Kinderen zijn dol op speelgoeddieren. Elk kind heeft wel een favoriet dier die hij of zij wilt zijn. De een wilt een stoere leeuw zijn die een gazelle achterna zit op de hete savanne in Afrika. De ander wil lekker door de oceaan zwemmen als een dolfijn. Of sommige doen het rustig aan op de boerderij met een paard of koe. Met speelgoeddieren kan je de fantasie van kinderen prikkelen, emoties aankaarten, verhalen vertellen en sensopatisch spelen. Allerlei zaken zijn mogelijk.
Educatief spelen met speelgoeddieren
Het is super leuk om speeldieren een educatieve functie te geven in een vorm van spel. Je kan kleine kinderen sleutelervaringen op laten doen. Een van die sleutelervaringen is catergoriseren: je legt een aantal dieren op een stapel en laat het kind deze per categorie indelen, welke dieren komen bij ons vandaan? En welke niet? Welke zijn roofdieren en welke planteneters? Of nog een stapje moeilijker: welk dier is er koud- of warmbloedig? Je kan ook liedjes zingen over de dieren of dierengeluiden nadoen, wat weer een andere sleutelervaring is. Of de dieren van groot naar klein plaatsen: dit is de sleutelervaring seriatie. Zo is een kind op een leuke manier aan het leren door middel van spel.
Je zou dit met gewone speelgoed dieren kunnen doen.
Of ook erg leuk met dinosaurussen
lees ook: “De week van de bij” beleven met je kinderen: enkele tips!
Educatief speelgoed
Voor nog meer educatief dierenspeelgoed heeft de webshop Diermodel het merk “Safari Ltd”. Dit merk maakt fantastische speelgoeddieren en dino’s. Ze zijn wereldwijd bekend en niet voor niks. Safari richt zich uiteraard op kinderen maar dan ook op de educatieve kant. Het speelgoed wordt zelfs aangeprezen als “Toys that teach”
Super tof om in het lenteseizoen te gebruiken zijn de levenscyclus modellen. Zo is er een kikker model dat de verschillende fasen waarin kikkerdril verandert in een volgroeide kikker. Er is een een cyclus die laat zien hoe een rups verpopt en transformeert in een prachtige vlinder. Of waar een kip een ei legt en een ei weer een kip wordt en de cirkel weer vol maakt. Ook is er een prachtig model waarin de trek van de zalm wordt nagebootst, waarin hij eitjes legt, naar de zee vertrekt en uiteindelijk als volgroeide vis weer eenmalig de reis terug naar zijn geboorteplek afrond. Over educatief spelen met speelgoeddieren gesproken…
Toobs, leuk als cadeau!
Naast de levenscyclus setjes heeft Safari ook “toobs” . Dit zijn lange tubes gevuld met een aantal kleine speelgoed dieren van een bepaalde categorie. Bijvoorbeeld boerderijdieren, zeedieren, dinosaurussen, insecten, Afrikaanse dieren en nog veel meer. Bekijk hier de TOOBS van Diermodel.
lees ook: Sensory table: superleuk om mee te spelen!
Sensory tables met dieren
Wij hebben al gretig gebruik gemaakt van de Toobs en gebruikten de zeedieren om een sensory bin te maken. Eerst maakten we blauw water, waarin de dieren konden zwemmen, later maakte ik ook Jelly Blocks. De dieren werden goed gebruikt en de kinderen vonden het heerlijk om te spelen met hun handen.
Wanneer je de Safari dieren hebt, kan je een bak vullen met zand. Je bootst de savanne na. Eigenlijk zijn er ontelbare mogelijkheden. Zowel voor thuis als voor in de klas.
Leuke boekentips
Educatief spelen met speelgoeddieren kan ik combinatie met boeken.
Educatief werken rond insecten
Enkele weken geleden werkte ik een leuk thema uit. We gingen allerlei toffe activiteiten doen rond insecten. Zo maakten we kartonnen insecten, deden een memory, leerden over de cyclus, stempelden de woorden, gingen met een loop aan de slag en nog veel meer. Je kan het allemaal zien in dit artikel op mijn blog: Leuke en educatieve activiteiten over de lente en kriebelbeestjes
Gaan jullie ook educatief spelen met speelgoeddieren?
XOXO Nathalie
No Comments