Hoogsensitief ouderschap. Een constante zoektocht, vaak zonder bevestiging. Mama/papa zijn, het is intens. En hoogsensitieve ouder zijn, geeft een extra dimensie aan het woord ‘intens’. Je gedachten en gevoelens zijn nog meer aanwezig dan ooit tevoren. Want er was nog nooit iets zo belangrijk, nooit iets dat je zo goed wilde doen, nooit iets dat je ooit liever zag dan… je kinderen. En dat maakt zoveel los in je hoofd en je hart. En voor je het weet verdwaal je, weet je niet meer wat te denken, voelen of doen om goed te doen. Niets is zo vervelend aan het moederschap als de onzekerheid. Niets is zo pijnlijk als het gevoel krijgen dat je faalt, dat je het niet kan en dat je niet de moeder bent die je zou willen zijn. Terwijl je op zo’n moment de enigste bent die telt in de ogen van je kind. Voor je kind ben je onvoorwaardelijk de beste, liefste en zachtste. Alleen kan je zelf niet op die manier in de spiegel kijken. Je kind ziet je en vergeeft je zonder erover te twijfelen. Dit artikel is een gastartikel van Bieke, de auteur van het boek ‘hoogsensitief ouderschap’.
Een ontdekkingsreis
Heel vaak wordt die twijfel gevoed door andere ouders die heel andere verhalen vertellen over hun kinderen en het ouderschap. Laat ons in het midden houden in hoeverre mensen altijd eerlijk (durven) zijn over het reilen en zeilen thuis. Toch zijn die verhalen vaak een schril contrast met hoe jij het ouderschap beleeft, of hoe jouw kind zich voelt of gedraagt.
De kans is groot dat je eerst ontdekt dat je kind hoogsensitief is en pas daarna of daardoor dat je misschien net als je kind hoogsensitief bent.
En voor je het ontdekt heb je al een hele zoektocht achter de rug. Een tocht die bestaat uit ploeteren, vallen, opstaan, talloze adviezen rondom jou, onzekerheid, twijfels… Gelukkig ook een tocht vol wederzijdse liefde en voelen dat het anders kan, anders mag en alleen maar anders werkt.
En net wanneer je dat ontdekt en er zelf van overtuigd bent geraakt, komt ook vaak die goede raad van anderen opduiken. Goede raad is misschien nog de mildste vorm van kritiek als het hierover gaat. Afkeurende blikken op hoe je handelt of de discussie nadat je iets probeert uit te leggen zijn knap lastig om te verdragen, laat staan om in evenwicht te blijven. Opnieuw wordt je onzekerheid gekust en is het weer even wachten voor je opnieuw rationeel kunt stilstaan bij wat je over je heen kreeg en weet te relativeren.
lees ook: Het is soms “moeilijk” en eenzaam om hoogsensitief te zijn…
Hoogsensitiviteit
Hoogsenistiviteit is geen ‘gave’ zoals men het al eens durft te romantiseren, het is anderzijds ook geen verzonnen term voor gedrag dat ‘overdreven’ is in andermans ogen. Dit geldt zowel voor jou als je kind. Het is een kenmerk dat je uitdaagt om jezelf te leren kennen, zodat je weet wat je doet wankelen en wat je doet schitteren. Je bent je heel bewust van je omgeving, nu is het de opdracht om je bewust te worden wat dat met jou doet. Het is bewust leren worden van wat je denkt en op zoek gaan naar de toegang om ook bij je kind te weten te komen wat er in dat hoofdje speelt. Het is doorhebben hoe denken, voelen en handelen een groot kluwen is en hoe je het kan ontwarren, zodat je terug de regie krijgt over je gedachten en je gevoelens. Het is leren grenzen trekken om zo voor jezelf te kunnen blijven zorgen, waardoor je opnieuw de beste versie van jezelf kan zijn voor anderen. Grenzen trekken zodat je kind van jouw voorbeeld en herwonnen evenwicht kan genieten en ervan kan leren, gewoon door naar je te kijken.
lees ook: Boekentips voor ouders en kinderen die hoogsensitief zijn
Aanvaarden…
Maar hoe werkt dat dan? En hoe kan je zowel jezelf als je kind in balans houden terwijl jullie zoveel voelen en oneindig veel denken. Eerst is het handig om het kenmerk te aanvaarden, het hoort onlosmakend bij jou en je kind. Je hoeft er je niet schuldig om te voelen, laat staan voor te excuseren. Durf het te benoemen zoals het is. Niet persé met die term (die anderen in een bepaald daglicht zullen zetten), gewoon door luidop te leren zeggen dat je nu eenmaal veel denkt en veel voelt. Dat dat soms leuk is en soms ook heel vervelend. Dat het je kopzorgen oplevert, maar ook de tofste ideetjes. Dat het soms overweldigend is en soms zoveel oplevert. Dat het je extreem bang kan maken, maar dat je evengoed de liefde voelt tintelen in je hele lijf. Dat ondanks de chaos, alles voor jou zo helder is. Dat je heel luid kan zijn, terwijl dat geen verschil maakt in hoe graag je iemand ziet. Dat je je vaak onbegrepen voelt en dat één simpele erkenning alles terug herstelt.
Jij + veel (te veel) denken + veel (te veel) voelen = Jij. En daar is niets mis mee. Het is de kunst om dat door te hebben, zowel van jou als je kind en ervoor durven op te komen.
Veel nadenken…
Gisteren nog hoorde ik mijn man weer zeggen ‘Waar ben jij nu alweer over aan het nadenken?’. Het ging over onze kinderen in de verre toekomst, inderdaad verre van relevant. Wel iets waar ik over kan denken, zowel in de vorm van heerlijk fantaseren als intern flippen. Vroeger, voor ik doorhad dat ik hoogsensitief was, kreeg ik na zo’n opmerking prompt het gevoel dat ik ‘verkeerd’ dacht, dat ik niet normaal was. Nu geef ik mijn man lik op stuk door te zeggen dat ik daar nu eenmaal aan dacht en dat het inderdaad raadsels zijn die nog lang onbeantwoord gaan blijven, wat niet betekent dat ik dat niet mag denken. Dit is nu eenmaal wie ik ben en dat hoort in het pakketje van ‘tot de dood u scheidt’. En nu hoor ik gelukkig ook vaker de kwaliteiten benoemd worden, zoals dat ik altijd zo’n leuke ideeën heb om de stomste probleempjes op te lossen. Niet dat mijn man dat vroeger niet zei, wel omdat ik het nu kan horen en niet enkel de zaken die ik als ‘kritiek’ ervaar blijven hangen.
lees ook: Hoogsensitief, ik ?!
Zelfkritiek
Het is een gouden tip om na elke vorm van zelfkritiek, te zoeken naar situaties waar je zeker wel iets goed deed. Bijvoorbeeld: “Waarom moest ik nu zo roepen op de kinderen! Ik had me zo voorgenomen om mijn geduld te bewaren… wat niet wilt zeggen dat ik een slechte ouder ben, ik heb echt mijn best gedaan om rustig te blijven. En ik ben vandaag ook een leuke mama geweest die heeft voorgelezen, geknuffeld, geluisterd. Ik heb op zoveel momenten mijn kinderen zeker het gevoel gegeven dat ik ze graag zie.”
De gebruiksaanwijzing…
Zoek uit hoe die hoogsensitiviteit voor jou werkt in plaats van je enkel op de hoogsensitiviteit van je kind te focussen. Alleen zo zal je jezelf beter begrijpen, beter voor jezelf durven opkomen, jezelf liever te zien en te waarderen. Alleen zo zullen die (goedbedoelde) adviezen niet langer als kritiek aanvoelen en kan je in je kracht blijven.
Geloof in jezelf en je kind. Geloof in de liefde waarmee jij je kind probeert te leren zien en begrijpen zoals alleen jij dat kan.
Het zal tegennatuurlijk voelen om jezelf in dit hele proces op de eerste plaats te zetten, toch zal het evenwicht bij je kind ook sneller hersteld zijn als zijn ouder beter in evenwicht blijft. En omdat het welzijn van je kind altijd centraal zal staan, zal het zich op geen enkel moment aan de kant geschoven voelen. Een hoogsensitief kind zal je frustraties spiegelen of zal jouw frustratie interpreteren als iets dat zijn schuld is. Dus hoe beter mama/papa in balans is, hoe minder dit jullie groei in de weg kan staan.
lees ook: Rekening houden met hoogsensitiviteit in de opvoeding, hoe doe je dat?
Hoogsensitief ouderschap
En automatisch zal je ontdekken hoe jouw hoogsensitiviteit gelijkt op dat van je kind en op welke vlakken jullie net wel verschillen. Hoe kan je je kind leren grenzen trekken als je het zelf niet durft of kunt. Hoe kan je je kind leren omgaan met gevoelens als je ze zelf niet toont of erkent. Hoe kan je je kind minder angst voor conflicten bijbrengen als je jezelf nooit eens boos mag voelen. Dus leer jouw gebruiksaanwijzing kennen, zo zal je je kind ook veel helderder zien dan ooit tevoren. Wanneer jij beter in balans bent, zal je kind volgen. Of je zal meer rust ervaren om zo je kind mee te helpen in zijn zoektocht naar evenwicht.
En om die balans te leren vinden, is het belangrijk om te ontdekken wat je uit balans haalt. Dat is even belangrijk dan alle neurologische en biologische wetenschappelijk onderbouwde informatie die er al bestaat rond hoogsensitiviteit. Die informatie bevestigd en verklaart onder andere de manier waarop je voelt en denkt, het helpt je in het aanvaarden van wat niet te veranderen is. Het geeft rust en stelt gerust, want je bent niet ‘raar’ of ‘ingewikkeld’. Wat jou uit balans haalt hoort ook bij hoogsensitiveit, net als de neurologische aspecten. Dus onderzoek de gebruiksaanwijzingen goed en ontdek wat ervoor zorgt dat een dag goed of minder goed verloopt.
Om je nog meer inkijk te geven op wat jou als hoogsensitieve mama/papa onderuit kan halen, kan je hier ook de checklist triggers vinden van alle triggers die je kan tegenkomen. Hoe duidelijker dat wordt, hoe beter je in staat bent van je evenwicht te bewaren of sneller te herstellen. In het boek kan je dan weer alle handvatten, tips en trics vinden om met de triggers om te leren gaan.
lees ook: Wanneer je vulkaan uitbarst… over boos worden als mama en kind
Nu de omgeving nog
Maar dat jij het leert te aanvaarden en de inzichten krijgt die je nodig hebt om zowel jezelf als je kind in evenwicht te houden, daarmee verander/overtuig je je omgeving nog niet altijd. Ik vind het zo jammer om ouders hier in de praktijk te horen vertellen hoeveel ‘commentaar’ ze soms krijgen als het over hun aanpak, standpunt, of over het begrip ‘hoogsensitiviteit’ in het algemeen. Zo goed ze in hun kracht kunnen staan, zo snel kan die omgeving dat gevoel onderuithalen. Dus ik sluit graag af met ons ‘standaard’ antwoord dat klaar zit als iemand met mij de discussie aan wil gaan over onze manier van doen/denken:
“Voor mij/ons werkt het prima zo. Toch bedankt voor je advies.”
Neem het gerust over (of maak er je eigen ding van) en oefen het eerst voldoende voor de spiegel. De volgende keer dat je kritiek of een ‘goed bedoeld’ advies krijgt zal je het antwoord al kunnen horen in je hoofd, waardoor je zelf al een stuk beter in je kracht kan blijven en dan opeens op een keer zal je het jezelf ook luidop horen zeggen. De kracht zit in jou en de manier waarop je dit zo respectvol weet af te handelen. Vergeet achteraf geen overwinningsdansje te doen 😉
Over haar boek ‘Hoogsensitief Ouderschap’
‘Hoogsensitief zijn: er is al zoveel over gezegd en geschreven, maar een boek dat me vertelt hoe ik als hoogsensitieve ouder ook goed voor mezelf kan blijven zorgen, ben ik nog niet tegengekomen. Dat is de uitnodiging van dit boek. Pik eruit wat voor jou goed aanvoelt en vertaal het naar je eigen situatie. Vertrouw op jezelf: jij kent je gezin het beste. Wees ook mild voor jezelf: je bent sowieso als hoogsensitieve ouder iemand die geeft en blijft geven. Je gezin zal niets tekortkomen, daar ben ik zeker van. Ik wil je gewoon tonen hoe je af en toe je eigen grenzen wat beter kunt bewaken, zodat je ook de mooie kanten van het ouderschap en jouw hoogsensitiviteit meer mag beleven.’
Win het boek ‘HOOGSENSITIEF OUDERSCHAP’
Bieke geeft 2 boeken weg van haar boek ‘hoogsensitief ouderschap’! Het is een echte aanrader… Ben jij zelf een hoogsensitieve ouder of heb je hoogsensitieve kinderen? Ken je iemand? Doe dan zeker mee… Je kan hier 1 boek winnen en via Instagram ook 1 boek.
Hoe kan je meedoen?
- Laat in de comments weten dat je graag een exemplaar ontvangt
- Deel als je wil (niet verplicht) deze blogpost op je eigen sociale media en tag een vriend via Facebook
XOXO Nathalie & Bieke Geenen
45 Comments
Sanne
11 juni 2020 at 06:44Oh ja, daar wil ik me wel graag in verdiepen!
Michele Verstraete
11 juni 2020 at 08:33Wauw. Als mama van een hsp kind zou ik dit wel goed kunnen gebruiken om me nog verder te kunnen verdiepen in dit onderwerp en misschien ook een beetje in mezelf.
Valerie Segers
11 juni 2020 at 09:28Nadat we ontdekten dat de zoon hoogsensitief is, kwam ook het besef dat hij een niet van een vreemde heeft. 😉. Dit lijkt me een heel interessant boek om ons daar ook in te verdiepen, dus doe ik graag mee om het te winnen!
Saskia
11 juni 2020 at 11:21Dit boek klinkt echt heel interessant en helpend. Ik maak dan ook heel graag kans.
Elien Vermeersch
11 juni 2020 at 23:58Ik heb heel veel interesse in dit boek. Zowel privé als in mijn werk in de kleuterklas zou het goed van pas komen. Het zou een meerwaarde zijn op veel gebieden rn me helpen groeien in mijn job en als mama van 3 prachtige kinderen.
Moederschip
11 juni 2020 at 07:32Oh dit is net wat ik nodig had! Ik zag vorige week de webinar van Bieke en dat was echt een eye-opener voor mij. Ik wist al heel lang dat ik introvert ben, maar bij alles wat Bieke vertelde moest ik even naar adem happen omwille van de herkenbaarheid. Ik moet het aanvaardingsproces nog doormaken, hopelijk kan dit boek me daarbij helpen.
Tine Vanhaevre
11 juni 2020 at 07:39Ik twijfel al een tijdje nu of dat ‘label op mij van toepassing is. Me verdiepen is wat ik nu wil doen…. het boek zou welkom zijn.
Elke
11 juni 2020 at 07:57Eigenlijk weet ik al heel lang dat ik hoogsensitief ben, en eigenlijk stop ik dat weg sinds ik mama ben. Mijn zoontje (4) is duidelijk ook hoogsensitief maar dan met een zeer sterke wil. We botsen als zotten (pandemie werkte niet mee) de laatste tijd. Ik lees nu Bieke’s blog en ik er gebeurt iets van binnen: ik moet HIER iets mee gaan doen, mijn eigen hoogsensitiviteit, ik heb echt nood aan handvaten voor ons samen.
Nathalie Jaspers
11 juni 2020 at 07:59Dat onze dochter hoogsensitief is dat weten we al..
Maar je krijgt zo wel een spiegel voor je neus, en vraag me toch af of ik dat ook ben.
Haar gedrag is vaak een reactie op dat van mij. Maar waar komt dat van mij soms vandaan?
Misschien kan het boekje ons wel helpen 😊
Kristel
11 juni 2020 at 08:35Ik heb heel lang mijn hsp weggestoken. Voluit tegen de muur gaan en me gespiegeld zien in mijn 6 jarige hsp dochter heeft mijn ogen geopend. Het is echter een leerproces. Ik heb niet veel mede hspers in mijn omgeving dus kijk uit naar dit soort boeken voor niet alleen de herkenning maar ook de praktische tips.
Om nooit meer tegen die muur te gaan en om dochterlief zo krachtig mogelijk op weg te kunnen zetten.
Vereertbrugghen Jolien
12 juni 2020 at 20:39Jaaaa vorige week webinar gevolgd en wat een confrontatie. Dus ik wil me graag verdiepen in hoe ik kan aanpakken wat me zo onrustig maakt!
Pascaline
11 juni 2020 at 08:40Dit zou heeeel goed van pas komen! Stond al op mijn wishlist! 🤗
Hsp-mama hier en leer er nog elke dag over bij!
Ik denk dat dit boek ook zeer waardevol kan zijn, voor mij en ons gezin! 🙏🏻
Charlotte
11 juni 2020 at 08:43HSP in combi met ouderschap, zelfzorg en een fulltime job is heavy.
Ik zie mijn omgeving doodgraag, wil alles voor hen doen en zet mezelf daardoor vaak onderaan het ‘to-do’ lijstje. Gevolg mijn emmer loopt over en omgeving mag het bekopen (ook al wou ik net ‘goed’ doen).
Ik heb al veel tips uit je blogs gehaald en doe graag mee om dit boek te ‘winnen’ (en anders zal ik het zelf moeten kopen 😉
Anna wienen
11 juni 2020 at 09:14Ik doe heel graag mee
Lien
11 juni 2020 at 09:30Mama van een baby, dus daarvoor is het nog niet aan de orde.
Ook juf van 17 schatten en daar komt hoogsensitiviteit ook aan bod. In de opleiding werd gepraat over ADD,ADHD,autisme,… maar niet over hoogsensitiviteit. Het is dus vrij onbekend terrein. Ik zou het boek graag lezen om me er nog verder in te verdiepen, kindjes nog beter te begrijpen en zich nog beter te laten voelen, te laten voelen dat ze echt kunnen zijn wie ze zijn.
Nikki
11 juni 2020 at 09:54Dit mooie boek zou ik graag lezen!
Om mijzelf én mijn zoon beter te begrijpen. Lijkt mij ontzettend Interresant.
Marian B
11 juni 2020 at 10:21Ik doe graag mee voor een vriendin. Zij heeft een hoogsensitief dochtertje en is waarschijnlijk zelf ook hoogsensitief. Ik denk dat ze dit boek graag zou willen lezen en er veel aan kan hebben.
Anneleen De Visscher
11 juni 2020 at 10:35Oh heel graag, denk dat dat hier wel eens van pas kan komen!
Katrien
11 juni 2020 at 11:17heel herkenbaar. Ik maak graag kans op het boek.
Fleur
11 juni 2020 at 13:12Leerrijk, ontroerend en openend om oa jouw blog hierover te lezen
Over opvoeden in het algemeen
Ik lees veel en probeer zo tips mee te nemen naar huis.. Dankje
Ik doe graag mee
Ellen Huysmans
11 juni 2020 at 13:35Wauw! Dit boek zou ik wel graag lezen! Staat sowieso op men lijstje maar winnen is nog beter 🙂
Als gezinswetenschapper in spé (studerende mama), fulltime werkend en mama van 2 pittige kindjes kan dit boek misschien de nodige inzichten bijbrengen.
Lize giuliani
11 juni 2020 at 13:59Dit zou ideaal zijn voor ons gezinnetje. Want ik ben hoog sensitief en ik merk bij mijn dochtertje van 8 maanden ook op dat het verwerken van veel prikkels vaak moeilijker gaat. Dit boek zou een mooie basis zijn om onze weg naar een gelukkig en zelfzeker kind te vergemakkelijken.
Myriam
11 juni 2020 at 15:58Ik ontdek mezelf in je tekst, ik wil graag het boeken winnen om meer info te lezen en hoe er leefbaar mee om te gaan
Maaike
11 juni 2020 at 16:56Ik doe graag mee voor mijn zus die hoogsensitief is en zich afvraagt of dat wel te combineren valt met mama worden/zijn…
Inge pireyn
11 juni 2020 at 17:30Ik ben mama van een zoontje met autisme en waar ik ook heel kenmerken van hoog gevoeligheid bij herken. Ook bij mezelf.zie ik veel kenmerken terug komen. Vorige week volgde ik de webinar over hoogsensitiief ouderschap en sindsdien staat de boek bovenaan mn aankooplijstje. Hem winnen zou natuurlijk superleuk zijn.
Veerle
11 juni 2020 at 20:58Als hsper zijnde, een hspechtgenoot, een dochter die hsp is. Zou ik deze extra info zeker gebruiken met baby 2 onderweg. Rust in mijn hoofd zorgt voor rust in mijn gezin.
Evelyn
11 juni 2020 at 21:03Tijdens het webinar van Bieke kreeg ik tranen in mijn ogen. Het is allemaal zooooo herkenbaar. Sommige voorbeelden lijken echt uit mijn leven gegrepen. Het is alsof de puzzelstukjes eindelijk in elkaar vallen. En dat geeft rust. Tegelijkertijd zijn er nog zoveel vragen, onduidelijkheden, onzekerheden, … Misschien kan dit boek me wel helderheid en antwoorden bieden. Ik denk van wel! Ik doe graag mee in de hoop een exemplaar van dit boek te winnen.
Renee
11 juni 2020 at 21:57Ik voel me vaak overprikkeld en daardoor enorm schuldig naar mijn 2 jonge kinderen. Ik zou dit boek dus graag lezen in de hoop er tips uit te halen.
Severine De Clerck
11 juni 2020 at 22:04Ik zou dit boek heel graag lezen! Ik ben zelf hoogsensitief en in verwachting van mijn eerste kindje. Ik lig er nu al vaak van wakker, te piekeren over of ik met mijn hoogsensitiviteit het ouderschap aan ga kunnen…
Rani De Clercq
12 juni 2020 at 07:41Wat zou ik dit boek graag ontdekken! Na de webinar van Bieke besefte ik dat veel kenmerken van hsp op mij van toepassing zijn. Als mama van een bijna eenjarige mini maar ook als juf kom ik met regelmaat mijn grenzen/triggers tegen. Hopelijk kan ik in dit boek de handvaten vinden om mee aan de slag te gaan!
Marijke Polspoel
12 juni 2020 at 11:44Met twee pittige jongens van 1 en 4 in huis, waarvan de oudste al zeker gevoelig is, is het voor mij momenteel een zoektocht. Een evenwicht vinden en voldoende mijn eigen grenzen aangeven zonder hem het gevoel te geven dat hij afgewezen wordt… ik zou echt zo blij zijn met dit boek!
Geuens Tinne
12 juni 2020 at 18:17Ik ben net voor mezelf gestart bij een HSP-coach…. die helaas zelf geen kinderen heeft.
Wat zou dit boek een geweldige aanvulling zijn
Mie Kids
12 juni 2020 at 20:07Oh, dit zou ik zo graag winnen voor mij en mijn oudste zoon. Graag zou ik onze HSP zien als een sterkte. Dit boek kan ons hier zeker bij helpen
Miekske Dingens
12 juni 2020 at 20:36Heel graag een kansje, zou ons zeker kunnen helpen <3
Betti Scheringa
12 juni 2020 at 20:42Heel graag
Als hoogsensitieve mama met elk geval 1 hoogsensitieve dochter zou ik wel wat tips kunnen gebruiken soms
Lijkt me interresant boek
Annemarie Tasseron
14 juni 2020 at 01:31Ik doe graag mee!
Sara
14 juni 2020 at 08:38Ik doe graag mee! Herkenbaar verhaal. Een ouder op mijn werk kwam er ook door zijn kind erachter dat ze zelf ook hoogsensitief is.
Handvatten zijn zeer welkom.
Eline
14 juni 2020 at 14:59Omdat ik mezelf en ook onze 2 gevoelige bengels hierin herken, zou dit boek heel welkom zijn. Ik doe dus graag mee!
Marieke
14 juni 2020 at 23:19Ik waag mijn kans! Als hoogsensitieve mama met een hoogsensitieve dochter komt dit boek zeker van pas.
Lien
15 juni 2020 at 13:27Hier zit hsp in de familie/gezin. Het zou dus erg welkom zijn om reacties, situaties, gedrag,.. beter te begrijpen, zowel bij mezelf als de kindjes of omgeving. Valkuilen, eigenschappen, tips en tricks, hopelijk krijg ik een kans om ze verder te ontdekken in het boek!
Tania
16 juni 2020 at 06:49Door mijn zoontje, waarvan ik vermoedde dat hij hoogsensitief is, ontdekte ik dat ik zelf ook HSP ben. Een hele shock waarmee ik nu moet leren omgaan. Hopelijk helpt het boek mij in mijn opvoeding…
Sophie Steegmans
16 juni 2020 at 09:15Wauw, dit boek is echt wat ik nodig heb. Als hoogsensitieve mama zie ik soms door de bomen het bos niet meer. Onlangs ontdekte ik dat beide kinderen ook HSP zijn. Met andere woorden: dit boek zou ons dus alledrie zeker goed uitkomen!
(PS: heb je pagina gedeeld op Facebook! 😉 )
Sophie
Jozefien
19 juni 2020 at 15:01Ik ben echt benieuwd naar dit boek, het doet wel wat belletjes rinkelen. Boeiende lectuur!
Elle
25 juni 2020 at 21:08Ik heb het al een tweetal jaar lastig met het ouderschap. Stilaan begin ik te ontdekken dat ik een hoogsensitieve ouder ben met een temperamentvol kind, niet de beste combinatie dus. Ik heb dan ook wel nood een handleiding, hopelijk kan dit boek me helpen.
Kristel
15 juli 2020 at 12:32Is de winnaar al gekend of heb ik dit gemist?