Executieve functies zijn een set aan mentale vaardigheden die ons helpen om doelen te stellen, taken uit te voeren en emoties te beheersen. Voor kinderen zijn deze vaardigheden ontzettend belangrijk, zowel in de klas als thuis. FlexIQ spellen zijn speciaal ontwikkeld om kinderen op een leuke manier aan deze vaardigheden te laten werken. In dit artikel ontdek je wat de voordelen zijn van deze spellen, hoe je ze thuis kunt inzetten en hoe je ze in de klas kunt gebruiken om kinderen optimaal te ondersteunen.
Wat zijn executieve functies?
Executieve functies omvatten vaardigheden zoals plannen, concentreren, impulscontrole, en werkgeheugen. Bij kinderen zijn deze volop in ontwikkeling. Soms is er een functie nog niet helemaal goed ontwikkeld en dat merk je aan bepaalde dingen die kinderen doen. Bijvoorbeeld het moeilijk hebben met verschillende opdrachten uit te voeren en niet meer weten met wat te beginnen. De executieve vaardigheden blijven ontwikkelen tot zelfs het 25e levensjaar, dus geen zorgen. Maar… deze functies zijn onmisbaar voor het oplossen van problemen, samenwerken, en het omgaan met emoties. Dus moeten we die wel voldoende oefenen met onze kinderen. FlexIQ spellen pakken deze vaardigheden spelenderwijs aan, zodat kinderen al spelend groeien in deze belangrijke functies.
lees ook: Executieve watte? Deze vaardigheden zijn broodnodig!
De voordelen van FlexIQ spellen
- Vergroten van concentratie en aandacht: Spelenderwijs leren kinderen zich langer en effectiever concentreren.
- Verbeteren van sociale vaardigheden: Door samen te spelen, ontwikkelen kinderen geduld en leren ze luisteren naar elkaar.
- Stimuleren van probleemoplossend denken: De spellen moedigen kinderen aan om oplossingen te bedenken en strategisch te denken.
- Versterken van emotieregulatie: Met deze spellen leren kinderen op een speelse manier hun emoties te beheersen.
FlexIQ spellen richten zich op zes belangrijke vaardigheden die kinderen helpen om succesvol en flexibel te functioneren in verschillende situaties…
Gerichte aandacht & heroriëntatie
FlexIQ-spellen leren kinderen hun aandacht doelgericht te richten en, wanneer nodig, hun focus snel en effectief naar iets nieuws te verplaatsen. Dit vermogen om te schakelen is essentieel op school, in het verkeer, op het werk en bij het lezen of leren van nieuwe informatie.
Verbanden leggen
Deze spellen helpen kinderen om nieuwe connecties te maken tussen verschillende stukjes informatie, waardoor ze een groter geheel kunnen vormen of nieuwe strategieën kunnen bedenken. Het vermogen om verbanden te leggen bevordert creatief denken en helpt kinderen zich aan te passen en telkens nieuwe oplossingen uit te proberen.
Kijken vanuit een ander perspectief
In allerlei situaties, van spelletjes tot sociale interacties, is het belangrijk dat kinderen zich kunnen verplaatsen in andere standpunten en omstandigheden. FlexIQ spellen stimuleren dit aanpassingsvermogen, waardoor kinderen leren om hun kijk op dingen bij te stellen en creatievere oplossingen te vinden.
Alternatieven afwegen
In plaats van meteen een eerste ingeving te volgen, helpen FlexIQ spellen kinderen om verschillende mogelijkheden te verkennen en te beoordelen. Door te leren wat werkt en wat niet, ontwikkelen ze een breder denkraam dat hen zowel in hun studie als in hun sociale leven van pas komt.
Werkgeheugen versterken
Het werkgeheugen is essentieel om informatie kort op te slaan en er vervolgens iets nuttigs mee te doen. Met FlexIQ spellen trainen kinderen hun vermogen om informatie vast te houden totdat ze hun doel hebben bereikt, wat vergelijkbaar is met het uitbreiden van het ‘RAM-geheugen’ in hun hoofd.
Probleemoplossend denken
Probleemoplossend denken gaat verder dan alleen een oplossing vinden. Kinderen leren bij FlexIQ spellen om logisch na te denken, creatieve oplossingen te overwegen en effectieve strategieën op te bouwen. Dit helpt hen om uitdagingen, thuis of op school, stap voor stap en met zelfvertrouwen aan te pakken.
Enkele speltips van FlexIQ
1. Raptor Race: Plannen en Strategie
In Raptor Race racen kinderen met dinosaurussen en moeten ze de beste route plannen om als eerste bij de finish te komen. Dit spel helpt kinderen met planning en het werkgeheugen, omdat ze vooruit moeten denken en hun acties moeten voorspellen.
In de klas:
- Werkvorm: Race tegen de klok – Zet kinderen in groepjes en laat hen strategieën bespreken voor het racen. Geef een korte tijdslimiet, zodat ze hun keuzes snel moeten maken. Dit bevordert snel schakelen en samenwerken.
- Doel: Plannen en teamwork ontwikkelen.
2. Abracadabroom: Emotieregulatie en werkgeheugen
Bij Abracadabroom moeten kinderen onthouden in welke potten er ingrediënten zitten en moeten ze goed kunnen volgen wanneer de potten omgewisseld worden. Zo moeten ze hun bezem vervolledigen.
In de klas:
- Werkvorm: Je kan de moeilijkheidsgraad opbouwen en makkelijkere regels gebruiken
- Doel: Emotieregulatie en werkgeheugen .
3. Make a Mooove: Impulscontrole en Geduld
Make a Mooove draait om geduld, impulscontrole en goed observeren. Kinderen leren om hun eerste impuls te beheersen en doordacht te handelen, wat vooral nuttig is voor kinderen die snel geneigd zijn te reageren.
In de klas:
- Werkvorm: Eerst kijken, dan doen – Laat kinderen het spel individueel spelen en verplicht hen elke zet eerst hardop te bedenken voordat ze een handeling uitvoeren. Dit helpt hen na te denken en niet zomaar te handelen.
- Doel: Impulscontrole en besluitvorming.
FlexIQ spelletjes thuis inzetten
FlexIQ spellen zijn ook perfect voor thuis, bijvoorbeeld tijdens een spelletjesavond of als rustige activiteit na school. Ouders kunnen deze spellen gebruiken om de overgang van school naar thuis makkelijker te maken en tegelijkertijd belangrijke vaardigheden te ontwikkelen. Kinderen leren spelenderwijs en hebben niet eens door dat ze aan hun concentratie, geduld of plannen werken!
FlexIQ in de klas
In de klas kunnen deze spelletjes als educatief materiaal dienen om executieve functies op een leuke manier te stimuleren. Je kunt ze inzetten tijdens hoekenwerk, als opwarmer aan het begin van de dag, of als afsluiter. Ze werken ook perfect als coöperatieve werkvorm om groepsprocessen te versterken.
XOXO Nathalie
No Comments