Mindfulness en filosofie delen hun liefde voor nieuwsgierigheid. Op zoek gaan, ontdekken, een houding van niet-weten. In een filosofisch gesprek ben je nieuwsgierig naar de inhoud van het denken. Dat wij mensen kunnen denken is echter, evolutionair gezien, vrij nieuw. In mindfulness voor kinderen gaan we nog een stapje terug in de evolutie, we zijn in de eerste plaats nieuwsgierig naar het lichaam. (gastblog door Lydia van Mimoki)
Mindfulness met kinderen
Mindfulness en het brein, mindfulness voor kinderen… Als je nieuwsgierige aandacht naar je lichaam brengt, dan zeg je eigenlijk tegen je hersenen dat je het goed stelt, dat je veilig bent. Bij gevaar doen we immers het tegenovergestelde, we brengen dan onze aandacht naar buiten. Denk maar aan onze voorouders die best die gevaarlijke beer in de gaten moesten houden om zichzelf en hun familie te beschermen. Ons stresssysteem werkt nog steeds zo, ook bij kinderen. Alleen voelen we ons vandaag de dag meer in gevaar door de drukte die we ervaren dan dat we ons zorgen moeten maken om een beer. Piekeren, angstig of neerslachtig zijn, onzekerheid, faalangst, … zijn allemaal uitingsvormen van deze stress.
In 5 stappen stress verminderen met behulp van het voelen van je adem in je lichaam
Bij mindfulness voor kinderen gaan we vaak aan de slag met oefeningen waarbij ze bewust worden van hun eigen lichaam. Deze oefening gaat over het voelen van ademhaling:
- Steek je hand even in de lucht
- Plaats je hand dan op je navel
- Merk op hoe de adem jouw buik in beweging brengt. Je hand gaat omhoog als je inademt en omlaag als je uitademt.
- Merk je ook een pauze op, een moment van stilte?
- Doe dit zolang je je aandacht erbij kan houden. Als je wilt stoppen met de oefening, blijf er dan nog 1 ademhaling bij. Zo heb jij lekker jouw aandachtsspanne nog een beetje gestretcht.
Wens je wat meer hulp bij deze oefening? Download dan de Ademanker.
Gedachten…
Ook gedachten brengen wel eens stress met zich mee, als je bijvoorbeeld denkt ‘dit kan ik niet’. Mindful omgaan met gedachten is eerst gericht op het proces van denken. Je kijkt naar gedachten net zoals je op een lentedag naar de wolken aan de lucht kijkt. Vol verwondering naar een fenomeen dat komt en gaat. Dat is net wat anders dan filosoferen dat zich meer richt op de inhoud van gedachten zoals waarden die je belangrijk vindt. Dankzij mindfulness kan je vervolgens kiezen voor een gedachte die jou in je kracht zet. Misschien helpt de gedachte van Pippi Langkous wel: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Wil jij ook zicht krijgen op je gedachten? Dan ben je misschien wel iets met ons printblaadje Gedachten zijn als wolken.
Mindfulness voor kinderen bij heftige gevoelens
Mindfulness kan je ook oefenen bij heftige gevoelens zoals boosheid, angst of verdriet. Je leert dat gevoelens net zoals de kleuren van een regenboog zijn. Ze horen er allemaal bij. In plaats van te vechten, vluchten of bevriezen, breng je even nieuwsgierige aandacht naar jouw gevoel.
5 vragen die je aan je gevoel kan stellen
- Welke kleur heeft het?
- Welk geluid maakt het?
- Waar in je lichaam zit het gevoel verstopt?
- Welke beweging maakt het?
- Welke zorg heeft het gevoel nodig?
lees ook: Boekjes die kinderen helpen hun gevoelens te benoemen + ademhalingsoefeningen
Creatief
Creatief een gevoel tot uiting brengen, is altijd een goed idee. Met muziek bijvoorbeeld. Hier vind je bijvoorbeeld het liedje “Wijze boosheid”. Stamp er maar eens even goed op los en laat verder je wijsheid jou leiden.
Weet dat je mindfulness eigenlijk altijd en overal kan beoefenen. Je hoeft dus geen stress te hebben. Als je oefent op neutrale momenten maak jij je hersenen sterk en flexibel. Het gaat er om dat je nieuwsgierig en vriendelijke aandacht brengt naar jezelf. Je hebt daar bovendien niets bijzonders voor nodig. Zoek je toch wat inspiratie? We hebben voor jou zowat 100 mindful momenten verzameld. Ontdek dit en nog veel meer hulpbronnen hier. Je even gratis aanmelden en je bent vertrokken.
Mindful aanwezig zijn
Als we daarbovenop mindful aanwezig zijn bij de leuke dingen, merk je misschien wel op dat er veel meer leuks is in jouw leven dan dat je aanvankelijk dacht. Vaak gaat het om kleine dingen die grootser worden. Zoals de zon die je gelaat verwarmt, de knuffel die je voelt in elke vezel van je lijf, de smaken in je lievelingsgerecht, … Het zaadje van dankbaarheid in je hart kan dan steeds verder groeien zodat het je vervult met overvloed. Je beseft dat je eigenlijk niet veel nodig hebt om vreugdevol te zijn. Knutsel eens een dankbaarheidspot en laat er elke dag een briefje in achter. Als je eens een mindere dag hebt, open dan de pot en lees het eens na. Wedden dat je hart hier blij van wordt?
Tot slot brengt mindfulness jou in contact met je hartstem. Hierdoor doe je vaker de dingen die overeenstemmen met jouw geschenk aan de wereld en voel je beter wat niet bij je past. Je wordt steeds meer jezelf en tegelijkertijd voel je je meer verbonden met de mensen om je heen. Gek hé.
lees ook: Tips om te gaan filosoferen met kinderen
Enkele tips om aan de slag te gaan: mindfulness met kinderen
TIP: Boekentips voor kinderen over mindfulness !
Zelf aan de slag met mindfulness met kinderen? De trainers van Mimoki helpen je graag op weg. Trainer Rose heeft zelfs een videotraining voor kinderen ontworpen. Zo komt Mindfulness tot in je woonkamer.
Sta jij open voor mindfulness met kinderen?
XOXO Nathalie
No Comments