Zo van die DINO surprise eggs, welk kind vindt dat nu niet spannend? Vince had er eentje gekregen van oma voor zijn verjaardag en die heeft 15 dagen in water gestaan zodat we hem zagen geboren worden. Er kwam dan een lelijk scharminkel uit waarvan ik zelf vies was. Je kan ook makkelijk zelf dino eieren maken met een verrassing in. Benieuwd? Kijk maar eens naar deze manieren om toffe DIY dino eggs te maken.
Inhoudstafel
Dino eieren maken
Zelf dino eggs of dino eieren maken is niet zo moeilijk hoor. Meestal heb je de meeste ingrediënten thuis. En zo niet kan je ze makkelijk ergens vinden. Ik geef je graag enkele verschillende manieren om zelf verrassingseieren te maken. Ideaal als activiteit op een dino verjaardagsfeest, in de klas of zomaar, als knutselactiviteit. School is toch bijna gedaan en dan heb je wel wat overlevingstips voor de schoolvakanties nodig hé? Let the fun begin!
1. Dino ei maken met baking soda
Nodig:
- baking soda
- water
- azijn
- eventueel voedingskleurstof
- surprise dino of iets anders dat je wil verstoppen
Zo maak je het:
Om deze leuke dino egg te maken mix je de baking soda met het water en de kleurstof tot je een soort klei krijgt dat niet te droog en niet te nat is. Maak een plat stuk en leg er de miniatuurdino (of wat je erin wil verstoppen) op (je kan er vinden bij de webshop dinoworld). Maak er dan een dino ei van en laat drogen. Je kan het ook in de vriezer doen. Nadien kan je het ofwel stukslaan ofwel met azijn bespuiten en dan verdwijnt het ei magisch en blijft de miniatuurdino over. Een erg leuke activiteit met kinderen ! Het is ook een soort van sensopatisch spelen.
2. Dino ei van papier maché
Nodig:
- ballon
- mengsel lijm dat je zelf maakt:
- Mengsel van lijm: giet 2 delen witte lijm en 1 deel water in een mengkom. Je kunt deze hoeveelheden aanpassen al naargelang de grootte van je werkstuk. Als je een sterkere lijm hebt, dan kun je ook gewoon 1 deel witte lijm en 1 deel water gebruiken.
- Mengsel van bloem: meng 1 deel bloem met 1 deel water. Voor erg grote en lastige projecten kun je het beste witte lijm in plaats van water gebruiken.
- Mengsel van behanglijm: giet 2 delen poederlijm en 1 deel water in een mengkom. Deze methode is het beste als je werkstuk lang mee moet gaan. Dit mengsel blijft jaren goed.
- kom
- roerstok
- kranten of papier
- verf indien gewenst
- ballon
- verrassing voor de ballon
Zo maak je het:
Blaas een ballon op zo groot als je ei moet zijn. Smeer hem in met wat olie om het makkelijker te verwijderen indien nodig. Bekleef met stroken: breng de eerste laag horizontaal aan, de tweede verticaal, en zo verder. Zo kun je gemakkelijk zien welke plekken je al gehad hebt en bovendien wordt je werkstuk zo ook sterker. Indien je graag een wit ei hebt dan kan je ook gewoon wit papier gebruiken. Laat zeker voldoende drogen. Snijd er een gleuf in waar je de verrassing in kan doen en maak het toe met weer stroken papier. Geef het ei nog een laatste laag. Beschilder indien gewenst. Tataaa.
Lees ook: Een dinosaurus verjaardagsfeest geven: tips en ideetjes
3. Dino eieren uit plaaster
nodig:
- gips/plaaster
- water
- een lege fles
- ballon
- trechter
doen:
Meng een kop plaaster (dat je met een trechter in de fles laat lopen) met water. Schud het mengsel in de fles. Blaas de ballon op maar niet te groot zodat je hem over de hals van de fles kunt plaatsen. Giet het mengsel in de ballon en draai gedurende 7 a 15 minuten rond tot het hard wordt. Je kan nu de ballon verwijderen. Voilà! Je hebt dino eggs die beschilderd kunnen worden naar wens…
4. Dino egg die steenhard wordt
Nodig:
- 1 cup bloem
- 1 cup koffie dras of koffiepoeder
- 1/2 cup zout
- 1/4 cup zand
- 3/4 cup water
- cups (ik gebruik cup maten die ik ook gebruik voor mijn DIY speeldeeg)
Doen:
Eerst mix je alle droge ingrediënten door elkaar. Nadien voeg je beetje bij beetje water toe tot je een soort deeg hebt. Verstop de verrassing in het deeg en maak er een eivorm van. Nu heb je je dino surprise egg. Laat het 3 dagen drogen of bak het af in de oven op 150 graden gedurende 15 a 20 minuten.
Lees ook: DIY / Dino fossielen maken en opgraven
5. Dino bruisballen
Je kan ook bruisballen maken waar een dino in verstopt is. Kei leuk voor het bad. Werk met verschillende kleurtjes om een leuk effect te bekomen!
Nodig:
- Natriumbicarbonaat
- Citroenzuur
- Kokosolie
- Geurolie
- mini dino
Doen:
Meng 3/4 (afhankelijk hoeveel bruisballen je wil maken) natriumbicarbonaat met 1/4 citroenzuur tot de klonters er uit zijn. Voeg dan de geurolie toe aan de gesmolten kokosolie en meng de kokosolie in kleine beetjes door het poeder met je handen. Maak er een ei van en verstop de dino. Je kan de ballen ook kleuren met natuurlijke kleurstof indien je wil.
7. Zeep dino
Nodig:
- Smeltzeep (glycerine zeep). Kies er eentje zonder parabenen
- Een vorm om de zeep in te gieten.
- kleine dino
- Een kan waarin je de zeep kunt smelten, met een giettuitje. Dan gaat het gieten makkelijker.
- Een verstuiver met 70% alcohol.
- Essentiële olie/etherische olie. Geen olie met citroen kiezen.
- Eventueel voedingskleurstof. Roer deze erdoorheen nadat je de zeep hebt gesmolten en de olie erbij hebt gedaan.
Doen:
Smelt de zeep en roer er de geurolie door. Zet de dino in een bakje en giet de zeep erover. Door alcohol te sprayen verdwijnen eventuele belletjes. Zet het bakje nu in de koelkast. Na een uurtje is je zeep hard. Je hebt nu een leuk zeepje!
Ingrediënten en toebehoren om makkelijk zeep te maken vind je bij de Banier.
Lees ook: Een supergemakkelijke dino taart maken in no time!
8. IJs
Nodig:
- een groot bakje of mal (je kan ook een ballon gebruiken)
- mini dino
- water
Doen:
Dit is supermakkelijk. Leg wat speeltjes (dino’s?) in een bakje of vorm naar keuze. Giet vol met water en laat het in de vriezer staan. Gebruik de vorm van een ei voor DIY dino eggs.
9. Dino ei uit zoutdeeg
Nodig:
2 kopjes bloem (niet zelfrijzend want je gaat nadien bakken)
1 kopje zout
1 kopje water
1 eetlepel olie
kleine dino’s
Doen:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot het leuk speeldeeg wordt. Nu kan je met behulp van een mal of gewoon, door het met je handen te vormen een ei maken. Bak het af op een lage temperatuur, het kan wel even duren. Nadien kan je het schilderen.
Lees ook: zelf speeldeeg maken
10. Dino Egg Piñata
Nodig:
Alle stapjes om een ei uit papier maché te maken
kleine dino’s
snoepjes
Doen:
Maak een ei uit papier maché, snij er een gaatje in en doe er alle spullen in die je erin wil stoppen. Maak het weer dicht. Als het ei gedroogd is dan kan je het versieren en schilderen. En nu… slaan met die stok!
11. Dino ijsei
Dit is ook een heel leuke activiteit.
Zijn je kinderen gek op dino’s? Wel, maak dan eens een ontdektafel in thema dino’s en leg er chia ijseieren bij. Je maakt deze door chia slijm te maken en plastic eieren te vullen voor de helft met chia slijm en de andere helft met water. Leg ze een nachtje in de vriezer en klaar. Je kan ook echte lege eieren gebruiken die je uitgeblazen hebt.
Euh hoe doede da?!
- chiaslijm maak je door water te mengen met chia zaadjes en een kleurstof aan toe te voegen zodat je een gekleurde massa krijgt. Laat enkele uurtjes in de koelkast dikker worden.
- plastic eieren die je kan vullen vind je HIER.
- prik een gaatje in de plastic eieren
- giet de helft slijm en de andere helft water en zet in een eierdoosje in de vriezer
- hou even onder warm water zodat ze er beter uitkomen
Ideaal voor dino lovers:
lees ook: Leuke dino activiteiten met kinderen
en ook: 10x DIY Dino eggs op verschillende manieren! Let the fun begin!
of dit: DIY / Dino fossielen maken en opgraven
en: Een dinosaurus verjaardagsfeest geven: tips en ideetjes
TIP: Mijn boek SPEEL!
Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.
Pin it please
Wat vind je van deze dino egg ideetjes? Zou jij deze dino eieren ook zelf maken? Wat vind je het leukste idee?
XOXO Nathalie
2 Comments
Sofie
23 juni 2019 at 16:12Heb je die alle 10 zelf uitgeprobeerd?
Tineke
14 juni 2020 at 07:08Die in ijs wil ik nog wel eens proberen! Zou het ook in bakjes in de vriezer kunnen denk je? Ik gebruik namelijk geen ballonnen omdat ik op mijn plastic verbruik let.