Wanneer je een kind hebt dat hoogsensitief blijkt te zijn, en jij bent het ook, dan is elke vorm van herkenning, zoals tips en verhalen fijn om te lezen. Ik krijg dan ook geregeld de vraag of ik boekentips heb. En die heb ik dan ook want elk boek dat er in mijn ogen interessant uit ziet neem ik mee naar huis en lees ik. De volgende boekentips over hoogsensitieve kinderen (of volwassenen) zijn aan te raden en goedgekeurd door mezelf.
Inhoudstafel
Zoektocht naar boeken over hoogsensitiviteit
Ik krijg enorm veel de vraag of ik boekentips over hoogsensitieve kinderen en hoogsensitiviteit in het algemeen kan aanraden. Daarom besloot ik er even een algemeen artikel over te maken. Deze boeken hebben me geholpen met de acceptatie, herkenning en ze gaven me ook tips hoe ik ermee kon omgaan. Met mijn eigen hoogsensitiviteit maar ook met kinderen die hooggevoelig of hoogsensitief zijn. Over de termen bestaat vaak nog onduidelijkheid. Je hebt mensen die gevoeliger zijn en dat noemen ze meestal hooggevoelig. Maar je hebt ook écht mensen die zo gevoelig zijn, dat het vaak een hele klus is om ermee om te gaan. Dan neig je al meer naar hoogsensitiviteit. Het blijkt ook iets in de hersenen te zijn, dus je wordt ermee geboren.
Lees ook: Hoogsensitief, ik ?!
en ook: Het is nu wel erg duidelijk dat mijn kind hoogsensitief is
Boekentips over hoogsensitieve kinderen
Vurig sensitief opvoeden
Dit boek, geschreven door Nessie De Zitter, die zelf ook hoogsensitief is, was voor mij een boek waar ik veel steun heb aan gehad. Ik vroeg me altijd af waarom Vince zo explosief was, terwijl hij toch hoogsensitief was? Voor mij was het moeilijk om te denken dat het samen kon gaan. Tot ik hoorde van de term Vurig hoogsensitief en ook een lezing van Nessie bijwoonde, kon ik eindelijk een term op Vince plakken. Niet dat ik houd van labels, maar dat maakt het wel gemakkelijker om manieren te zoeken om mee om te gaan. Als leerkracht weet ik ook liever of een kind sensitief is, dyslexie of ASS heeft. Zo kan je op maat omgaan met hen. Sindsdien pas ik haar tips toe en lukt het ons vaak (natuurlijk niet altijd) om gepaster te reageren.
Opvoeden tot zelfvertrouwen
Dit boek was interessant voor mij omdat ik merk dat één van mijn zonen best wel wat zelfvertrouwen zou kunnen gebruiken. Dit toegankelijke en praktische boek geeft je de tools in handen om samen met je kind te bouwen aan meer zelfvertrouwen, veerkracht en een gezonde assertiviteit. Stap voor stap leer je dankzij concrete tips en oefeningen je kind opkomen voor zichzelf, met respect voor de grenzen van anderen.
Hoogsensitief opvoeden
Elk kind is uniek, en dat geldt natuurlijk ook voor een hoogsensitief kind. Die hoogsensitiviteit kan zowel de ouder als het kind laten struikelen. Als ouder is het soms even zoeken naar de juiste handleiding om de talenten van je kind tot bloei te laten komen. Dit boek wil je daarbij helpen. Hoogsensitief opvoeden biedt concrete handvatten aan die ouders kunnen grijpen als ze even de draad kwijt zijn. De auteurs vertrekken daarbij van de talenten van je kind, en helpen je aan de hand van voorbeelden, ervaringen van andere ouders en veel praktische tips verder op weg.
Mijn kind is hoogsensitief
Dit is een erg handig compleet boek over kinderen die hoogsensitief zijn. Handig als opvoeder, niet enkel als ouder. Eigenlijk zou iedereen die met kinderen werkt dit boek moeten lezen, zo herken je bepaalde dingen bij kinderen en kan je er beter mee om.
Zie wat je kind beweegt
Buitensporig huilen van je baby, gefrustreerde boosheid van je peuterpuber, druk gedrag of extreem slecht eten. Aan het gedrag van een jong kind merk je meestal wel dat het niet goed in zijn vel zit. Maar wat er precies aan de hand is, is veel minder duidelijk.
Volgens kinderfysiotherapeute Suzanne Strijbosch-van Snippenberg is de oorzaak van het gedrag vaak terug te vinden in de motorische ontwikkeling of de verwerking van prikkels. In dit boek vertelt ze in zeer heldere taal over onder meer sensorische informatieverwerking, prikkelbehoefte, over- en onderprikkeling en hoogsensitiviteit, toegespitst op kinderen van 0 tot 6 jaar. De inzichten en de direct toepasbare, praktische tips zorgen ervoor dat je voortaan beter begrijpt wat je kind beweegt en hoe je daarop kunt inspelen.
Boekentips, ook voor volwassenen die hoogsensitief zijn
Leven met hooggevoeligheid
Hooggevoelig geboren
Het boek hooggevoelig geboren is geschreven door de Noorse prinses Märtha Louise en Elisabeth Nordeng. In dit boek vertellen ze beiden hoe ze leerden omgaan met hoogsensitiviteit en hoe ze alles zo intens beleefden. Beiden heel anders. De ene introvert en de andere extravert. Samen leiden ze het coachingcentrum Soulspring. Ze geven ze de lezer heel wat inzichten en adviezen om tijdig te ontprikkelen en je hoogsensitiviteit als een krachtbron in je leven in te zetten.
Vooral de herkenbare situaties lieten me weeral verbazen want in élk (goed) boek dat ik al las over hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit kon ik situaties halen die evengoed konden gebeurt zijn bij mij. Het zijn specifieke dingen die mensen met hoogsensitiviteit zeker gaan begrijpen.
Hoogsensitief ouderschap
Dit was echt een boek op mijn lijf geschreven. Zelf ben ik hoogsensitief en ook mijn zoon. De situatie die de schrijfster beschrijft lijkt gewoon over de onze te gaan. Er stonden zoveel herkenbare zaken in… Over waarom je soms een horrormama wordt als je zelf overprikkeld geraakt. En dat klopt wel… Over dat je dit best met je kinderen kunt bespreken en dat ze het wel zullen begrijpen. Na het lezen van dit boek was ik rustiger, gerustgesteld. Fijn om te weten dat het er daar ook zo soms aan toe gaat. Een steuntje in de rug. Er staan ook tips en getuigenissen in het boek die jou moed geven. Tips om aan de slag te gaan met een situatie waarin ouders en kind beiden hoogsensitief zijn, want dat kan soms voor veel prikkels zorgen.
Het hooggevoelige kind met een sterke wil
Dit boek werkt met “de innerlijke familie “. Dat wil eigenlijk zeggen dat we alle karaktereigenschappen die we als mens bezitten, kunnen plaatsen onder 4 innerlijke familieleden: innerlijk meisje, jongetje, vrouw en man. We bezitten dus allemaal deze karaktereigenschappen, maar niet allemaal evenveel of hetzelfde. Het is eigenlijk echt een eye opener. Er staan ook tips in hoe je met kinderen die ook nog eens een sterke wil hebben moet omgaan, of KUNT omgaan, want iedereen is anders natuurlijk. Het heeft me enorm geholpen en ik wil dit boek ook nog eens opnieuw lezen, omdat ik er ook vanuit ga dat sommige zaken na een tijdje nog eens opgefrist kunnen worden. In ieder geval, een aanrader als je een kind hebt dat hoogsensitief is, maar wiens vulkaan wel vaak ontploft…
De gidsen die je kunt vinden bij SCRIVO MEDIA
Scrivo media heeft allerlei soorten boeken over hoogsensitiviteit, faalangst , opvoeden, ASS en meer. Ze zeggen zelf: ” Praktische en herkenbare boeken maken die kinderen en ouders verder helpen. Dat is onze drijfveer. Van oorsprong zijn we journalist; we leerden elkaar ooit kennen op de redactie van een regionale krant. Het thema hooggevoeligheid reist al een jaar of twintig met ons mee, maar werd actueel toen we zelf kinderen kregen. We zagen hen, maar ook sommige vriendjes en vriendinnetjes, worstelen in de woelige wereld. Het was voor Josina aanleiding om het boekje ‘Langmuts is een held’ te schrijven. Het motto van dat boekje vormt de basis van onze uitgeverij: ieder kind is goed zoals het is. Inmiddels telt ons fonds zo’n vijftig titels.
Alle boeken van Scrivo Media kan je hier vinden
Boekentips voor hoogsensitieve kinderen
Smoeltjesschrift
Ook van Scrivo Media is het smoeltjesschrift. Met behulp van dit schriftje kunnen kinderen terugblikken op hun dag. Was het fijn, niet fijn en willen ze erover praten? Wat vonden ze leuk, wat minder leuk? Hebben ze plannen voor morgen enz… Ze leren zichzelf beter kennen, krijgen tips, kunnen ventileren. Echt een leuk boekje. Er bestaan nu ook een kleutersmoeltjesschrift. Deze is vanaf 8 jaar.
Verhalen voor gevoelige oortjes
Verhalen voor gevoelige oortjes is een voorleesboek en doeboek voor hooggevoeligheid bij kinderen van de lagere school (6 tot 11-12 jaar). Het bevat verschillende verhalen die thema’s aanreiken zoals faalangst, hooggevoeligheid, pesten, loslaten en verlies op een laagdrempelige, luchtige manier. Het is niet de bedoeling dat je deze verhalen in volgorde leest. Je kan gerust kijken met welk verhaal het kind gebaat zou zijn op het ogenblik. Door middel van een verhaal en een situatie gaan kinderen zich kunnen vergelijken met het personage en kan je met hen een gesprek aanknopen. De opdrachten en liedjes die na elk verhaal aan bod komen bieden een speelse houvast voor warme verbindingsmomenten waarin je ontdekt wat er écht in je kind omgaat. Het kan meteen gebruikt worden thuis, in scholen, yoga-lessen en begeleiding van kinderen die gevoelig zijn. Waar dan ook… Lees verder over deze boeken in het artikel dat ik er eerder over schreef : Boeken met verhalen om aan de slag te gaan met hooggevoelige kinderen
De boeken van Gevoelige Oortjes kan je hier vinden
Draakje Vurig
Draakje Vurig is een leuk voorleesboekje voor zowel ouders als kinderen. Draakje doet erg zijn best op school en wanneer hij dan thuis komt is hij vaak overprikkeld. Dan kan zijn vulkaan wel eens barsten met alle gevolgen aandien. Hij reageert dan brutaal tegen zijn papa, maar na een goed gesprekje kalmeert hij en is hij weer rustig. Dit boekje gaat voor vurige hoogsensitieve kinderen herkenbaar zijn en misschien ook wel een troost dat ze niet alleen zijn. Voor ouders kan het dan weer een middel zijn om hun kinderen te laten zien dat iedereen het wel eens moeilijk heeft en hoe ze dit bijvoorbeeld kunnen aanpakken.
Pin it
Deze post met boeken over hoogsensitiviteit wordt steeds ge-update met nieuwe uitgaven die ik lees. Kom zeker dus terug lezen of PIN hem op je Pinterest bord.
1 Comment
Sietske
26 mei 2020 at 08:56Een boekentip voor hoogsensitieve kinderen vind ik ook de serie van kabouter langmuts. Die gebruiken wij naast de boekjes van draakje vurig..