Fan van de Efteling en van lekkers? Maak er thuis een sprookjesachtige Moederdag van met deze Efteling-recepten! Dankzij dit Efteling-feestmenu wordt Moederdag thuis een groot succes, voor moeder én de kinderen! Laat je inspireren, DIY, en maak er een sprookjesachtig festijn van! Alle recepten zijn terug te vinden in Polles Taartenboek (Uitgeverij Unieboek Het Spectrum). Hiermee maak je de Efteling lekkernijen uit Symbolica thuis in je eigen keuken.
Efteling lekkernijen
1. Schots en scheve schuimtaart
Een weelderige taart van schuim met slagroom. Deze hoort zeker tussen de Efteling lekkernijen.
Ingrediënten voor 6 personen:
- 2 zakjes vanillesuiker
- 180 gr fijne kristalsuiker
- 3 eiwitten
- 1 tl azijn
- 250 ml slagroom
- 1 el witte basterdsuiker
- 250 gr aardbeien
Stap voor stap:
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Roer de vanillesuiker en kristalsuiker door elkaar. Mix de eiwitten met de (hand)mixer in een kom op hoge stand tot ze wit van kleur zijn en in volume zijn verdubbeld.
- Blijf mixen op een iets lagere stand en schep steeds 1 grote eetlepel van het suikermengsel in de kom met eiwit. Wacht met de volgende lepel tot de suiker goed is opgenomen. Ga door tot alle suiker op is en mix daarna verder tot het schuim heel stevig is en mooi. Schep er tot slot met een metalen lepel voorzichtig de azijn door.
- Schep het schuim op bakpapier op de bakplaat. Maak er een mooie berg van. Maak in het midden een kuil met de achterkant van een lepel.
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 150 °C zodra je de bakplaat erin zet. Bak het schuim 1 uur.
- Zet de oven uit en laat het schuim er nog 1 uur in staan. Het kan barsten krijgen of een beetje inzakken, dat is niet erg. Zodra het schuim helemaal is afgekoeld, haal je het voorzichtig los van het bakpapier en leg je het op een schaal.
- Klop de slagroom met de basterdsuiker stevig. Schep de slaproom in de kuil van de schuimtaart. Nu zie je niks meer van barsten of inzakkingen. Maak de aardbeien schoon, snijd ze in stukjes en leg ze op de slagroom. Eventueel kan je er nog poedersuiker overheen strooien. Smullen maar!
2. Appelbuikjes
De warme geur van appel en kaneel, deze Efteling lekkernijen kan niemand weerstaan.
Ingrediënten (voor 12 taartjes):
- Boter, om in te vetten
- 12 plakjes diepvriesbladerdeeg
- 2 grote appels (ongeveer 300 g)
- 1 tl kaneel
- 60 g fijne kristalsuiker
- 60 gr rozijnen
- 15 g paneermeel
- 1 ei
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
Stap voor stap:
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de cupcakevorm met wat boter in. Haal het bladerdeeg uit de vriezer, verwijder het plastic laagje en laat de plakjes naast elkaar op een vel bakpapier een paar minuten ontdooien. De kant waar het plastic zat, leg je naar boven.
- Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in kleine stukjes. Doe ze met de kaneel, suiker, rozijnen en het paneermeel in een kom. Schep de vulling goed door elkaar.
- Steek met de uitsteekvorm uit ieder plakje bladerdeeg een cirkel. Laat de rest van het bladerdeeg liggen. Drapeer de cirkels in de holtes van de cupcakevorm en druk de bodem en zijkanten een beetje aan. Er kunnen kleine vouwen in komen, maar dat is geen probleem.
- Vul ieder vormpje met een grote eetlepel vulling. Het mag er best een beetje bovenuit steken, dan krijgen de taartjes een extra ronde buik! Snijd reepjes van het overgebleven bladerdeeg. Per taartje gebruik je 5 reepjes van ongeveer 1 x 6 cm. Leg er 3 naast elkaar over de vulling met steeds een beetje ruimte er tussen. De andere 2 reepjes leg je er schuin overheen. Druk de uiteinden vast aan de zijkant, dan blijven ze mooi binnen de vorm.
- Kluts het ei in een schaaltje los met een vork. Strijk met het kwastje een beetje ei over de reepjes bladerdeeg tot ze glanzen. Strooi er tot slot de basterdsuiker overheen.
- Bak de taartjes 20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen en haal ze uit de bakvorm door die voorzichtig op zijn kop te houden. Als de taartjes er niet vanzelf uitkomen, kun je ze voorzichtig lostrekken. Zet ze rechtop en laat ze afkoelen.
3. Zonnige limonade
Zalige zonnige limonade.
Ingrediënten (voor 4 glazen):
- 500 g aardbeien
- 2 el honing
- 1 el limoensap
Stap voor stap:
- Maak 400 g aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes aardbei met de honing, het limoensap en 100 ml water in een blender en maal ze fijn. (Je kunt de aardbeien ook pureren met een staafmixer of in de keukenmachine.)
- Giet het mengsel in de kan. Schenk er 400 ml water bij en roer alles goed door elkaar. Laat de overgebleven aardbeien voorzichtig in de limonade vallen.
- Zet de kan minimaal 1 uur in de koelkast en roer hem nog een keer goed door voor je er 4 glazen mee vult. Het liefst serveren met een zonnetje! Combineer het met andere Efteling lekkernijen
Nog meer manieren om de Efteling in huis te halen
Behalve de Efteling lekkernijen kan je ook naar je favoriete pretpark gaan, virtueel dan…
- Efteling Kids app met spelletjes, verhaaltjes, kleurplaten en video’s: gratis beschikbaar in de App Store en via Google Play
- Een virtueel ritje in een Efteling-attractie: https://www.youtube.com/playlist?list=PLax_Jl-_6xzD1-onMhPeOz29KxJ_9yZ6d
- Urenlang kijkplezier met de leukste Efteling YouTube-series: https://www.youtube.com/user/efteling
- De leukste Efteling-knutsels en -kleurplaten via Pinterest: https://nl.pinterest.com/efteling/
- Thuis spelenderwijs leren met gratis Efteling-lesmateriaal: https://www.efteling.com/nl/park/scholen/leskaarten
- Op avontuur op de Efteling Kids website: https://www.efteling.com/nl/kids
- Luister 24 uur per dag naar Efteling Kids radio: https://www.efteling.com/nl/kids/radio/player
Foto’s: (C) Cameron
Nog meer moederdagtips
Cadeautip // Zelf roze chocopasta in een potje maken
Knutselen voor moederdag! Leuke en originele ideetjes
11 originele moederdag cadeaus om zelf te maken
Hapjes en lekkers voor Valentijn of moederdag
Ga jij lekkers eten vandaag, op moederdag? Ga jij de Efteling lekkernijen ook eens maken?
No Comments