Vele mensen zitten met de handen in het haar nu we door het corona virus 5 weken niet ‘buiten’ mogen. Hoe ga je de kinderen bezig houden? De scholen zijn wel open maar enkel voor noodopvang en er worden geen lessen gegeven. Hoe moeten het nou verder met mijn kinderen? Gaan ze niet teveel leerstof missen? De meeste grotere kinderen krijgen taken mee naar huis vanuit school, dus in eerste instantie volg je gewoon de richtlijnen van school, maar wat met kleuters en lagere schoolkinderen? Ook daar zal de school wel over briefen. Ik kan, als juf en mama, wel enkele tips geven als je het even niet meer weet. Maar weet wel… overlaad je kinderen niet met teveel werk, maar stel een plan op bijvoorbeeld. En remember: gezondheid en overleven is belangrijker dan enkele weken les missen… So chill.
Inhoudstafel
Kinderen bezig houden : hoe houd je structuur?
Je kinderen bezig houden op een goede manier is voor sommigen geen evidentie. Maar eigenlijk hebben ze gewoon structuur nodig en enkele activiteiten. Wel, hou dus zoveel mogelijk dezelfde structuur aan dan anders. Ik doe dat ook in vakanties. Opstaan en bedtijd… Vooral ook genieten van elkaar is de boodschap. Je kan een weekoverzicht maken of een dagschema. Ik zou opteren om zoveel mogelijk afwisseling in te plannen. Een uur per activiteit. Plan je leertijd in, wissel dan af met ontspannende momenten. Print leuke werkblaadjes, bestel online leuke werkboekjes of print er van het web en ga op zoek naar educatieve opdrachten. Misschien kan je je kind eens een project laten maken over een favoriet onderwerp? Zorg dat er van alle vakken iets inzit en kijk naar de leeftijd? En ook belangrijk: laat ze spelen… daar ze buiten gaan en laat ze zich zeker ook eens vervelen… Zet ze niet uren per dag voor de televisie.
lees ook: Verschillende thuissituaties in corona tijden: wees mild voor elkaar én jezelf…
Dagplanning / weekschema
Vele mensen die ook thuis moeten werken zijn gebaat bij een dagplanning voor hun kinderen. Zo houd je structuur en kan je zelf ook werk inplannen. Samen kan je dan alles plannen. Ik heb een mooi voorbeeld doorgekregen van iemand die ook kinderfeestjes organiseert en juf is. Sans Souci ! Ik mocht van haar jullie allemaal blij maken met deze toffe download!
DOWNLOAD GRATIS picto’s thuis opvang
Educatieve bezigheden
Tips voor kleuters
Ik zou voor kleuters niet zoveel ‘schrik’ hebben. Hoofddoel bij hen is nog voornamelijk spelen en al spelend leren. Door spelletjes samen te doen, creatief te zijn, veel zaken te verwoorden, voor te lezen en buiten te spelen en te bouwen kan dit ook al. Voor wie natuurlijk echt wel het educatieve luik wil aanspreken kan altijd eens naar mijn instagram pagina OUT OF THE BOX PLAY gaan kijken. Ik ben wel fan van sensory tables waar kinderen naar hartelust kunnen experimenteren en spelen. Je kan zoveel verschillende dingen doen zoals letters en cijfers herkennen, tellen met materiaal, educatieve spelletjes enzovoort. Kinderen bezig houden is ook kijken naar hen: wat doen ze graag ? En dingen samen doen. Spelletjes spelen enzo!
Omdat mijn blog bestaat uit tips die ik samen met mijn kinderen doe, kan je mijn hele blog eigenlijk als inspiratiebron zien. Ga maar eens bij de categorieën DIY, Creatief, onderwijs en educatief zien…
Enkele apps en digitale platforms
- Kleuters Digitaal
- Speelbank.be (Speelactiviteiten, speelhoeken en speeltips voor baby’s, peuters en jonge kleuters Hier vind je pedagogisch onderbouwde speelactiviteiten en -hoeken die werden uitgetest en nagelezen door professionelen. Neem snel een kijkje of voeg je favoriete speelactiviteit of speelhoek toe)
- Beweegleer met Clown Casper
- Kapitein Winokio app
Tips voor derde kleuterklas
Je kinderen bezig houden moet soms ook… In de derde kleuterklas gaan de kinderen voornamelijk aan de slag (qua leerstof) met letter -en cijferherkenning. Ook met motoriek want om te leren schrijven moet je daar ook op oefenen. Niet alleen die dingen natuurlijk, er is zoveel waaraan ze werken. Maar om goed naar het eerste leerjaar te kunnen gaan en je wil daaraan wat werken, dan kan je allerlei educatieve spelvormen zoeken die met letters en cijfers te maken hebben. Herkennen bedoel ik dan. Ze moeten nog niet kunnen lezen. Ook horen uit hoeveel lettergrepen een woord bestaat.
Pinterest is your best friend. Daar staan miljoenen ideetjes op om educatief de spelen met je kleuters.
Ook moet je maar eens gaan kijken naar de Droomklas van juf Davina. Zij heeft leuke activiteiten en opdrachtenbundels.
Tips voor kinderen van de eerste graad
Het blijven kinderen, maar heel belangrijk is toch dat blijven lezen en rekenen. Maar dat hoeft niet op een schoolse manier. Je kan samen boekjes lezen voor beginnende lezers, als je die thuis hebt. Geen boekjes thuis? Bib gesloten? Geen probleem, je vindt er ook online. Op google tik je ‘Online AVI-start oefenen’ en je komt bij eenvoudige verhalen. Bij Kleuteridee vind je het al… Geen stress dus. Heb je wel boekjes? Dan gaat de voorkeur uiteraard naar daar!
Rekenen kan je ook met concreet materiaal. Leg hoeveelheden en laat ze erbij of eraf doen. Doe dit allemaal op een speelse manier. Welke kleuren zie je rondom je? Je kan ook ontdektafels maken. In een bepaald thema. Waar je dan spelletjes, materiaal en boeken legt.
Tips voor lagere schoolkinderen
Vanaf het eerste leerjaar tot leerjaar 6 leren kinderen natuurlijk allerlei zaken die ze moeten onderhouden. Automatiseren, zoals de tafels van vermenigvuldiging, optellen en aftrekken, woordenschat van Frans. Niet evident als mama en papa die niet in het onderwijs staan want WAT moeten ze nou kennen? Geen stress.
Er bestaan online leerplatforms met allerlei oefenstof en oefenboekjes. Waarschijnlijk gaan jouw kinderen al een een leerplatform zoals BINGEL of KWEETET of SMARTSCHOOL hebben via school.
Daar kan je ze zeker laten oefenen. Misschien heb je iets aan deze tips, nu er verschillende zaken gratis worden aangeboden wegens het Corona Virus:
Momenteel gratis én mega handig, want daar kan je kind op maat filmpjes bekijken mét uitleg van de leerstof. Ideaal om samen eens te bekijken met je kind. Wat vinden ze zelf nog moeilijk? Nu is het misschien de moment om eens te herhalen. Speel het filmpje af en maak wat oefeningen.
Klascement (hier staan allerlei activiteiten op voor leerkrachten, maar werkblaadjes en lessen kan je als ouder ook altijd gebruiken natuurlijk)
2. Ontspannende activiteiten
Het is vooral ook noodzakelijk om leren af te wisselen met ontspannende activiteiten. In de vakantie kan je ook leerstof onderhouden, maar nu, tijdens 5 weken dat je genoodzaakt bent wegens het Corona Virus om thuis te blijven buiten de vakantie om, blijft het wel een beetje belangrijk om niet in vakantiemodus te vervallen. Ik zou zeggen: kleuters blijven kleuters en leren voornamelijk uit spelen, dus maak je daar niet al t veel zorgen. Bekijk de leerstof van je kinderen eens mee en laat ze online oefenen. Je moet het niet allemaal zelf uitleggen (er staan gratis filmpjes op Xnapda). Maar zorg voor voldoende ontspannende activiteiten. Je kan kinderen stimuleren door bijvoorbeeld een opdrachtenblaadje op te hangen (of uitdagingen) en ze te laten kiezen uit verschillende mogelijkheden. Wanneer ze dit gedaan hebben, kleuren ze het vakje of kleven ze een sticker.
Lezen en voorlezen : oh zo belangrijk. Haal de boeken onder het stof vandaan, haal tijdschriften en strips en maak een leesrace thuis. Ga met zijn allen massaal aan het lezen. Ik heb trouwens 126 tips om (begrijpend lezen) leuk te maken.
Bullet Journal / dagboek : ideaal moment om een dagboek te starten! Misschien dat je kind hier nu ook wel nood aan heeft. Er zijn ook zwarte Bullet Journals waar je met gelpennen of de stiften van Stabilo in kan schrijven. Supermooi.
haakbeest : wil je je kind graag leren haken? Met deze tutorials zit je goed. Misschien is het nu eens tijd om handwerk te doen
Moestuintje aanleggen: misschien werk je wel graag in de tuin? Betrek je kinderen erbij en leg een moestuintje aan
Yoga: genoeg filmpjes op Youtube. Leg een matje en doe samen wat Yoga
Filmpje: maak het thuis gezellig en kies een film.
Wandelen: ga naar buiten als het goed weer is en snuif frisse lucht op. Vermijd nu wel te drukke plekken…
Knutselen: trek de kasten eens open en kijk of je leuk knutselmateriaal hebt. Mijn blog staat vol tips dus neem zeker eens een kijkje en pin alles op een Pinterest bord voor ideetjes. Heb je bloem en zout thuis? Dan kan je leuke speeldeeg maken! Het zoutdeeg kan je ook laten bakken en dan kan je je figuur schilderen.
Bouwen: Haal de bakken LEGO, K*nex, kapla, blokken, Clicsformers en andere zaken maar boven want je gaat bouwen. Geef ze opdrachten of uitdagingen, of bouw om ter beste tegen elkaar en laat iemand anders van het gezin kiezen wie gewonnen is.
Speelgoed wisselen : Tijd om nog eens al het speelgoed te sorteren en uit de kast te halen. Bied niet alles tegelijk aan, maar zorg voor afwisseling.
Koekjes en cake bakken: kinderen koken graag hoor, misschien kan je eens samen koekjes en cake bakken? Check de categorie FOOD voor ideetjes.
en zoveel meer…
Lees ook: Meer dan 100 Anti-verveeltips tijdens vakanties… alstublieft…
en ook: Leuke binnenactiviteiten tijdens de Paasvakantie
of: Leuke knutselactiviteiten en spelletjes rond Pasen met kinderen
3. Educatieve programma’s op televisie
Op Netflix heb je echt wel leerrijke kinderprogramma’s en de zenders gaan hun programmatie ook omgooien.Van 8.30 uur 10.00 uur komen er op Eén educatieve programma’s van Ketnet voor kinderen in de lagere school. Van 10 uur tot 12 uur zijn er programma’s voor jongeren: het gaat bijvoorbeeld om herhalingen van “De klas” (met Danira Boukhriss over liefde, met Tom Waes over geld, met Lieven Scheire over genetica,…). Ook een selectie van de colleges van de Universiteit van Vlaanderen zal uitgezonden worden op Eén, gevolgd door een aflevering van KLAAR. Zo kan je je kinderen bezig houden en kan jij even huishoudelijke klusjes doen.
4. Educatieve APPS
Kinderen op een tablet laten zien is niet zo erg, als je maar voldoende goede afspraken maakt over hun schermtijd. Het kan niet zijn dat je ze uren aan een stuk laat zien, of in moeilijke momenten ze voor een scherm zet. Ik heb enkele leuke en educatieve apps voor jullie in een artikel staan. Wij hebben voor onze kids de KURIO kindertablets.
5. Ga even naar buiten
Je kinderen bezig houden binnen is moeilijk. Het is momenteel, met het Corona virus niet aangeraden om teveel contact met anderen te hebben, maar frisse lucht is broodnodig. Snuif die op in parken, bossen en ga spelen in de tuin, zoveel je kan! Je kan daar ook alle activiteiten doen die je binnen zou doen. Zeker creatieve opdrachten.
lees ook: 60 tips & activiteiten tijdens buitenlesdag, ook voor thuis, want leren doen we overal en altijd!
Wat doen jullie tijdens deze weken? Hoe ouden jullie je kinderen bezig tijdens de corona crisis?
XOXO Nathalie
1 Comment
Evelien
29 maart 2020 at 20:10Jaa love dit! Meer van deze tips!