We gingen tijdens Krokuskriebels (in de krokusvakantie) naar Museum Vleeshuis Antwerpen. Vroeger zoals de naam al prijsgeeft een vleeshuis en gildenhuis, vandaag vertelt dit museum het verhaal van 800 jaar muziek in de stad. Met klanken en instrumenten ontdek je hoe muziek werd beleefd aan het hof en in de volkse concert- en danszalen en vind je er ook de tweede grootste collectie Antwerpse klavecimbels ter wereld.
Museum Vleeshuis Antwerpen met kinderen
In het museum Vleeshuis bezoek je ateliers van een klokkengieter en van een maker van koperblaasinstrumenten. Je komt er alles te weten over klokken en beiaarden. Je maakt kennis met de collectie dansorgels, je leert dat de werkkamer van Wannes Van de Velde hier een nieuwe thuis kreeg. Je kan in het museum ook concerten beleven. Er hangen verschillende muziekinstrumenten en je kan heel gemakkelijk, door het scannen van een app de verschillende muziekinstrumenten beluisteren. Erg leerrijk!
Wat is er te doen voor kinderen?
Kinderen zijn hier meer dan welkom. In Museum Vleeshuis zijn er twee erg leuke activiteiten voor kinderen. Je kan kiezen voor een zoektocht met Wolfje: de kinderen een boekje krijgen en zo op zoek moeten gaan naar verschillende muziekinstrumenten waarbij enkele opdrachten staan. Nadien mogen ze het boekje meenemen. De zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Je hebt ook de BOEM! Paukenslag waarbij de kinderen op pad gaan met een app. Dit is vanaf 8 jaar. De kinderen krijgen dan een smartphone van het museum waarop een rondleiding staat met allerlei opdrachten en vragen. Die gidst de kinderen doorheen het museum Vleeshuis en zo komen ze allerlei dingen te weten. Onze kinderen testten deze zoektocht uit en ze vonden het geweldig. Lex is 6, maar deed deze tocht zonder moeite mee.
Kan je met de klas naar museum Vleeshuis?
Zeer zeker. Nog straffer: ik zou het zelfs aanraden. Ik ben zelf leerkracht en ik weet dat we in het derde leerjaar over muziek en muziekinstrumenten leerden. Na een bezoek aan het museum Vleeshuis zullen ze kinderen er veel meer van uit opsteken dan enkel leren van een boekje en het bord. Bovendien kan je als leerkracht een bundeltje downloaden zowel voor zichzelf (met doelen!) als voor de leerlingen. Daar staan tips in om voor en na het bezoek te doen in de klas. Bovendien is toegang voor scholen gratis!!!! Enkel als je een gids onder handen wil nemen, dan betaal je per groep van 15. Je kan zeker eens vragen aan het museum wat de mogelijkheden zijn. Misschien kan je de klasuitstap combineren met het bezoek aan de oude stad… Je kan activiteiten in Antwerpen vinden op de website Klas Op Stap .
Boekje voor leerkrachten en leerlingen
Nog meer tips als je met kinderen naar het museum gaat
Naar het museum met kinderen? Dit kan je allemaal doen!
Beleef het verleden met deze educatieve uitstappen naar musea voor kinderen
Ben jij al eens in museum Vleeshuis in Antwerpen geweest?
XOXO Nathalie
No Comments