Ik vroeg de schrijfster van het prentenboek om een gastartikel te schrijven rond het belang van ‘kleine matroos’ in het aanpakken van gevoelige onderwerpen in de jeugdliteratuur. Alhoewel steeds meer mensen worstelen met psychische problemen en het lijkt alsof er meer openheid is rondom mentaal welzijn, is er nog een lange weg te gaan. Vooral dan ook als het gaat over taboedoorbrekend en op maat werken met (jonge) kinderen. In dit artikel lees je 7 redenen om het boek in de klas en thuis in te zetten. De mooie illustraties zijn gemaakt en copyright door Nele Bergmans.
Prentenboek ‘Kleine Matroos”
‘Kleine matroos’ is een prentenboek dat zonder te veel woorden raakt aan gevoelige thema’s zoals mentaal welzijn, zelfdoding, rouwverwerking en KOPP* (Kind Ouder Psychische Problemen) Het is enerzijds geen eenvoudig verhaal, ritmisch geschreven en anderzijds een prachtig prentenboek met een hele mooie boodschap. De kapitein en matroos varen steeds samen, maar er lijkt iets mis te zijn… op een dag is de kapitein verdwenen. Misschien vraag je je af of het wel een goed idee is om met kinderen een niet zo alledaags prentenboek (voor) te lezen? Ik geef jou graag 7 redenen om dit wel te doen! Het durven inzetten van ‘kleine matroos’ biedt verschillende voordelen…
lees ook: Mooie prentenboeken en tips over rouwen met kinderen
en ook: Rouwverwerking bij kinderen is enorm belangrijk maar hoe ga je ermee om?
7 redenen om dit prentenboek met een gevoelig onderwerp in te zetten
1. Normalisatie
Door deze thema’s te behandelen in het boek worden ze genormaliseerd. Kinderen leren dat moeilijke situaties deel uitmaken van het leven en dat ze mogelijks niet alleen zijn in hun ervaringen. Dat alle gevoelens er mogen zijn en dat jij jouw manier mag zoeken om gevoelens te verwerken. Zo zal je bijvoorbeeld in de tekeningen zien hoe kapitein steeds neerslachtiger wordt en op een gegeven moment ook verdwijnt. Daarnaast zie je ook hoe matroos met dit alles omgaat.
2. Gespreksstarter
Prentenboeken kunnen dienen als een laagdrempelige manier om moeilijke onderwerpen aan te snijden. Ze bieden een veilige ruimte waarin kinderen vragen kunnen stellen, hun gevoelens kunnen uiten en een dialoog kunnen aangaan met volwassenen. Misschien wil jij wel graag duiden hoe jij bepaalde zaken ervaart of herken jij jezelf/iemand in jullie omgeving in het personage van matroos of kapitein? Misschien herkent jouw kind zichzelf? Of wil je gewoon een eerlijk beeld laten zien van de wereld rondom ons?
3. Empowerment
Het lezen van prentenboeken over uitdagende thema’s kan kinderen een gevoel van empowerment geven. Ze leren strategieën om met moeilijke situaties om te gaan en ontwikkelen veerkracht. Zo zal je in het boek ook heel duidelijk kunnen zien dat matroos iets doet om zijn gevoelens te verwerken en eindigt het met een prachtige boodschap.
4. Vergroten van empathie
Door zich te verplaatsen in de personages in het verhaal, kunnen kinderen empathie ontwikkelen voor anderen die met vergelijkbare uitdagingen worden geconfronteerd. Dit kan leiden tot meer begrip, medeleven en ondersteuning in hun eigen omgeving.Is dat niet iets dat we wensen voor onze kinderen die uiteindelijk ook deel uitmaken van onze maatschappij?
5. Versterken van de band tussen kind en ouder/verzorger
Het lezen van prentenboeken over moeilijke onderwerpen biedt ouders/verzorgers de gelegenheid om openlijk te praten met hun kinderen en een veilige omgeving te creëren voor communicatie en steun, ook over niet zo alledaagse onderwerpen.
6. Preventie en bewustwording
Een heel belangrijk en zwaar onderschat aspect in preventie van een wereld met een betere mentale gezondheidszorg! Door kinderen op jonge leeftijd bewust te maken van mentale gezondheidskwesties, kan ook het prentenboek van ‘kleine Matroos’ een rol spelen in het voorkomen van problemen op latere leeftijd en het bevorderen van een goede mentale gezondheid. Alleen daar al zou je het boek toch (voor)lezen.Niet?
7. Plezier van (voor)lezen
Los van de moeilijkere thematieken is het ook gewoon een prachtig geïllustreerd prentenboek. Daarnaast is het volledig op rijm en zit er een soort ritme in waardoor dit boek gewoon een hele mooie aanvulling is van jouw (prenten)boekenkast. Het boek heeft ook een heel mooi open einde wat ervoor zorgt dat ze er zelfs een mooie boodschap van (veer)kracht in zit.
Kortom, het gebruik van ‘Kleine matroos’ biedt tal van voordelen voor de emotionele ontwikkeling en de veerkracht van kinderen, evenals voor de communicatie en ondersteuning binnen de maatschappij. Als jij echt preventief en met aandacht wil inzetten op een wereld met meer aandacht voor mentale gezondheid, dan durf jij dit boek ook echt te gaan (voor)lezen!
Wie schreef en illustreerde Kleine Matroos?
Deze gastblog werd geschreven door mezelf: Hanne De Meester, auteur van het prentenboek. Ten eerste merkte ik als ervaringsdeskundige en zelf KOPP* een enorm gemis naar dit soort (prenten)boeken. Ook als mama, komende uit een burn out , voelde het uitbrengen van dit boek als een bijzondere & juiste aanvulling voor mijn gezin en dat van zoveel anderen. Daarnaast werk ik als kindercoach en coach voor jeugdprofessionals en weet ik dat er een groot tekort is aan concreet materiaal om rond deze gevoelige onderwerpen aan de slag te gaan. Mijn grote droom is dat ‘kleine matroos’ verder mag uitvaren …. help jij hieraan mee?
Je kan het boek gesigneerd verkrijgen via:
https://www.hanker.be/aanbod/kleine-matroos
Daarnaast geef ik ook auteurslezingen voor kinderen (bijv op school), maar ook interessante lezingen rond KOPP en mentale gezondheid voor volwassenen. Meer info over de lezingen
Kleine matroos, Hanne De Meester en Nele Bergmans
uitgegeven bij : De Eenhoorn Uitgeverij
No Comments