Moeilijke thema’s bespreken we vaak thuis en in de klas aan de hand van boeken. Diversiteit, pesten, rouwen, armoede… Met de volgende boeken en tips kan je aan de slag gaan. Klik op de links om dieper in te gaan op het thema. Want ik heb al een aardige verzameling.
Inhoudstafel
Moeilijke thema’s bespreekbaar maken, thuis en in de klas
Moeilijke thema’s bespreekbaar maken is belangrijk. Daarom ga ik dieper in op enkele thema’s die van belang kunnen zijn. Hopelijk vind je wat je zoekt en kan je inspiratie halen uit mijn artikels.
1. Diversiteit en multiculturaliteit
We leven in een multiculturele wereld waar we moeten zien om te gaan met verschillende meningen, culturen, geloven enzovoort. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Er bestaan zeker prentenboeken die jonge kinderen hier in aanraking mee brengen. Ik zet er enkele voor jou op een rijtje. Maar onthoud: kinderen imiteren. Het is van groot belang hoe JIJ naar de maatschappij en de wereld kijkt. Dat zal impact hebben over de gedachten van jouw kind.
Bij mij thuis
Dit mooie prentenboek is geschreven door Somia Bakali en Ann de Bode (uitgeverij Van Halewyck) Het gaat over Aicha en Sep, twee vrienden die ook buren zijn van elkaar. Het boek legt uit waarin westerse en moslimgezinnen van elkaar verschillen, maar ook dat ze uiteindelijk hetzelfde zijn, ook al ziet de omgeving er anders uit of hebben ze andere gewoontes en tradities. Zo zie je op elke pagina van het boek de verschillen (en toch ook gelijkenissen) tussen de gezinnen: hoe ze eten, hoe ze zich gedragen, waar ze winkelen en wat ze doen tijdens bepaalde feestdagen.
Dit is een ideaal prentenboek om met je kinderen te lezen en om hun duidelijk te maken dat sommige gezinnen die een andere afkomst hebben andere gewoontes hebben. Een mooi geschreven en getekend prentenboek dat zeker kan bijdragen tot meer begrip tegenover elkaar. Zeker als je dat met je kleine kids leest. Ze zullen ongetwijfeld wel bepaalde dingen herkennen.
Levende muziek: samen over de grens
Dit liedjesboek over migratie heeft partituren, mooie illustraties, tips voor activiteiten die je kan doen, weetjes en getuigenissen van vluchtelingen op maat van kleuters en lagere schoolkinderen. Dit boek is gemaakt in samenwerking met 11.11.11 en Levende Muziek. Het bevat 13 liedjes over migratie en vluchten. Het boek geeft handvaten aan leerkrachten, begeleiders en opvoeders om deze moeilijke begrippen bespreekbaar te maken. We komen allemaal in aanraking met vluchtelingen, je kind zit er misschien wel mee in de klas. Het is goed om er meer over te weten. (uitgeverij Abimo)
Bij elk liedje krijg je suggesties om te doen in de klas (of thuis natuurlijk) met telkens weetjes en getuigenissen. Ik denk dat op deze manier op een fijne wijze gewerkt kan worden aan meer begrip hebben voor elkaar. Achteraan in het boek staat nog wat achtergrondinfo voor leerkrachten en tips hoe je moeilijke thema’s kunt bespreken met kinderen. Zeker een meerwaarde om in de klas te hebben!
Hier kan je nog meer prentenboeken vinden over diversiteit
2. Thema pesten
Elk jaar opnieuw schrijf ik heel wat artikels over pesten en dan vooral tijdens de week van het Pesten. Het blijft iets van alledaags en nog steeds worden mensen en kinderen hiermee geconfronteerd. Het is belangrijk dat we blijven werken rond dit topic. Je kan de onderstaande artikels raadplegen:
Pesten, het moet je kind maar zijn
Mijn kind wordt gepest…wat kan je als ouder en school doen?
Heb jij al vier stippen gezet? #vlaamseweektegenpesten
Verpest het maar
Een liedjesboek met allemaal liedjes over Pesten. In et begin lijkt het alsof de liedjes pesten aanmoedigen. Maar ze zijn gezongen door de ogen van de pesters en nadien keren ze en zien ze in dat pesten toch niet zo slim is. Er komen liedjes over sorry zeggen, dat pesten dom is enz… Ze zijn leuk gezongen en Vince kon er geen genoeg van krijgen. Hij zingt ze al bijna allemaal mee.
Pesten is iets waarmee vele kinderen en volwassenen te maken krijgen. Jammer genoeg. Daarom moet er al van jongs af aan een goed voorbeeld gegevens worden en op scholen moet er een pestbeleid komen. Samen staan we sterk, tegen pesten.
3. Rouwen met kinderen
Jammer genoeg worden kinderen ook wel eens geconfronteerd met de dood. Hun diertje sterft of een familielid, broer of zus, oma, opa, ouders… Rouwen met kinderen gaat per leeftijd anders. Niet elk kind is ook hetzelfde. Ik heb er vele tips over geschreven met boeken die hulp zouden kunnen bieden…
Mooie prentenboeken en tips over rouwen met kinderen
Rouwen met kinderen, hoe doe je dat?
Rouwverwerking bij kinderen is enorm belangrijk maar hoe ga je ermee om?
4. Scheiden
In elke klas zijn er nu kinderen met gescheiden ouders of samengestelde gezinnen. Het is geen vreemde meer. Toch kan dit ook moeilijk zijn voor kinderen.
Hulpmiddelen om kinderen te helpen omgaan met gescheiden ouders
Wat als ouders scheiden? 10 dingen die je zeker wél kan doen.
5. Hoogsensitiviteit
Ik ben nogal bedreven in dit topic omdat ik zelf (en mijn oudste zoon) hoogsensitief zijn. Boeken hebben mij toen raad gegeven. Ze hebben me geholpen om zowel mezelf als mijn zoon en anderen te leren begrijpen. Ze maakten mij ook een betere juf.
Temperamentvol kind? Hoogsensitief? Kortom… leer (je) kinderen kennen…
Leuke prentenboeken voor hoogsensitieve kinderen & tips voor thuis en in de klas
Hoogsensitief ouderschap, een constante zoektocht
Het is soms “moeilijk” en eenzaam om hoogsensitief te zijn…
Boekentips voor ouders en kinderen die hoogsensitief zijn
Het is nu wel erg duidelijk dat mijn kind hoogsensitief is
Tips om moeilijke thema’s bespreekbaar te maken
Het is niet altijd makkelijk om ‘moeilijke’ thema’s te behandelen in de klas. Daarom vond ik het wel zinvol om deze met jullie te delen. Levende Muziek biedt ook voorstellingen aan in scholen en je kan er partituren en tekenplaten downloaden.
lees ook: Spelenderwijs omgaan met geld bij kleuters: 10 leuke tips
lees ook: Praten rond gevoelens met kinderen, hoe begin je daaraan?
Pin it
Sharing is caring, laat deze post dus rondgaan op Pinterest! I thank you!
En jullie? Werken jullie wel eens met liedjesboeken en prentenboeken om een moeilijk thema bespreekbaar te maken thuis en in de klas?
No Comments