Meer en meer is technologie niet meer weg te denken in ons dagelijkse leven, ook niet meer in het leven van kleine kinderen. Ook zien we die ontwikkelingen in school. We gebruiken digiborden, tablets en allerhande zaken om dingen aan te leren en te leren gebruiken. Ik zie als juf ook steeds meer producten op de markt komen om kinderen al vroeg met coderen te laten kennis maken. Wij testten de Code-a-pillar van Fisher-Price uit.
Technologie op school en thuis
Het heeft een flinke opmars gekend. Technologie is een breed begrip en al enkele jaren in het onderwijs als één van de onderdelen van wereldoriëntatie. Maar in de huidige maatschappij gaat dit steeds meer een grotere rol spelen. Ook het onderwijs, de arbeidsmarkt en de verkoopmarkt stellen zich daarop in. Bijna alle scholen hebben digiborden of streven ernaar om digiborden te hebben. De tablet en de computer worden ook ingezet om bepaalde vaardigheden aan te leren. Je kan er gewoon niet meer omheen. Dat dit positieve en minder positieve punten heeft daar ga ik vandaag niet dieper op in. Ik weet alleen dat we het niet meer kunnen wegdenken. Zo worden er meer en meer spullen ontwikkeld die het technisch denken, logisch denken helpen ontwikkelen. Zo schreef ik al eerder over de Bee-Bot die ingezet wordt bij de grotere kleuters en lager onderwijs (en voortgezet onderwijs maar dan in een andere vorm) In de vorm van interactieve spelletjes en huiswerk op de computer wordt dit ook thuis verder gezet. Ook Vince is al snel met het principe van de tablet weg. Hij houdt ervan om naar liedjes te luisteren en naar klokken te kijken op de tablet (don’t ask)
De code-a-pillar van Fisher Price
Fisher-Price komt met iets nieuws af: de Code-a-pillar. Een rups die jouw kleuter vanaf 3 jaar de stappen van het coderen (of programmeren) leert. Met zijn afzonderlijke stukken lijf kan je hem bepaalde bewegingen laten doen. Rechtdoor, links, rechts, een draai, 180 graden, 360 graden draaien, een liedje afspelen en nog veel meer. Er zijn ook speciale stukken te verkrijgen in de vorm van uitbreidingssets.
Wij kregen een code-a-pillar om uit te testen, ook omdat ik dit geweldig vind om in de klas te gebruiken. Vince vond het ook geweldig maar is 2,5 jaar en begrijpt nog niet zo goed het principe. Maar het was wel een succes. Hij besefte wel al vrij snel dat die deeltjes iets deden met de rups en dat hij het aan en uit kon zetten. Zijn aandacht was er alvast. Dit stimuleert weer het vooruitdenken, het logisch denken en is goed voor de ontwikkeling van de kinderen. De code-a-pillar is, voor hij op de markt kwam, ook getest in klassen.
Europees Onderzoek
Er bestaat een Europees onderzoek waarbij er onderzocht is wat nu de rol van ouders en kinderen is in het leren coderen.
Een Europese studie onder ouders met kinderen van drie tot acht jaar geeft meer inzicht in deze nieuwe verhoudingen tussen ouders en hun jonge kinderen. Deze studie maakt deel uit van het verbreden van de kennis rond de release van de Code-a-Pillar™. Fisher-Price wil dan ook aantonen dat de Code-a-Pillar™ zowel ouders als kleuters een unieke kijk geeft op coderen. De Code-a-Pillar™ stimuleert de natuurlijke nieuwsgierigheid en leert kinderen zelfstandig spelen, terwijl ze vaardigheden in coderen en kritisch denken ontwikkelen.
De rollen zijn omgekeerd
Fisher-Price maakt dan ook op uit deze studie dat de rollen tegenwoordig omgekeerd zijn als het gaat over coderen. Normaal gezien waren het de mama’s en papa’s die klaarstonden om hun kinderen te helpen en dingen bij te leren maar in het geval van coderen zijn kinderen momenteel baas. In plaats van naar mama en papa te gaan met een vraag over programmeren, moeten kinderen tegenwoordig lessen trekken uit hun eigen ervaringen en zelfs hun ouders alles bijbrengen wat ze hierover geleerd hebben op school.
Leuk om te weten…
Amerikaans boegbeeld achter de Code-a-Pillar is mamablogster en bekende actrice uit The Big Bang Theory Mayim Bialik.
Uitgetest en VLOG
Ik testte de code-a-pillar maar al te graag zelf uit, samen met manlief. Je kan de VLOG bekijken.
Kopen?
Wil jij de rups ook kopen, om in de klas of thuis te gebruiken? Je kan hem vinden bij Dreamland.
Zijn jouw kids ook helemaal into technologie?
XOXO Nathalie
1 Comment
Vlijtig Liesje
30 oktober 2016 at 15:31Mijn kinderen zijn best goed met technologie, omdat ze er mee zijn opgegroeid. Ik vind deze rups er erg leuk uitzien, en als kinderen spelenderwijs wat kunnen leren vind ik dat altijd geweldig.
Ik hoop alleen niet dat ik nu zelfs al wordt ingehaald door peuters wat betreft technologische kennis ; )