Unicorns & Fairytales
hypnobirthing - unicorns & fairytales
zwangerschap

Hypnobirthing, een andere wijze van bevallen

Toen ik in een lieve comment door Mama’s Jungle las dat ze bevallen was met ‘hypnobirthing’ moest ik even teruglezen. Say what? Wat is dat nou? Ik wou er graag meer over lezen en ik denk jullie ook. Ben je benieuwd wat hypnobirthing juist is, lees dan snel even mee.

 

Hypnobirthing, maak van je bevalling een feestje

“..Maar ben je dan niet bang dat er wat gebeurt?!” Steevast een reactie op mijn plan om thuis te bevallen. Ik snap gewoon niet dat we tegenwoordig allemaal zó negatief en angstig denken over iets dat zó normaal en natuurlijk is: een bevalling. Terwijl ik naar een leuke zwangerschapscursus zoek zie ik ineens wat ik zoek: hypnobirthing. Alle puzzelstukjes vallen op hun plek en ik ervaar de meest inspirerende toeloop naar mijn bevalling. Een mooie, kalme, fijne bevalling blijkt wel degelijk mogelijk!

Mijn eerste zwangerschap ontaardde in een inleiding

Mijn eerste zwangerschap verliep helemaal prima. Het was daarom ook een flinke domper dat ik werd doorverwezen naar de gynaecoloog, die vervolgens besloot dat ik ingeleid moest worden in het ziekenhuis. Dág, thuisbevalling. Want ik wilde gewoon thuis. De reden? Vermoedelijk groeide ons meisje met 36 weken niet ‘goed genoeg’ meer door. De inleiding werd ingepland en na een flinke weeënstorm is ons meisje binnen 2 uur als een raket ter wereld gekomen.
Achteraf is het allemaal een beetje tegen mijn moedergevoel (instinct?) in gegaan. Ik heb altijd vertrouwen gehad dat er niks mis was. Onze meid is ook prima gezond geboren. Ze woog 2750 gram. Niet al te groot, maar ze is dan ook gehaald met 38 weken.

Hoe ik bij hypnobirthing ben beland

We zijn weer zwanger en mijn hele lijf schreeuwt zowat: “ik kan het wél zelf!”. Deze drive doet me zoeken naar een perfecte voorbereiding op iets dat eigenlijk heel natuurlijk vanzelf zou moeten gaan, maar waar we nu blijkbaar een voorbereiding voor nodig hebben. Snap je het nog 😉 Ik vind het zo jammer dat angst de hoofdrol speelt bij zwangerschap en bevalling. Ik vind het ook zo jammer dat vrouwen niet meer in zichzelf geloven en uit hun kracht stappen door zich over te leveren aan de medische mallemolen. Echte medische gevallen daar gelaten, want ik heb wel degelijk grote respect voor de diensten in het ziekenhuis. Alleen zijn ingrepen bij een bevalling zo vaak onnodig… Hypnobirthing laat je zien dat je het wel zelf kan.

Waarom zou je je voorbereiden met Hypnobirthing?

Een cursus hypnobirthing maakt alles ineens heel duidelijk en logisch. Je krijgt samen met je partner zoveel vertrouwen en zin in je bevalling. Het is ontzettend inspirerend omdat je leert naar de signalen van je lichaam te luisteren. Je leert dat veel complicaties te voorkomen zijn, en hoe je dat kunt doen.
Wat mij het meest verbaasde was het feit dat je lichaam een bevalling eigenlijk “vanzelf” doet. Dat je niet eens hoeft mee te persen, maar juist door te ontspannen, jouw lichaam het kindje vanzelf uitdrijft. Geloof je het niet? Wist je dat een vrouw zelfs kan bevallen als zij in coma ligt? Juist. Je lichaam doet het zelf. Afijn, je maakt van jullie bevalling letterlijk “een feestje”.

Werkt het nou echt?!

Ik kan met recht en trots zeggen dat hypnobirthing werkt. De geboorte van onze zoon was zo bijzonder. Zo mooi, kalm en krachtig. Zonder toucheren, zonder schreeuwen en zonder angst heb ik gevoeld hoe mijn lichaam zich opende. Hoe de ontsluitingsweeën overgingen in persweeën. Hoe mijn lichaam onze zoon vanzelf uitdreef, zonder extra hard mee te persen. Zo anders dan de onnatuurlijke bevalling in het ziekenhuis. En niet alleen de prestatie, maar ook gewoon het hele gevoel eromheen.

Voor deze personen is hypnobirthing echt goed

Kijk jij een beetje onzeker uit naar je bevalling? Dan raad ik je deze cursus zó aan. Het zet je zo in je kracht. Of je nou thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis, dat maakt dan nog eens niets uit. Ook als je zelf al voor de natuurlijke manier bent, maar net dat extra zetje nodig hebt, raad ik je deze cursus boordevol nuttige en onderbouwde info aan. Tot slot raad ik het aan, aan mensen die graag geïnspireerd worden door iets bijzonders. Want dat is dit 100%!

Ben je benieuwd hoe het uiteindelijk is afgelopen? Ik heb het bevallingsverhaal van onze zoon, inclusief foto’s geplaatst op mijn blog. Een natuurlijke, kalme badgeboorte, want dat kan wel degelijk.

 

Wat vinden jullie van deze vorm van bevallen? Zouden jullie het overwegen? 

XOXO Nathalie

You Might Also Like...

2 Comments

  • Reply
    Lori (Mama's Jungle)
    2 februari 2017 at 09:57

    Leuk dat je mijn verhaal hebt gedeeld, Nathalie! Liefs 🙂

  • Reply
    bancinabanana
    4 februari 2017 at 00:12

    Na de (ingeleide) bevalling van mijn zoontje ben ik ook gaan rondsnuffelen op het internet. Mijn bevalling was er, volgens de gyn, 1 uit het boekje: 16u weeën (vanaf uur 1 elke 1 à 2 minuten, door het opwekken), halfuurtje persen, flinke knip en zoonlief was er (in België gebeuren bevallingen standaard in het ZH en onder begeleiding van een gyn). Zelf dacht ik: dat moet toch allemaal anders kunnen? En zo kwam ik inderdaad ook terecht bij hypnobirthing. Te laat dus, omdat je het goede advies van de ‘experten’ volgt. Ik weet niet of ik het ooit echt zou aandurven, áls er ooit een tweede kindje komt, maar deze blogpost heeft mijn drive in die richting in ieder geval alleen maar versterkt. Bedankt voor het leuke schrijven dus.

Leave a Reply