Mijn kinderen worden gek als ze bekertjes, knijpertjes en ontdekspullen zien. Niet alleen mijn kinderen. Wist je dat eigenlijk elk kind van nature uit nieuwsgierig en leergierig is? Steeds willen ze bijleren. Dat begint al als baby. Leren kruipen, stappen, lopen, zelfstandig eten enz… Toen ik de wetenschapsset van Learning Resources zag bij The Miniy Story, was ik helemaal verkocht. Dit gaan mijn kinderen de max vinden, dacht ik. En het was ook zo! Tijdens de corona crisis ook meteen dé ideale bezigheid in de tuin. Want smossen hoort er een beetje bij.
Laat je kinderen ontdekken en experimenteren
Om je kinderen te laten ontdekken (in bijvoorbeeld een wetenschapslab voor kinderen) is het eigenlijk belangrijk dat je verschillende materialen hebt: bekertjes, kommetjes, reageerbuisjes, schepjes enz… Open ended play noemen ze dat. Speelgoed waar ze eindeloos mee kunnen blijven spelen. Je kan er uiteraard educatieve spelvormen van maken. Voorbeelden kan je onder andere op mijn Instagram account OUT OF THE BOX PLAY vinden. Kinderen leren zo verschillende materialen, texturen, gewichten kennen. Je zal zien hoe lang ze zich ermee bezig kunnen houden. Dit kan gewoon, zomaar , of in een bepaald thema.
Sensory table
Je kan natuurlijk gebruik maken van de tegenwoordig bekende sensory table. Op deze manier kan je de kinderen materialen aanbieden aan een tafel waar ze kunnen zitten of staan en waar ze hun materiaal in kwijt kunnen. Kinderen spelen graag met Loose parts en hebben vaak een eindeloze fantasie.
Wetenschapsset
Toen ik de wetenschapsset zag in één van mijn favoriete webshops THE MINY STORY, wist ik zéker dat mijn kinderen dit heerlijk zouden vinden. Allerlei materialen om te meten, wegen en mengen. OH YES. Ook zitten er 10 activiteitenkaarten bij die wel in het Engels zijn. Je kan ze natuurlijk omvormen tot kaarten in het NL, maar dan zal je ze zelf moeten maken. Van Learning Resources zijn er ook leuke pipetjes en reageerbuizen. Dat maakt het natuurlijk helemaal af. Zo voelen ze zich zeker professors…
WetenschapLAB
Maak een fijn plekje om een wetenschapslab te installeren. Dit kan in hun speelkamer, slaapkamer of ideaal, buiten in de tuin!! Daar kunnen ze experimenteren en smossen zoveel ze willen. Water, kleurstof (ik gebruikte de ECOLINE die je kan vinden bij de Banier, en die ook meteen pipetjes bevatten), verschillende materialen zoals rijst, bonen, zand enz… Wil je liever geen smosboel, dan hou je het bij droge middelen. Dat kan je altijd stofzuigen.
Kleuren mengen en lava maken
Wij gingen deze keer in ons wetenschapslab aan de slag met kleuren. Je kan op veel manieren kleuren ontdekken, maar op deze manier is het extra fijn. Ze kunnen primaire kleuren mengen en ontdekken welke kleuren ze kunnen maken. Lava kan je ook maken door olie en water te mengen en er kleurstof bij te doen. Wij deden er een halve bruistablet in om het te zien bubbelen.
Ook leuk om in je wetenschapslab te doen…
4x Zelf een vulkaan maken en het laten uitbarsten!
Zelf zoutdeeg of speeldeeg maken? Uren speelplezier! Ik beloof het
DIY Zelf Play Dough maken op 5 verschillende manieren
Zand slijm maken op verschillende manieren: superleuk !
10 Activiteiten met waterbeads of orbeez
Zelf stoepkrijt maken: maak leuke vormpjes!
Zelf badzout, bruisballen en scrub maken
DIY / Dino fossielen maken en opgraven
10x DIY Dino eggs op verschillende manieren! Let the fun begin!
Boekentips
Voor echte wetenschappers zijn ontdekboeken wel heel erg leuk! Het grote Bètaboek maakt de natuurwetenschappen interessant en begrijpelijk! Hoe werkt DNA? Waarom zien we verschillende kleuren? Wat gebeurt er tijdens een botsing? Hoe bevriest water? In dit dikke boek leer je het allemaal: van biologie en scheikunde tot natuurkunde en techniek. Aan de hand van de kleurrijke illustraties, de duidelijke uitleg met voorbeelden en de doe-het-zelfexperimenten worden de bètavakken leuk voor iedereen!
En deze zijn ook de moeite:
Boekentips over wetenschap en techniek
Met deze boeken leren kinderen (en jij ook) wat nou klimaatverandering is en wat we kunnen doen….
Uitstappen voor ontdekkers…
Het Pass, een wetenschappelijk pretpark voor groot en klein, in Mons
Pin it
Vind je het idee van een wetenschapslab leuk? Pin het dan 🙂
No Comments