Misschien heb je de campagne van Safeonweb over cyberveiligheid al wel zien voorbijkomen online. Het is een sensibiliseringscampagne om mensen bewust te maken hoe ze veilig kunnen internetten. In de huidige maatschappij is onze computer en smartphone niet meer weg te denken. Meer en meer gebeurt alles online, ook schoolzaken en zelfs bankzaken. Daarom is het belangrijk dat we weten waarmee we bezig zijn en het goede voorbeeld geven aan onze kinderen. Denk je dat jij goed bezig bent? Doe eerst dan maar de test eens, want ik was allesbehalve goed bezig en daar heb ik meteen verandering in gebracht.
Cyberveiligheid
In het kader van de European Cyber Security Month lanceert het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition voor de 4de keer een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Deze keer willen ze de ons (de internetgebruiker) aansporen om regelmatig back-ups te maken en updates uit te voeren en doen ze dit door radiospotjes en filmpjes op sociale media. Ze trekken ook naar de bevolking met een federale truck. Denk jij dat je goed bezig bent? Want wie wil er nu al zijn dierbare documenten kwijt?
lees ook: ik wil ontspullen
Ik deed de test en scoorde…
Ondermaats! Djeezes, nooit gedacht dat ik zo weinig afwist van cyberveiligheid. Nou ja… misschien stiekem wist ik wel dat ik niet zo goed bezig was. Mijn host die me vaak raad geeft zei me al dat ik eens wat dingen op punt moest zetten. Na het maken van de test waarop ik amper 41% scoorde, ging ik meteen aan de slag. Soms moet je even met de neus op de feiten gedrukt worden en dan liever door middel van een test dan door hackers …
Doe hier de testen van Safeonweb om te zien hoe veilig jij bent.
Waarom zijn back-ups en updates zo belangrijk?
Op 12 mei 2017 werd de wereld opgeschrikt door de uitbraak van een ransomware, nl. WannaCry. In 150 landen werden meer dan 300.000 toestellen geïnfecteerd. Het virus kon zo snel en hard toeslaan door gebruik te maken van een gekende kwetsbaarheid in IT-systemen en slachtoffers werden verplicht om geld te betalen om hun gegevens terug te krijgen. Maar mensen die een back-up hadden van hun gegevens konden de schade aanzienlijk beperken zonder het betalen van geld.
Miguel De Bruycker, directeur CCB: Een gekende kwetsbaarheid in een IT-systeem kan je eenvoudig verhelpen door software-updates uit te voeren. De impact van aanvallen zoals ransomware kan worden beperkt als organisaties en burgers snel hun systemen updaten. Op safeonweb.be bieden wij tips en tools aan die je helpen om al je systemen steeds up to date te houden.
Maar niet alleen bedrijven kunnen hiermee geconfronteerd worden. Ook wij… schoolwerk, duizenden foto’s en documenten kan je in één klap kwijt zijn zonder goede back-up. Het deed me wel even nadenken over cyberveiligheid. Handig ook om te weten als juf in de basisschool.
Wat ik deed…
Wel ik ging aan de slag om mijn computer veiliger te maken en dat deed ik op verschillende manieren;
- Ik kleefde mijn camera af op mijn laptop zodat men al zeker niet vanop een andere locatie kan meekijken.
- Ik ga toch wel eens een les plannen over cyberveiligheid in de klas.
- Ik downloadde de app 1password om zo al mijn paswoorden op een veilige manier te bewaren. Ik nam maar al te vaak dezelfde en ik kon ze toch nooit onthouden. De hoeveelheid dat ik mijn paswoord van apple al heb moeten veranderen omdat ik het niet kon onthouden… een ramp. Met een app (die degelijk is, je kan verschillende apps vinden op de website) kan je dit op een eenvoudige manier veilig opbergen.
- Ik maakte mijn downloadfolder leeg waar abnormaal veel foto’s opstonden en zette al de bestanden over op een externe harde schrijf
- Ik deed alle updates die nog klaar stonden en die niet konden lopen omdat ik onvoldoende plaats had op mijn computer
- Ik deed een backup
- Ik schreef me in voor de nieuwsbrief op Safeonweb. Normaal doe ik dat amper, enkel als het moet maar bij deze dacht ik…ik kan wel wat tips gebruiken in mijn mailbox.
Lees : Meer info over veilig internetten.
En jij? Hoe is het met jouw kennis over cyberveiligheid?
XOXO
Nathalie
No Comments