Unicorns & Fairytales
boeken jeugdboekenmaand geluk - unicorns & fairytales
Boeken Boekentips van de maand Educatief Educatieve tips My life Prentenboeken Winactie & Give away

Boekentips uit het lijstje van de jeugdboekenmaand thema GELUK & WIN

Standaard uitgeverij is de uitgever van oneindig veel toffe en leuke boeken. Allerlei soorten boeken hebben ze. Dit jaar is het thema van de jeugdboekenmaand GELUK. Ik mocht eens een kijkje nemen in hun lijstje en koos enkele titels uit die ik best interessant vond voor mijn kinderen of voor de kinderen van school. Ik probeerde er ook telkens een lesideetje bij te zetten. Kijk je mee? En kies jij ook jouw favorieten?

Mijn favorieten boeken met als thema GELUK + telkens een lestip of doetips

1. Hoe voel je je kikker?

Dit boekje is uit de serie ‘Kikker leert’. Aangezien deze boekjes van Kikker enorm populair zijn in kleuterscholen (wij hadden zelfs ooit een kikkerklas…) koos ik deze er zeker uit. Kikker gaat op visite bij Varkentje. Hij wil graag iets maken en samen met Beertje maakt hij een slinger. Kikker is echter onzeker en een beetje jaloers op Beertje. Hij zegt iets minder leuks en Beertje gaat weg. Nu is hij bang dat iedereen boos op hem gaat zijn. Maar uiteindelijk zijn vrienden er, ook al ben je eens een beetje boos. Het is een kartonnen prentenboek met hulpvragen waarbij kinderen meer leren over verschillende emoties. 

LESTIP: Dit boek is ideaal om een gesprek over verschillende gevoelens te starten. Welke gevoelens zijn er allemaal? Kan je ze herkennen? Wanneer ben je al eens boos geweest? Maak samen met alle kinderen een slinger. Leer zo samenwerken. 

Je vindt het boek hier

2. Dans je mee? 

Ik vind de boeken van Hervé Tullet altijd een klein feestje om samen met mijn kinderen te doen. Ze zijn interactief en leuk en de kinderen vinden het geweldig. Het boek nodigt je uit om met je handen te bewegen en te dansen en springen. Het boek is groter dan zijn ander boek. Je kan dit dan ook op verschillende manieren gebruiken.

Lestip: Laat kinderen er rond staan of leg het op de grond… Kopieer er bepaalde passages uit en leg ze in de ruimte. Misschien kunnen kinderen (in de klas) er van plek naar plek naartoe lopen en de opdracht doen. Zo krijg je een bewegingsles.  Misschien kunnen kinderen zelf met verf en bewegingen aan de slag gaan. Wat zullen ze doen? Welke beweging kunnen ze op welke manier voorstellen? Misschien ook een leuke opwarming voor je aan Mesker of Schrijfdans begint. 

Je kan het boek hier vinden

3. Mijn kleine geluksdoosje

In dit boekje vind je vele flapjes. Een feest, nog steeds voor mijn zonen van 6 en 8 jaar. Het werd gekibbel om wie de luikjes eerst mocht openen. Dit boek gaat over een meisje dat een geluksdoosje krijgt van haar oma. Ze is nu oud genoeg om zich erover te ontfermen. Maar wat gaat ze in haar geluksdoosje steken? Alle mogelijke gedachten passeren het verhaal en je wordt erin meegenomen. Door de luikjes te openen zie je wat ze misschien wel in haar doosje steekt.

LESTIP:  knutsel met de kinderen een geluksdoosje. Wat stoppen ze erin? Of laat ze op het einde van de dag hun mooiste momentje erin stoppen. Dat kan met een woord of een klein tekeningetje. Wat was jouw kleine gelukje van de dag? Sluit daarmee jouw dag af. Stel de vraag aan je kinderen. Tegen moederdag of vaderdag kan je natuurlijk een doosje voor hen maken. Zie ook: 20x origineel knutselen voor vaderdag met je kinderen

Je kan het boek hier vinden

4. Het nieuwe vriendinnetje

Dit mooie prentenboek gaat over vriendschappen. Vooral bij kinderen zijn vriendschappen nog speciaal. Dit boek gaat over een kindje dat een vriendinnetje heeft. Ze spelen heel leuk samen tot op een dag dat hij haar niet meer vindt. Hij gaat naar haar op zoek en ziet plots dat ze een ander vriendje heeft gevonden om mee te spelen. Hij huilt en is verdrietig en droomt over het vinden van een ander vriendinnetje. Wanneer hij wakker wordt gaat hij op zoek naar een ander vriendinnetje om mee te spelen…

Lestip: een boek om een kringgesprek te doen over vriendschappen. Wat is dat? Kan je meer dan 1 vriend hebben? Wat als je vriend eens niet met je wil spelen? Is dat erg? Hoe maak je vrienden? Enz…

Je kan het boek hier vinden

5. De klas van meester Hugo 

Meester Hugo houdt van verhalen. Sprookjes, fabels, liefdesverhalen, ridderverhalen, verhalen uit verre landen, mythes, sages, dierenverhalen, griezelverhalen, verhalen met veel woorden, maar ook verhalen die niet veel woorden nodig hebben. Omdat iedereen hem graag hoort vertellen, heeft hij zelf nog maar weinig tijd om verhalen te lezen of ernaar te luisteren. Daarom bedenkt hij op een dag de verhalentroon voor in zijn klas. Zijn (vaak anderstalige) leerlingen mogen een voor een op de verhalentroon een verhaaltje komen vertellen. Niet zomaar een verhaal! Een verhaal dat ze gehoord hebben van hun ouders, die het op hun beurt misschien gehoord hebben van hun ouders. Of eentje van een tante of een goede vriend van de familie. Zo ontdekken we in De klas van meester Hugo verhalen van over de hele wereld.

Door het vertellen en luisteren naar verhalen komen kinderen in aanraking met elkaars cultuur en gewoonten en met heel veel mooie woorden in de Nederlandse taal. Het is niet altijd even makkelijk geschreven, zeker niet als je het gaat voorlezen aan anderstalige nieuwkomers, maar de rijke taal en de herkenning zou wel eens tot mooie dingen kunnen leiden.  

Je kan het boek hier vinden

LESTIP: Je kan zelf met je klas een verhalentroon maken en de leerlingen een eigen verzonnen verhaal laten voorlezen of vertellen. Wie doet er mee? Of maak je misschien een klasboek met allemaal verhalen? 

6. Op avontuur met Pettson en Findus

Wij kennen Pettson en Findus van een leuke app op de tablet. Dit is een mooie verhalenbundel met een mooie rug. Er staan vijf verhalen over Findus en Pettson in.. Bij elk verhaal hoort een opdracht die kinderen kunnen uitvoeren. Zoals het maken van pannenkoekentaart, een vogelhuisje timmeren en een pluviometer maken. De prenten hebben enorm veel kleur en de illustraties zijn zo rijk. Het is een feest om er naar te kijken. Samen maken Pettson en Findus grappige dingen mee. 

Lestip: Maak een van de activiteiten die Pettson en Findus voorstellen na het voorlezen van hun avontuur natuurlijk. 

Je kan het boek hier vinden

7. Helemaal jij, samen wij 

Jij, ik… we worden allemaal geboren met drie krachten: een hoofdkracht, een buikkracht en een hartkracht. Als deze drie samenwerken, voel je diep vanbinnen een superkracht . Kom mee op speurtocht langs al jouw ikken en ontdek je eigen superkracht! Kinderen worden geboren als nieuwgierige, intuïtieve wezentjes. Altijd helemaal heerlijk zichzelf . Maar rond het zesde levensjaar gebeurt iets bijzonders in ons brein: onze linkerhersenhelft die voor logisch denken en ratio zorgt, wordt op school volop geprikkeld. En onze intuïtieve emotionele rechterhersenhelft dommelt langzaamaan in. Hoe kunnen we die aangeboren balans tussen hoofd, buik en hart weer herstellen? Luister naar de drie verhalen via de QR-code en laat je meevoeren door de prachtige tekeningen van Sassafras De Bruyn…

In dit boek vind je:

• drie meditatieverhalen om samen of alleen te beleven

• extra belevingsoefeningen bij elk verhaal

• een theoretisch kader

Lestip: je kan samen met de kinderen enkele meditatie oefeningen doen. Ja, ook in de klas werkt dit! Thuis kan je lekker in verbinding komen en samen deze oefeningen uit het boek eens proberen. Ook kinderen die moeilijk inslapen zijn er gebaat bij.

Je kan het boek hier vinden

8. Afspraak in Wonderland 

Afspraak in Wonderland begint met een verhaal, ondersteund met prenten. Herkenbaar voor velen. Nadien kom je bij het informatieve luik, dat opgedeeld is in verschillende hoofdstukken:

  1. Het nieuws van de scheiding
  2. Wat verandert er en wat blijft hetzelfde?
  3. Een (erg) moeilijke scheiding
  4. Mijn rechten
  5. Daar komt een plasmama of pluspapa
  6. Iemand om mee te praten

In elk hoofdstuk staan er hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders. Dingen die ze willen weten, zouden kunnen doen, hun rechten, tips en veel meer. Het boek richt zich voornamelijk naar de kinderen. Op het einde van Afspraak in Wonderland staan tips voor boeken en websites voor ouders en kinderen.

lees ook: Hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders

Je kan het boek hier vinden

9. Weirdo 

Ruby is een beetje van alles:  een cavia in een judopak., een verjaardagscadeau voor Rosa enz… De andere huisdieren van Rosa vinden haar een weirdo, een buitenbeentje … omdat ze nog nooit iemand ontmoetten zoals zij.   ‘Waarom ben ik zo anders?’ vraagt Ruby zich af.   Maar met een pakje moed, een portie vriendelijkheid en een snufje geluk, ontdekt Ruby haar eigen persoonlijkheid, hoe het is om gewoon zichzelf te zijn.   Ontdek in dit boek de rijkdom van het ongewone.   

Je kan het boek hier vinden

LESTIP: ideaal om aan de slag te gaan met talenten van de kinderen. Of een complimentenrondje. Geef iedereen een groot blad papier waar ze in mooie letters hun naam opschrijven. Nadien schuiven ze telkens een bank door. Ze schrijven bij iedereen een positief woordje op. 

 

Kies jouw favoriete boeken en win 

Omdat het de jeugdboekenmaand is mag ik van Standaard uitgeverij een pakketje boeken wegschenken. Kies jouw 4 favoriete boeken uit de onderstaande lijst en vertel mij waarom je deze wil winnen. Meedoen kan hieronder of via Instagram. Ik kies de winnaar uit de namen. 

Kies uit deze lijst 

 

XOXO Nathalie 

You Might Also Like...

13 Comments

  • Reply
    Elke van de put
    16 maart 2023 at 07:30

    Bedankt voor de leuke leestips!
    Ik zou zelf graag aan de slag gaan met volgende boeken (en deze willen winnen):
    – helemaal jij samen wij
    – hoe hors de finale won
    – mijn kleine geluksdoosje
    – mijn knutselatelier mindfulness: geluk

  • Reply
    Marcia
    16 maart 2023 at 07:38

    Ik zou het boek ‘Afspraak in Wonderland’ alvast graag willen winnen om te lezen met mijn kindjes van 5 en 7.
    Ze hebben recent een scheiding te verduren gekregen en we merken dat vooral de oudste moeilijke momenten heeft. We vermoeden ook dat ze hooggevoelig is, waardoor bepaalde dingen ,zoals de wissels en het missen van de andere ouder, extra zwaar zijn voor haar. Dit boek werd ons ook aangeraden door de zorgcoördinator dus ik ben er zeer benieuwd naar en hoop dat het een klein puzzelstukje kan vormen in het hoofd van mijn dochter.
    De andere 3 die ik graag wil winnen zijn: Weirdo, Helemaal jij,helemaal wij en Mijn kleine geluksdoosje.

  • Reply
    Suzanne
    16 maart 2023 at 08:15

    Superleuk!! Ik doe graag mee voor de volgende boeken:
    – De klas van meester Hugo
    – Dagboek van Zoë Zwart-heks van niks
    – Pinguinpost
    – Vliegen zonder vleugels
    Waarom ik wil winnen? Omdat mijn dochter graag leest/voorleest voor haar zusje en ze straks wel toe is aan een diepergaand verhaal! En wat is er fijner dan je eigen boeken thuis te hebben, zodat je stiekem een verhaal nog een paar keer kan lezen.

  • Reply
    Hanne Maes
    16 maart 2023 at 09:00

    Ik zou graag meedoen voor mijn kindjes van 3 en 5. Wij lezen voor het slapengaan altijd een verhaaltje. En af en toe is een nieuw boekje wel eens welkom.
    Ik zou kiezen voor de volgende boekjes:
    – hoe voel je je, Kikker?
    – Verlegen Vliertje
    – mevrouw Das en meneer Ping
    – afspraak in Wonderland
    🤞🏼

  • Reply
    Nele
    16 maart 2023 at 10:28

    Super initiatief! Samen lezen of voorlezen creëert zoveel magische momenten tussen ouder en kind, kinderen bewaren soms hun hele leven warme herinneringen aan een boek dat hen geraakt heeft en dat is onbetaalbaar!
    Moeilijk kiezen uit zoveel mooie boeken! Je zou mijn kinderen alvast een enorm plezier doen met deze 4:
    – Vol met wol (mijn dochter las die in de bib en was er meteen helemaal wég van)
    – Een beer met vlekken (we hebben zelf een kindje met een wijnvlek, die misschien wel iets zal hebben aan de boodschap in dit boek)
    – Verlegen vliertje (ziet er supermooi getekend uit!)
    – Op avontuur met Pettson en Findus (lijkt me geweldig om uit voor te lezen)

  • Reply
    Annemie
    16 maart 2023 at 17:53

    Ik geef sinds kort taal in een fijn, klein schooltje. De schoolbib is maar triestig en heeft nood aan wat verse boeken! Het lijkt me fijn om voor alle leeftijden iets te kunnen voorzien: Op avontuur met Pettson en Findus, Wifi en de broers, Pinguinpost en het boek Julia en de haai zouden een mooi plekje krijgen bij ons!

  • Reply
    Lynn Mahieu
    17 maart 2023 at 20:55

    Leuk deze boekjes, wat een moeilijke keuze!
    Ik zou graag gaan voor deze boekjes en ga zo voor een mooie combinatie voor boekjes voor thuis en voor in de klas: -kikker
    -dans je mee?
    -helemaal jij, samen wij
    -Weirdo

  • Reply
    Patricia
    18 maart 2023 at 11:18

    Volgende boeken staan op mijn lijstje:
    – hoe voel jij de kikker
    – mijn kleine geluksdoosje
    – ik ben blij
    – mijn knutselatelier mindfullness
    Ik zou met deze boeken aan de slag willen gaan om te werken rond gevoelens binnen de speelleerklas en de jongste autiklassen op school.

  • Reply
    Inse
    18 maart 2023 at 15:16

    Fijn! Ik waag graag mijn kans voor mijn klasje:
    – Dit ben ik!
    – De held van FC Doelen
    – Astrologieboek
    -Perfect imperfect

  • Reply
    Galinka van Bokhorst
    20 maart 2023 at 20:00

    Wat een mooie boeken staan er tussen. Voor de kindjes waar ik mee ga werken zou ik denken aan: Weirdo, Een beer met vlekken, mijn kleine geluksdoosje. Nummer 4 twijfel ik nog tussen Hoe voel je je kikker, alles over emoties of toch verlegen vliertje of Beer is nooit alleen.😊

  • Reply
    Kathleen
    20 maart 2023 at 21:35

    Altijd zin in een boek zowel in de klas als binnenkort met het kleinkind. Leuk dat ik boeken herkende op beide vlakken. Voor de klas : dit ben ik en pinguinpost. Beide boeken kwamen al even in de klas, maar ze er permanent hebben zou super zijn. Vroeger las ik voor voor de jongens en nu binnenkort voor het kleinkind. Daar kwamen oude bekenden : op avontuur met Pettson en Findus. Ook Kikker lazen we vaak. Dus het nieuwe boek van Kikker , Hoe voel je je Kikker? zal zeker weer een topper zijn.

  • Reply
    Kris10
    21 maart 2023 at 20:51

    Mooie selectie, Pettson is hier alvast een hit.
    De ‘Alles over …’ reeks hebben we ook maar die vindt Felix niet leuk. Hij heeft liever ‘echte verhalen’.
    Ik kies dus: Weirdo, Walvissen aan wal, Wifi en de broers en Hoe ik per ongeluk piraat werd. Om voor te lezen aan mijn zoon en om cadeau te doen aan mijn metekindjes.

  • Reply
    Geertrui
    4 april 2023 at 14:45

    Ik maak graag kans op “Hoe voel je je, kikker?” (dat is na de paasvakantie het thema in de klas van m’n dochter), de bundel van Pettson en Findus (om thuis uit voor te lezen: nostalgie), De klas van meester Hugo (omdat voorlezen thuis en in de klas zo leuk is) en Weirdo (voor de kinderen van m’n klas).

Leave a Reply