Ik vroeg me elke keer weer af hoe het kwam dat mijn fruit en groenten niet lang goed bleven. Ik kwam tot de ontdekking dat ik het gewoon verkeerd bewaarde. Ik schikte verkeerd, legde fruit in de koelkast die er eigenlijk niet in hoorde en alles lag zo op een hoopje dat ik het overzicht kwijt raakte. Dringend tijd om de koelkast onder handen te nemen.
Inhoudstafel
1. Koelkast organiseren
Mijn koelkast organiseren was een hele klus. Ik verdiepte me in andere blogs, schreef ideetjes op en trok met die ideetjes naar de winkel. Want daar had ik al eerder enkele handige doosjes en koelkast organizers gevonden. Het was gewoon even goed nadenken en plannen. Eigenlijk nog beter zouden glazen bewaardozen zijn. Dat is mijn volgende stap want al dat plastic, daar heb ik het zelf een beetje mee gehad sinds in het boek ‘Zero Waste Project‘ las. Na het lezen van dit boek gaan je ogen beetje bij beetje open en wil je toch ook wel iets betekenen. Maar daarover later meer. Goed georganiseerd is meestal al half gewonnen dus we gaan dit gewoon DOEN! Ik ben er nog niet helemaal maar het resultaat zal ik binnenkort publiceren. Stay Tuned.
2. Wat bewaar je in de koelkast?
Groenten: Verse groente bewaar je in de koelkast. Geen vruchtgroenten. Denk aan courgettes, aubergine, tomaat, paprika, avocado en komkommer. Anders bederven ze sneller. Raar he? Ook tomaten bewaar je buiten de koelkast, want zo komen ze beter op smaak. Bewaar verse groenten bij voorkeur in de groentelade. Daar is de temperatuur wat hoger en worden ze niet ‘beschadigd’ door de kou.
Fruit. Veel fruit kun je in de koelkast bewaren. Alleen tropische vruchten bewaar je buiten de koelkast zoals mango, ananas, kiwi en banaan. Zacht fruit moet ook in de koelkast maar blijft niet zo lang goed. Een tip: door ze op een papieren zak te leggen blijven ze langer goed.
Zuivel. Yoghurt en melk zijn niet lang houdbaar. Check altijd goed de THT datum! Ik koop hier ook nooit teveel van. Kaas blijft ongeveer 2 weken goed als je het in papier verpakt.
Vlees. Bij vlees is het ook belangrijk om de TGT-datum in de gaten te houden.
Vis. Verse vis kun je het beste meteen opeten. Voorverpakte vis is langer houdbaar, maar let ook hierbij goed op de houdbaarheidsdatum. Let ook op het MSC Label als je iets inzit met het milieu.
Eieren. Eieren horen thuis in de koelkast zo blijkt… Maar er zou ook een studie gedaan zijn met eieren in en uit de koelkast en er bleek geen verschil te zijn. Maar voor de zekerheid bewaar ik ze nu toch in de koelkast.
3. Zones in een koelkast!?
De meeste ijskasten zijn tegenwoordig onderverdeeld in verschillende compartimenten. Een koelkast organiseren is nadenken over waar wat moet komen zo blijkt…
- De koude zone
= de koudste plek in je ijskast (de bovenste en middelste plank tegen de achterwand van de ijskast). - De middelmatige zone
= de middelste en onderste plank aan de voorzijde - De vochtige zone
= de ‘crisper box’. Meestal een schuif onderaan je ijskast, waar een vochtiger klimaat gecreëerd wordt met een hogere waterinhoud.
4. In welke zone bewaar ik alles?
TIP: Neem eens een kijkje op deze leuke website EMPTY THE FRIDGE met vele leuke (bewaar)tips, ideetjes en recepten. Ook de website KOELKAST IN ORDE is een hele leuke waar je heel veel uit kan halen!
5. Koelkast organiseren ? Kinderspel!
De app too good to go , die voedselverspilling willen tegen gaan door bedrijven de mogelijkheid te bieden aan de gebruikers om restjes van de dag aan te bieden aan leuke prijzen, heeft een spel ontwikkeld om samen met de kinderen te koelkast te herschikken.
Print de onderstaande afbeelding uit. Dan is het het moment om je kroost in de keuken samen te roepen en hen de regels van de schattenjacht uit te leggen. Deze vindt plaats in 3 rondes. Het doel van het spel? De schatten vinden die in je koelkast verstopt zitten. “Schatten” zijn producten wier houdbaarheidsdatum snel naderen en moeten zo snel mogelijk worden opgegeten! Wat is de beloning? Een leuk klein gerechtje dat jullie samen kunnen klaarmaken.
Ready, set … go!
- Eerste ronde: haal alles uit de koelkast!
- Tweede ronde: Plaats alles terug in de frigo volgens het voorbeeld op de afbeelding! Let op de houdbaarheidsdatum. Om verspilling zoveel mogelijk te voorkomen, plaats je het voedsel dat eerst op moet in het zicht! En om dit de volgende keer dat je gaat winkelen te onthouden: hang de afbeelding van een correcte koelkast op de frigodeur!
- EINDE: Je hebt de schatten gevonden: producten die je meteen kunt klaarmaken? Bravo! Het enige wat je nu nog hoeft te doen is samen een gerechtje verzinnen. En voor de kinderen (of ouders) die niet graag koken, een kleine tip: verstop kleine lekkernijen in de hele koelkast voordat je op schattenjacht gaat, zo stoppen ze niet halverwege! Voor wie het verschil niet meer weet tussen T.H.T. en T.G.T., staat alle info over houdbaarheidsdata hier verzameld.
lees ook: De FiskeKrab : maak zelf een heerlijke visburger
en ook: Een crisis weekmenu samenstellen: het mag ook wat minder…
6. De vriezer
Niet alleen de koelkast organiseren, ook de vriezer! Dit is een werkpunt bij ons thuis. Wij steken allerlei zaken in de diepvries en denken dan… ok we gaan dit binnenkort opeten. Maar na enkele maanden vergeet ik wanneer ik het erin stopte, gooi ik het toch weg of blijft het steken. NIET OK! Hier gaan we dus iets aan moeten doen. Op de eerdergenoemde website “Koelkast in orde” vond ik dit handig overzicht:
- tot 1 maand:
- Slagroomgebak, gebak met slagroom
- 1 tot 2 maanden:
- Boter
- Margarine
- 1 tot 3 maanden:
- Cervela, spek, rookvlees (gezouten vleeswaren)
- 2 tot 3 maanden:
- Rauw gehakt, hamburgers, slavink (gemalen vlees)
- 2 tot 4 maanden:
- Blok jonge, belegen en oude kaas
- tot 3 maanden:
- Vlees: gebakken en gebraden vlees, boterhamworst, gekookte worst, gebraden gehakt, leverworst (gekookte vleeswaren), ham, casselerrib, kipfilet, fricandeau, rosbief
- Vis: rauwe zalm, makreel (vette vis), gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte paling, zoute haring, kibbeling, garnalen, gekookte mosselen
- Zuivel: brie
- Gesneden groenten nadat ze eerst geblancheerd zijn
- Vlees, vis, groente en vruchten uit blik of glazen pot in een bewaardoosje
- Kant-en-klaarmaaltijden, restjes van warme maaltijden, soep
- Appelgebak, taart zonder slagroom
- tot 4 maanden:
- Rauwe kip
- tot 6 maanden:
- Moedermelk
- Rauwe kabeljauw, schol, tonijn (magere vis)
- tot 8 maanden:
- Zelfgemaakt fruit- en groentehapje
- tot 9 maanden:
- Rauw rundvlees
- tot 12 maanden:
- Wortelen, broccoli, witlof en bloemkool, nadat je ze eerst blancheert.
7. Inspiratie op Instagram
Op Instagram vind je ook veel feeds waar ze inzetten op organisatie. Voor mij een beetje te hoog gegrepen soms maar ik haal er wel ideetjes van Dus je weet wat je moet doen. Even niet meer naar al die instakids zien maar naar instafridges. Hahaha. De koelkast organiseren is hip mannen…
8. Pinnen
Hebben jullie een georganiseerde koelkast? Hoe houden jullie alles op orde?
XOXO Nathalie
1 Comment
Je koelkast organiseren: dit is de enige juiste manier!
10 februari 2019 at 08:38[…] Nathalie heeft een handige bewaarwijzer op haar website staan […]