Euh een knusselboek? Wat is dat nou weer? Wel… bij elk verhaal in dit boek hoort een knuffelmoment en een knutselopdracht. Laat dat nou net allemaal mijn favoriete dingen zijn. Je vindt in dit boek vragen om met je peuter of kleuter in gesprek te gaan en nadien samen te knutselen. Een boek, geschreven door Leo Bormans, wel bekend van de reeks ‘Geluk voor kinderen’. Nu komt hij dus met een boek om maat van de kleinste vrienden. Er hoort ook een lesbrief bij om met het boek in de klas aan de slag te gaan.
Felix zoekt geluk : het knusselboek
In dit knusselboek vind je 3 voorleesverhalen over wat je echt gelukkig maakt. Deze verhalen gaan over spelen en je fantasie gebruiken, emoties en lachen en keuzes maken. Toch wel enkele zaken waar kleine kinderen mee geconfronteerd worden. De mooie beelden in dit boek zijn gemaakt door Rosalien Helsen. Ze zijn gemaakt met poppen en decor. Superleuk zijn ze. Na het verhaaltje vind je meteen vraagjes die je kunt gebruiken om met je kind in gesprek te gaan, een beetje achtergrondinfo en knutseltips. Ga dus maar snel met je kleuters aan de slag. Werken rond geluk creëert een aangename, positieve sfeer waarin veel meer mogelijk is dan we op het eerste zicht denken. Dat kan nu ook samen met de allerkleinsten.
Aan de slag met het boek in de klas
Felix zoekt geluk is een ‘knusselboek’: bij elk verhaal staan tips voor thuis om te knuffelen, knutselen en met de peuter in gesprek te gaan. Deze lesbrief breidt de mogelijkheden van de verhalen uit naar de klas: hoe kan je dit boek in een klascontext gebruiken om met kinderen na te denken, te praten en te werken rond ‘geluk’?
Bij elk verhaal in het knusselboek is er een korte instap die de voorkennis van de kinderen activeert en aanleiding geeft om het verhaal voor te lezen. De eerste activiteit werkt steeds rond de inhoud van het verhaal (het thema, de volgorde van het verhaal, …). In de volgende activiteiten gaan de kinderen actief aan de slag rond het thema of de thema’s van het verhaal, zodat ze de link maken naar hun eigen leefwereld. Dit gebeurt telkens gekoppeld aan uiteenlopende domeinen. De afsluitende activiteit keert terug naar het verhaal en daagt de kinderen uit om het na te spelen of uit te beelden en zo zelf te verwerken.
Je kan de lesbrief hier vinden.
Zou jij het knusselboek gebruiken? Het lijkt me ook een fijn cadeau voor juffen en meesters van de kleuterschool.
XOXO Nathalie
1 Comment
Kris10
2 augustus 2020 at 15:15Onze Felix moet dat gewoon hebben 🙂