms irritant, maar wist je dat bijen enorm belangrijk zijn voor het leven? Zonder bijen zou heel het ecosysteem plat liggen. In dit boekje leren kinderen meer over bijen: hoe ze eruit zien, wat hun rol is op deze planeet en hoe we ze in stand kunnen houden. Met leuke knutselwerkjes, experimenten en opdrachten leren ze deze beestjes beter kennen. Niet schrikken als er plots een bijenhotel in de tuin staat. Sorry!

Je kan het boek hier vinden

lees ook: Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….

 

7. Wat kunnen WIJ doen

  • Zorg voor veel bloemen die bijen aantrekken in de tuin
  • Struiken en bomen zijn ook toppers voor bijen. Ze zorgen voor stuifmeel. Goede voorbeelden zijn kers, pruim, appel, peer, kastanje, wilg, en linde, sleedoorn, meidoorn, aalbes, kruisbes, hulst, sneeuwbes, liguster, …
  • Tegen je muur kan je gerust klimplaten laten groeien. Vinden ze leuk!
  • Vaste planen en bolgewassen komen elk jaar terug en dat vinden bijen heerlijk
  • Laat groendaken aanleggen
  • Het gras laten bloeien.
  • Zet een bijenhotel of bijenblik in de tuin
  • Zorg voor water in de tuin
  • Zet potten met kruiden in de tuin
  • Deel de activiteiten rond bijen met anderen

 

8. Uitstapjes over activiteiten rond bijen

OP 2 juni kan je naar het bijenfeest in Gent gaan. Daar zijn allerlei leuke activiteiten rond bijen te doen voor kinderen.

Op Facebook kan je alle evenementen volgen…

Je kan ook naar een bijenteeltmuseum gaan of andere tentoonstellingen. Die vind je hier.

boterham met honing - unicorns & fairytales

9. Honing enzo

We weten allemaal dat bijen ook honing maken en dat gebruiken we in vele gerechten. Zelfs wanneer we keelpijn hebben of andere kwaaltjes. Voor lekkere inspiratie kan je hier terecht.

Honing is niet alleen erg lekker, het is ook nog eens enorm gezond.Honing heeft een bacterie- en schimmelremmende werking, dankzij de enzymen die bijen aan honing toevoegen. Honing kan daarom verlichting bieden als je keelpijn, een maagzweer of bacteriële darminfectie hebt, en je kunt het zelfs op wondjes op de huid smerenHoning reguleert de bloedsuikerspiegel dankzij de ideale balans van fructose en glucose. Honing is dus absoluut niet te vergelijken met suiker.

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

 

10. Pin it

Wil je deze activiteiten rond bijen bewaren? Pin het dan…

activiteiten rond bijen - unicorns & fairytales

Website: Week van de Bij

 

XOXO Nathalie

 

educatieve printables rond thema de bij - unicorns & fairytales

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de nieuwste educatieve printables & freebies?

Meld je dan aan op deze nieuwsbrief. Je krijgt dan updates, educatieve tips & tricks en freebies aan!

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

You Might Also Like...

8 Comments

  • Reply
    Florence
    3 juni 2019 at 07:03

    Thema bijen in de kleuterklas zou ik graag eens uitwerken!

  • Reply
    Ann Vleugels
    3 juni 2019 at 07:11

    Hier 2 superbijen-fans in huis. Bloemperkjes voor bijen, bijenhotel,… en ze zouden dan ook superblij zijn met een bijenboek!

  • Reply
    Marjolein
    3 juni 2019 at 09:52

    De boeken lijken me erg leuk! We zijn veel bezig met bloemen en planten in de tuin en hebben naast het huis (ok iets te laat maar ze komen vast nog op!) Speciale zaadjes voor bijen geplant! Helaas is Daan nu bang voor bijen dus we kunnen geen hotel in de tuin hangen maar misschien dat de boeken hem hier bij kunnen helpen!

  • Reply
    Anita te Gussinklo
    3 juni 2019 at 18:53

    Wat een leuke tips allemaal.
    Mijn man zei gisteren nog tegen mij: Het lijkt wel dat we deze zomer meer bijen in de tuin hebben dan anders,
    Ik doe graag mee aan de actie.

  • Reply
    Elisa Van Loock
    4 juni 2019 at 11:16

    Mijn jongste zoon (bijna 4) heeft veel interesse in de natuur en bijen. Vliegt er een bij voorbij dan vertelt hij dat ze nectar uit de bloemen halen en er dan honing van maken. Een boek hierover zou dus zeker welkom zijn.

  • Reply
    Michelle Lauwers
    4 juni 2019 at 13:27

    Ik geef les in het derde leerjaar en ik zou graag tijdens het thema “moestuin” ook werken rond de bijen.
    Wij wonen in Antwerpen stad en ik koop vaak honing van een imker in de kruidentuin (vlakbij Mechelseplein).

  • Reply
    Lissy Steegmans
    7 juni 2019 at 13:24

    Wat een geweldig leuk artikel 🙂 wij doen heel graag mee voor thuis, voor op de boerderij en voor in de klas.

  • Reply
    Lennie Bauwens
    7 juni 2019 at 14:15

    Dit lijkt me de perfecte aanvulling voor ons schoolproject, namelijk het vergroenen van onze speelplaats! 🍀

Leave a Reply