Een gezonde voedingsstijl is een gewoonte en daar ben ik me zeker van bewust. Het hoort ook bij de opvoeding vind ik en ik merk dat er bij ons wel dingen zouden kunnen veranderen na ons gesprek met een diëtiste in teken van het programma dat we dankzij Danone kregen. Wij eten zeker niet ongezond en het doel is niet om af te vallen of om op dieet te gaan maar om onze voedingsgewoontes zodanig aan te passen dat wij en onze kinderen kiezen voor gezonde opties en dit als vanzelfsprekend gaan zien.
Een gezonde voedingsstijl
Net zoals opruimen na gespeeld te hebben, ‘s morgens een kop koffie te nemen of elk jaar Kerst te vieren bij familie is een gezonde voedingsstijl ook een gewoonte. Wanneer je je oude (minder goede) gewoontes wil veranderen zal je er moeite voor moeten doen en daar zijn we ons ook van bewust. Toen ik gevraagd werd om ambassadeur te zijn van de nieuwe campagne van Danone, samen met Anne en Isabelle, en hoorde dat ze heel graag wilden inzetten op het creëren van een gezonde voedingsstijl en herontdekken wat goed is dacht ik: yes, dat is nu nét wat ik nodig heb. Beter gezegd: wat wij nodig hebben. Het was bij wijze van spreken een geschenk uit de hemel.
Voedingsadvies op maat
We kregen de kans om met Carolien een diëtiste, een gesprek te hebben over onze eetgewoontes. Ze stelde ons allerlei vragen over onze eetgewoontes en wat de kinderen aten, wat we dronken enz… Daarna kregen we een advies op maat. Zo konden we zien waar we op moesten letten en voor welke uitdagingen we komen te staan om nog meer een gezonde voedingsstijl te ontwikkelen.
Enkele uitdagingen waaraan we eerst willen werken
Eigenlijk zijn we niet héél slecht bezig maar er zijn wel een paar uitdagingen waarvoor we staan en die ik zo snel mogelijk wil aanpakken. Ik koos er de belangrijkste voor de komende weken uit. Nadien zien we verder. Stapje voor stapje. Een gezonde voedingsstijl moet deel zijn van je leven, een gewoonte… Enkele voorbeelden:
- veel meer water drinken: ik drink doorheen de dag wel koffie en thee maar ik vergéét gewoon water te drinken. Nochtans zou ik dat veel moeten doen want ik ben leerkracht en ik praat heel veel in de dag. Ik neem vanaf nu een drinkbus mee naar school en zet dit op mijn bureau. Mijn vriend net hetzelfde… Ook hij drinkt te weinig. Onze kinderen drinken wél flink water!
- Yoghurt ‘pimpen’ met vers seizoensfruit, zaden en noten! Je kan er fruit, gedroogd fruit, zaden en noten aan toevoegen. Zo kan je elke ochtend variëren. Ik bestel bijna maandelijks een lading noten en zaden in de Notenshop.
- ’s ochtends meer tijd nemen om (samen) te ontbijten: ik sta er vaak alleen voor omdat mijn vriend in shiften staat. Daardoor is hij vaak al gaan werken of komt hij net thuis. Ik zorg dan in die rush dat de kinderen eten en smeer hun boterhammen waardoor ik snel snel iets grijp. Ik experimenteerde met het smeren van de boterhammen de avond voordien en het al klaarzetten van de ontbijttafel. Dat lukt wel en ik bespaar tijd. Ook zorg ik dat mijn wekker minstens een kwartier eerder staat dan Vince zijn wekker, al lukt dat niet altijd want Vince is de laatste tijd steeds vroeger wakker.
- meer variatie in het eten brengen: wij hebben zo onze vaste menu’s. Je kent dat wel. Veilige menu’s noem ik dat. Vissticks met spinazie, spaghetti en pasta met groentjes gaan er altijd in bij de kinderen. Maar ik wil eens wat andere gerechten op tafel brengen.
- nog meer groenten consumeren: als tussendoortje geef ik de kinderen (en mezelf) wel eens groenten of noten mee in plaats van fruit.
- onze diepvries vullen met basisproducten zoals groenten, vis, volkorenbrood etc : wij gaan bijna elke dag naar de winkel omdat we geen voorraad hebben. Toen mijn vriend een week weg was probeerde ik alvast wat diepvriesgroenten en vlees en vis in de vriezer te leggen en eigenlijk is dat best handig. Zo heb je ook altijd iets in huis.
- een weekmenu opstellen: op voorhand bedenken wat je gaat eten. Daar zijn we zo slecht in. Mijn bomma en mama zijn grote voorbeelden op dat gebied. Zij kunnen dat heel goed. Is er dan eens een dag dat er iets tussenkomt dan blijft het in de vriezer… Dit moet ik echt dringend eens uittesten.
We zijn klaar voor de uitdaging, denk ik…
Ik zie het volledig zitten, maar ik sta dan ook open voor allerlei zaken. Mijn vriend, dat gaat een grote uitdaging zijn. Hij gaat zich grondig moeten aanpassen om een gezonde voedingsstijl te creëren. Vooral meer fruit eten gaat voor hem een ware uitdaging zijn. Maar het is nooit te laat om eraan te beginnen. Het gaat tenslotte om onze gezondheid en de gezondheid van onze kinderen. Mijn grootste uitdaging gaat meer water drinken zijn en de diepvries vullen… Ik (nou ja, wij) zijn het niet gewoon om eten te kopen voor een hele week… Eigenlijk zouden we op voorhand een weekmenu moeten opstellen. Dat zou al een hoop stress wegnemen.
Voor Vince (3 jaar) zal de uitdaging zijn om gewone (volle) melk te beginnen drinken en ook voldoende te ontbijten. Hij drinkt nu ‘s morgens nog groeimelk en heeft vaak geen zin meer om te eten. Al is het wel zo dat hij de laatste tijd wel eens muesli of granola met yoghurt neemt. Yes! Dat is al goed!
lees ook: Ik ga tradities weer aanwakkeren, vanaf nu!
Onze
Eerste weken met het programma
De eerste week na het programma gingen we met vrienden en familie naar Landal. Het was iets moeilijker om ons aan het programma te houden maar als het vakantie is mag er wel eens iets meer. Toch probeerde ik aan de ontbijttafel aandacht te schenken aan yoghurt met granola en een stukje fruit. Ook werd er veel fruit gehaald om in de koelkast te stoppen en maakten we spaghetti met véél groentjes.
De tweede week, terug thuis, ging ik wat basisproducten in huis halen en op aanraden van Carolien stopte ik diepvriesgroenten in de diepvries. Zo heb ik altijd iets in huis dat toch gezond is wanneer we geen tijd hadden om naar de winkel te gaan. Vince begon aan zijn uitdaging om water te drinken en wou graag een appelsap. Ik stelde voor om samen met hem tijdens deze warme week infused water te maken. Dat was een succes.
We moeten nog wel wat werken aan een weekschema. Omdat mijn vriend in shiften staat en er vele dagen waren dat we naar oma en opa moesten kon ik geen duidelijke planning maken. Een werkpuntje!
Wat ik wél al goed doe is wat meer variatie brengen in ontbijt. Zo probeer ik ’s ochtends te experimenteren met havermout. Ook neem ik granola met yoghurt en doe ik er stukjes fruit of zaden bij. Heel lekker. Dat kan je ook makkelijk de dag ervoor klaarzetten (het potje granola en de yoghurt apart natuurlijk.
Als tussendoortje neem ik een stuk fruit, yoghurt of mueslibar mee naar school. Ook ben ik op zoek naar lekkere tussendoortjes die ik zelf kan maken. Zo grijp ik minder naar de koekjes die soms in de leraarskamer staan. De nieuwe yoghurt van Danone is trouwens enorm lekker en wat dikker. Ideaal. Mijn favoriet is die met kokos.
Tenslotte probeer ik ook slaatjes op tafel te zetten. Zeker tijdens warm weer en hier kan je ook weer voldoende variatie brengen. De mayonaise vervang ik door een yoghurtdressing. Dat kan je makkelijk zelf maken!
Ik experimenteerde ook: een frozen yoghurt muesli bar, een frozen yoghurt bolletje met bosbes, een yoghurt ijsje, yoghurt met wat honing mengen als tussendoortje en noem maar op. De receptjes zet ik binnenkort op de blog. Ik merk dat Vince hier dol op is. Het was een succes. We zijn dus goed van start gegaan en hebben er zin in!
Ik hou jullie zéker op de hoogte van onze bevindingen en hoe wij deze uitdaging aangaan! Zijn jullie bezig met een gezonde voedingsstijl?
XOXO Nathalie
Deze blogpost is in samenwerking met Danone
1 Comment
Carolien
12 mei 2018 at 14:18Jullie zijn goed gestart! Ik lees met veel plezier dat er al enkele nieuwe gezonde gewoontes beginnen te vormen.