Wanneer je voor het eerst mama wordt komt er veel op je af. Eigenlijk weet je er niets van. Plots heb je een kleintje in je armen en moet je het maar doen… Mijn 5 tips bij je eerste baby.
Je groeit er wel in maar ik weet nog heel goed dat ik die eerste weken in een grote put viel. Ik had ook enorm last van babyblues. Je kan er hier over lezen. Huilbuien en het even niet meer zien zitten. Allemaal normaal! Als ik er nu terug aan denk dan weet ik dat ik panikeerde voor niets, maar dat weet je op dat moment helemaal niet…
1. Het wordt gemakkelijker!
Echt waar, ook al denk je dat het niet erger kan, het komt goed! De eerste weken dachten we dat we een huilbaby hadden maar na die eerste lastige weken veranderde ons zoontje in een vrolijk en lief mannetje waarmee je kon communiceren. Als ‘platte baby’ kunnen ze uiteindelijk alleen maar slapen, eten en wenen. Mijn schoonbroer en schoonzus hun eerste dochtertje huilde constant. Enkel als ze (eindelijk) sliep huilde ze niet. Ze gingen beiden door een hel! Maar…ook dat is voorbij en nu is ze een slimme, vrolijke meid van al 4 jaar!
2. Regelmaat en rust
Sinds we die twee termen heel letterlijk genomen hebben veranderde Vince van een huilerige baby naar een tevreden ventje! Wij hebben ons leven de eerste maanden volledig in teken gezet van hem. “Nee, we gaan niet mee naar een terrasje want ons mannetje moet slapen. Ja, in zijn eigen bedje…” We ontdekten dat ons ventje teveel prikkels opnam en daardoor niet kon slapen, moe werd en huilde. Hij was geen baby die je urenlang kon meenemen naar een winkel, restaurant of een gezellig terras. So be it… Nu kunnen we dat wél overdag! We zorgen er nog wel steeds voor dat hij ‘s avonds in zijn eigen bedje kan slapen. Er zullen ongetwijfeld baby’s zijn die daar geen problemen mee hebben maar als je merkt dat dit wel het geval is, raad ik regelmaat en rust zeker aan. Wanneer we op bezoek gaan bij vrienden of familie en we leggen hem te slapen in een vreemd bed dan slaapt hij znder problemen in.
3. Rituelen
Hoe groot of klein ze ook zijn, kinderen houden van rituelen. Dat is écht zo. Ze krijgen er ook een veilig gevoel van. Vanaf we hem in zijn eigen kamer lieten slapen (toen hij 3 maanden werd en stopte met borstvoeding) deden we hem een slaapzakje aan, gaven hem een kusje, kreeg hij zijn aapje en doekje en speelde er een muziekje. Steeds op dezelfde manier. Wanneer we hem nu in zijn bedje leggen als we denken dat hij moe is (soms laat hij het niet duidelijk zien) dan zie je aan hem dat hij wéét: oh, ik mag gaan slapen nu! Hij neemt meteen zijn aapje, doekje en trekt die dicht tegen zich aan. Hij valt nu zonder huilen in slaap. We nemen aapje en doekje ook overal mee.
3. Inbakeren en draagdoek
De eerste weken hebben we Vince ingebakerd. Hij maaide zo erg met zijn armpjes dat hij zichzelf wakker hield. Enkel zo sliep hij. Dit hebben we vrij snel terug afgebouwd en een slaapzakje aangedaan. Aan de draagdoek hebben we de eerste weken ook veel gehad! Hij viel lekker in slaap, dicht bij mama. Ik heb te veel last nu van mijn rug maar het is echt wel fijn om je kind te dragen in een draagdoek!
4. Co-sleeper
Geef je borstvoeding? Dan is dit superhandig! Zet een babybed naast je eigen bed. Je hoort meteen wanneer ze honger hebben! Je moet ook niet uit je bed en je kind is rustiger omdat je dicht bij hem bent! Vanaf ik stopte met de borstvoeding hebben we hem wel in zijn eigen kamer gelegd.
5. ‘s Nachts flesjes geven zonder naar de keuken te moeten lopen en op uitstap gaan zonder een microgolf in de buurt!
Ik maak op voorhand enkele potjes klaar waar ik poeder in doe. Het flesje vul ik al een beetje met Evian water en ik neem een thermos met kokend water mee naar de slaapkamer. Wanneer Vince zijn papje wil hoef ik er enkel kokend water bij te doen (op voorhand wel eerst testen hoeveel je erbij kan doen zonder dat het te warm is) en het poeder. Schudden en het is klaar in no-time!
Vince is nu 6 maanden en is echt een gemakkelijk ventje geworden. Hij lacht naar iedereen! Als ik een tip mag geven voor toekomstige moeders: leer geen gewoontes aan die je zelf niet kan blijven waarmaken. Bouw een ritueel op dat gemakkelijk is en niet te lang duurt. Je kindje moet leren dat hij zelf kan inslapen. Het is heel verleidelijk om hem bijvoorbeeld in je armen in slaap te laten vallen en dan zit je daar… Je legt hem weg in zijn bedje en na een tijdje wordt hij wakker en denkt hij: hé dit is niet de plek waar ik in slaap ben gevallen! Vaak beginnen ze dan te huilen. Maar wat ook belangrijk is: zoek zelf uit wat het beste bij jullie past. Je kan tips en informatie lezen en onthouden, maar doe wat er werkt. Elk kind is anders en wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor een ander.
Veel plezier met het moederschap, het is een fulltime job op zich, maar wel superleuk!
XOXO Nathalie
5 Comments
Linda
18 oktober 2014 at 18:21Wat fijn dat het bij jouw makkelijker wordt na een tijdje. Je groeit wel meer in het moederschap waardoor je wat meer vertrouwen er in krijgt. Maar makkelijker vind ik het niet echt; iedere leeftijd heeft weer nieuwe uitdagingen. Wij hebben inderdaad ook water naast het bed staan, of gebruiken koud kraanwater. Het water hier is schoon genoeg om uit de kraan te drinken.
Joyce
20 oktober 2014 at 07:05Zo te zien zijn het 6 tips 🙂
Ik heb toch zo mijn eigen andere maniertjes als ik het zo zie. En ik vind het tot nu toe zeker niet makkelijker worden. Anders. Dat wel.
Nathalie
20 oktober 2014 at 14:47oeps 6 dan 😉 Wat zijn jouw andere manieren? Wil je ze delen?
Vlijtig Liesje
21 oktober 2014 at 09:47Ik vind het goede tips!
Nathalie
26 oktober 2014 at 10:35Thanx!