Ik weet nog dat ik mijn eerste mobiele telefoon pas in het middelbaar kreeg. Mijn eerste mobiele telefoon was er eentje van Coca Cola, die ik spaarde met het verzamelen van clipjes van de colablikjes. Het waren de allereerste gsm’s. De gekende Nokia’s waren de opvolgers. Tegenwoordig hebben de kinderen van de lagere school al een smartphone… Maar hoe ga je daar als ouder mee om? Ik geef je graag enkele tips.
Eerste mobiele telefoon
De eerste mobiele telefoon van je kind hoeft zeker geen smartphone met allerlei snufjes en mogelijkheden te zijn. Ik denk dat de voornaamste reden voor het hebben van een gsm bij kinderen is dat ze kunnen bellen met het thuisfront. Voor noodgevallen of om te verwittigen waar ze zijn enz… Zeker handig als ze alleen met de fiets of de bus naar huis komen van school. We leven tenslotte in andere tijden. Ook een tweedehands telefoon, die al een tijdje niet wordt gebruikt, kun je aan je kind geven.
Afspraken en regels maken
Het is erg leuk voor kinderen om hun eigen telefoon te hebben, maar het brengt zeker ook gevaren met zich mee. Ik som graag een aantal tips en regels voor je op die je bijvoorbeeld kunt bespreken met je kinderen.
- Maak ze duidelijk dat je je nummer niet zomaar aan iedereen geeft, zeker niet aan onbekenden.
- Zet een aantal belangrijke nummers zoals school en naaste familie in favorieten, zodat je kind in één handige klik iemand kan bereiken als jij zelf niet te bereiken bent.
- Een ICE-contact, wat gebruikt wordt in geval van nood (In Case of Emergency), instellen is ook handig. Als er een noodgeval is, is het handig dat omstanders de juiste persoon kunnen bereiken.
- Wanneer je kiest voor een bundel met een x aantal smsjes , belminuten en MB’s kan het zijn dat je kind kosten maakt buiten de bundel. Iedere provider heeft wel een pagina waarop je dit heel makkelijk in de gaten kan houden.
- Bespreek dit heel goed met je kind. Wat gebeurt er wanneer ze toch extra kosten maken?
- Vermijd apps zoals Facebook, Instagram nog een tijdje
- Niet fietsen met oortjes in
- Altijd reageren op de smsjes en telefoontjes van de ouders
- Niet gebruiken aan tafel, in de klas en op bepaalde momenten wanneer het niet gepast is
- Je kan samen met hen regels bespreken wanneer ze wél op hun mobiele telefoon mogen
- Wees fatsoenlijk: hun sms gedrag, foto’s trekken en reacties op anderen
- De telefoon gaat niet mee naar bed
- …
Privacy
Maak hen duidelijk dat privacy heel belangrijk is. Zeker onbekenden hoeven niet te weten waar ze zijn. Hou er een gesprek over. Op sociale media kunnen ze ook allerlei privacy instellingen veranderen. Doe dit samen met hen en maak hen de gevaren duidelijk: wat je op het internet zet, gaat er NOOIT meer af. Ook op hun telefoon kan je bepaalde privacy instellingen wijzigen.
Abonnement met telefoon of Sim Only?
Als je kind jonger is dan 18 jaar kunnen ze zelf geen abonnement afsluiten. Jij kan dit doen in hun plaats en het in de gaten houden. Verder kan je ook kiezen voor Sim Only (NL). Sim Only is een abonnement waarbij je van de provider alleen een simkaart krijgt. Je moet dus zelf voor een telefoon zorgen. Dit kan een oude tweedehands telefoon zijn, of een nieuwe telefoon die je in één keer betaald. Bij een abonnement met telefoon krijg je een ‘gratis’ telefoon van de provider. Je gaat hierbij als het ware een lening aan waarbij je de telefoonkosten maandelijks aflost. Dit betekent dan ook dat je vaak hogere maandlasten hebt dan bij een Sim Only abonnement. Daarnaast kun je bijvoorbeeld met Sim Only bij Simyo elke maand de hoogte van je bel- en internetbundels aanpassen, terwijl je dit bij een abonnement met toestel alleen naar boven kan aanpassen.
Spelletjes, internet of toch enkel bellen?
Indien je ervoor kiest om je kind op het internet te laten surfen is het echt wel aan te raden om mee alles in de gaten te houden. Zeker wanneer ze ook sociale media gaan gebruiken. Om dit in de gaten te kunnen houden kan je altijd gebruik maken van de circle with Disney. Een makkelijke manier om alle apparaten onder controle te houden. Je kan zelfs een tijd instellen, bepaalde websites blokkeren enz…
lees ook: 10 handige mummy hacks
Extra telefoonkosten liggen op de loer
Vertel ze bij het aankopen van een toestel dat ze voorzichtig moeten zijn. Jij kan ook als ouder bepaalde nummers blokkeren. Je kunt bijvoorbeeld het 06-nummer blokkeren voor sms-diensten via smsdienstenfilter.nl. Een andere optie is een datalimiet instellen, dit kan zowel op Android als iOS. Ook zijn hier verschillende apps voor zoals My Data Manager, deze app is beschikbaar op iOS en Android. Zo voorkom je namelijk torenhoge rekeningen. Ook is er is natuurlijk een verschil tussen een maandelijks abonnement en een prepaid. In het begin kun je als ouder ervoor kiezen om voor prepaid te gaan, met alleen beltegoed voor noodgevallen. Tegenwoordig kun je namelijk toch bijna overal online zijn met WiFi, mocht het nodig zijn.
Denk niet dat het zomaar oké is
Wanneer je toch kiest voor een smartphone (zeker als eerste mobiele telefoon) is het écht aan te raden om mee alles in de gaten te houden. Probeer sociale media uit te stellen tot ze er de geschikte leeftijd voor hebben en indien ze het wél hebben, hou alles goed in de gaten. Het zou niet het eerste geval van cyberpesten zijn. Als juf in de basisschool heb ik het al meegemaakt. Vaak gaat dit buiten de ouders en leerkrachten om en zijn deze personen de laatsten die op de hoogte zijn. Vaak is het kwaad al geschied en durven kinderen er niet mee naar buiten komen.
lees ook: pesten, het moet je kind maar zijn…
Hebben jullie kinderen al een gsm? Wanneer krijgen ze hun eerste mobiele telefoon? Hoe gaan jullie daarmee om?
XOXO Nathalie
No Comments