Vorig weekend nodigden we vrienden uit om te komen lunchen. Lekker gezellig. Jammer genoeg was het zonder Vince want die was plots heel ziek geworden en mocht van de dokter niet bij Lex in de buurt, omdat die net genezen was. Vince mocht een weekendje naar oma en opa. Dat vond hij niet erg. Niet minder gezellig en met lekkere gerechtjes hadden we een mooie zondagmiddag. Ik probeerde een nieuw gerechtje, helemaal kidsproof en het viel zelfs bij Lex in de smaak: hartige muffins!
Hartige muffins met Passendale kaas
Ik ging zondagmorgen aan de slag en probeerde enkele nieuwe, leuke receptjes uit, waaronder deze hartige muffins. Ik hou er wel van om een brunch of lunch te organiseren. Ook verjaardagsfeestjes vind ik de max. Ik ben absoluut geen keukenprinses maar deze dingen kan ik wel, al zeg ik het zelf. Ik maakte kaasmuffins met prei en ham en ze vielen in de smaak. Zoals een echte keukenprinses ging ik aan de slag en ik was heel blij met het resultaat. Wedden dat je kinderen deze hartige muffins lusten? Het leuke is dat je met de ingrediënten kan spelen. Er zijn nog vele andere combinaties mogelijk.
Benodigdheden voor 12 hartige muffins met ham en prei
- 1 ei
- 50 gram geraspte kaas (ik nam een blok Passendale kaas en raspte het zelf!)
- 1,5 tl paprikapoeder
- 125 gram zelfrijzende bloem
- 150 ml melk
- 150 gram gerookte/gekookte hamreepjes
- een halve prei in kleine stukjes
Zo maak je het:
Je verwarmt alvast de oven voor. Meng in een kom de bloem, de geraspte kaas en de paprikapoeder door elkaar. Nadien voeg je het ei, de prei, de hamreepjes en de melk ook toe en je mengt het tot het een mooi mengsel wordt. Vet een muffinvorm (ik heb er eentje met 12 vormpjes) in met bakboter (of olie) en vul de vormpjes. Ik heb ze ongeveer 3/4 vol gedaan. Tenslotte 25 minuutjes in de oven en klaar zijn de hartige muffins. Ik proefde er eentje toen die nog warm was. Erg lekker. Ook koud zijn ze heerlijk.
Lekkere frisse kaasdip
Ik maakte met de lekkere mousse van St Morêt (light) een heerlijke frisse kaasdip. Multifunctioneel want heerlijk met broodstengels, stukjes stokbrood, pitabroodjes enz…Ik gebruikte de dip om een broodje mee te smeren. Lekker, echt lekker! Ik sneed paprika en komkommer in kleine stukjes, roosterde pijnboompitten en werkte af met dille. Superlekker en heel fris wanneer je de dip in de koelkast bewaart.
Benodigdheden
- een potje St Morêt mousse light
- een halve komkommer
- een puntpaprika
- een handjevol pijnboompitten
Zo maak je het:
Doe de mousse volledig in een kom. Snijd de paprika en komkommer in kleine stukjes en meng ze onder de kaas. Bak de pijnpoompitten tot ze bruin beginnen zien in een klein pannetje. Laat ze afkoelen en doe ze vervolgens onder het mengsel. Werk was af met dille en eventueel kruid je het nog meer met peper indien gewenst. Zet in de koelkast. Je hebt nu een heerlijke (multifunctionele) kaasdip.
Girly toast
Er kwamen ook twee meisjes lunchen. Ik maakte 3 potjes met smeerkaas (de gewone St Morêt) en deed er natuurlijk kleurmiddel bij. Zo konden we echte girly toasts maken en versieren met groenten. Wedden dat jullie kids zo wél een boterham met groenten willen eten?
Benodigdheden voor 12 kaasmuffins met ham en prei
- St Morét kaas
- natuurlijke kleurstof in verschillende kleurtjes
- groenten
- eventueel eetbare glitters om af te werken
- brood
Zo maak je het:
Rooster een boterham. Neem enkele kleine potjes en schep de St Morét kaas in de kommetjes. Voeg bij elk kommetje een andere kleur toe. Let op: met een klein druppeltje heb je al voldoende. Je hebt nu smeerkaas in leuke kleurtjes. Versier de boterham hoe jij het zelf wil en snijd leuke figuurtjes uit de groenten. Je kan eventueel ook eetbare glitters strooien om het écht girly te maken. Natuurlijk ook helemaal boys-proof!
Heerlijke bagel
Mijn absolute lekkernij van die middag was ongetwijfeld de bagel met avocado, smeerkaas en dille. Heerlijk!
Benodigdheden:
- een bagel
- rijpe avocado
- zeezout
- peper
- verse dille
- St Morét mousse
Zo maak je het:
Snijd de bagel doormidden en rooster. Je kan ze ook grillen. Pluk wat dille en versnipper. Meng dit onder de St Morét mousse. Laat even afkoelen en besmeer de ene helft met flink wat mousse. Neem nadien wat schijfjes avocado en leg ze op de mousse. Bestrooi met peper en zout en wat dille. Smeer een beetje mousse op de andere helft en leg die erop. Je kan het ook open eten natuurlijk.
Snelle soep
Met de overschot van de prei en kerstomaatjes maakte ik ook vlug een heerlijke soep. Dat gaat bij ons supergemakkelijk want wij hebben de soepmaker van DOMO. Kei handig! Je doet alle groenten bij elkaar, voegt er water bij, een bouillonblokjes en je zet het programma dat je wil op. Je hoeft er zelfs niet meer naar te zien en het blijft extra lang warm. Alles gaat vanzelf (enkel de afwas niet jammer genoeg) Nadien wat bijkruiden met peper en zout en je hebt in no time soep. Njammie.
lees ook: 3 lekkere gezonde smoothies
Gezelligheid
Maar het belangrijkste was dat het gezellig was! Vrienden zijn belangrijk vind ik. Ik kan er echt van genieten. Jammer dat Vince er niet bij was want hij vindt het ook altijd leuk met de dochters van mijn collega (die ondertussen een vriendin is geworden) maar we doen het binnenkort nog wel eens een keertje. Lex smulde alvast van de hartige muffins (het was een topper).
Wat vinden jullie van deze receptjes? Hebben jullie al eens hartige muffins gemaakt?
XOXO Nathalie
No Comments