Unicorns & Fairytales
nachtangsten - unicorns & fairytales
moederschap My life Ontwikkeling

Griezelig! Mijn kind heeft soms nachtangsten!

Tot hiertoe is het al een aantal keer voorgekomen en het was best akelig! Eerst dachten we dat hij een vieze droom had maar algauw werd duidelijk dat het niet zomaar een nachtmerrie was, maar dat het ging om nachtangsten of night terrors. Het lijkt alsof ze wakker zijn maar zijn het dan niet. Best akelig.

Nachtangsten

Die nachtangsten (of night terrors, night tantrums) deden zich de afgelopen weken voor. De eerste keer was bij manlief, toen ik niet thuis was. Kort na het slapen gaan. Een uurtje of twee later. Blijkbaar doen night terrors zich voor wanneer ze van een lichte slaap overgaan naar een diepe slaap. Wanneer die overgang door één of andere reden (ze zeggen stress, emotionele veranderingen, ziekte, …) niet helemaal vlotjes loopt dan kunnen die nachtangsten opkomen. De eerste keer dacht manlief dat hij gewoon een nachtmerrie had. Vince deed wel wat raar volgens hem en leek ‘iets’ te zien in de kamer. Het duurde een poosje voor hij gekalmeerd was. Enkele dagen later had hij dit nog eens bij mijn ouders thuis. Hij was wel een beetje ziek aan het worden en moest antibiotica nemen. Mijn ouders dachten dat hij aan het ijlen was. Ook volgens hen deed hij raar en leek hij hen niet te zien. Hij schopte in het rond en sprak wartaal.

In paniek

Enkele dagen geleden was het toen wij samen thuis waren. Plots hoorden we gekrijs, maar op een manier dat niet “gewoon Vince” was. Het klonk heel paniekerig en ik hoorde voetstappen. Als mama voel je dingen aan want ik riep naar mijn vriend dat hij snel moest zijn. Vince stond klaar om de trap af te lopen, zonder dat hij zag naar die trap. Helemaal in paniek. Hij trapte in het rond en riep wat wartaal uit. Hij wees naar iets in de kamer achter ons en leek wakker te zijn maar dat was hij dus niet.

Soms hebben we nachten dat het niet voorkomt of maar heel even. Dan zit hij rechtop in bed en jammert hij. Als we hem dan neerleggen en even over zijn bolletje wrijven is het over. Soms is het heviger en moeten we hem echt tegenhouden dat hij niet uit zijn bed loopt. Ik ga dan naast hem in bed zitten, hou hem vast en sus hem. Ik las dat je ze niet mag wakker maken. De eerste keer dat Vince dit had waren we zo in paniek dat we het licht aanstaken. Het beste wat je kan doen bij night terrors is ze geborgenheid geven en laten doen, maar zorgen dat ze veilig zijn. We doen dus best het traphekje dicht.

Ook het nichtje heeft hier last van

Vince zijn nichtje heeft ook nachtangsten maar die gaan gepaard met slaapwandelen. Zij komt blijkbaar helemaal bezweet de trap af en gaat dan in de zetel zitten naast haar papa. Ze spreekt ook wartaal uit en lijkt wakker. Volgens mij is dat nog griezeliger! Zij weet er de ochtend nadien ook niets meer van.

Het verschil tussen nachtmerries en nachtangsten

In het begin dachten we dat het nachtmerries waren in plaats van nachtangsten maar het werd al snel duidelijk dat Vince niet reageerde op onze aanwezigheid. Het was eigenlijk best eng. Hij schopte in het rond, sloeg wartaal uit en wees met een angstige blik naar iets in de kamer. Na een tijdje kalmeerde hij, leek hij toch wat te reageren op onze vraag of hij wakker was en ging hij weer slapen. Bij nachtmerries is je kind wel wakker en heeft hij naar gedroomd. Hij wil dan meestal gerustgesteld worden en weet nog over wat hij droomde. Bij night terrors weten de kinderen vaak niet dat jij er bent. Ze herinnering er zich ‘s ochtends niets van.

Nachtmerries ontstaan in de REM-fase van de slaap, de Rapid Eye Movement fase, zo genoemd omdat de ogen in deze fase veel bewegen. Nachtmerries doen zich over het algemeen voor in het tweede gedeelte van de nacht of in de vroege ochtend. Nachtangsten ontstaan wanneer het kind van een lichtere fase van slapen naar een diepere fase van slapen gaat en er is geen sprake van dromen. We hebben verschillende slaapcycli, van gemiddeld zo’n ander half uur. Telkens we overgaan naar een volgende cycli slapen we even iets minder vast om dan weer vast te slapen. Wanneer deze overgang niet helemaal soepel verloopt kunnen nachtangsten ontstaan. Het kind is niet wakker, maar slaapt ook niet rustig verder. Je kind heeft dus een soort paniekaanval, wat wij dus nachtangsten noemen. Deze angsten doen zich in het eerste gedeelte van de nacht voor, meestal zo’n één tot drie uur na het naar bed gaan.

Hoe ontstaan night terrors?

Er is geen duidelijk verband hoe nachtangsten kunnen ontstaan maar het zou te maken hebben met bepaalde onrijpe gedeelten van de hersenen. Het komt ook niet zoveel voor en zou rond 5 a 6 jaar afnemen. Maar ja, er zijn altijd uitzonderingen. Wel kan stress, oververmoeidheid of bepaalde gebeurtenissen ervoor zorgen dat je kind dit meer heeft. Het is volkomen onschuldig maar het kan wel een indicatie zijn dat je kind de prikkels van de dag moeilijker verwerkt. Een goede slaaproutine en eens bekijken hoe de dag verloopt voor je kind en rust bieden kan dan een oplossing zijn.

Vince heeft het de laatste tijd op emotioneel gebied weer moeilijker. Op school en op vreemde plekken. Misschien ervaart hij daardoor wel meer stress en triggert dit de nachtangsten. Hij heeft altijd goed geslapen dus het is voor ons ook de eerste keer dat dit nu zo vaak voorkomt. Een slaapritueel hebben we al en hij gaat slapen tussen 19u en 20u. Wel zijn de kids altijd vroeg wakker, hoewel Vince meestal wel slaapt tot 6u30 à 7u00

 

Kennen jullie dit, nachtangsten? Hoe gaan jullie hiermee om? 

XOXO Nathalie

 

 

 

 

You Might Also Like...

6 Comments

  • Reply
    Sofie
    11 januari 2019 at 12:09

    Dat hebben we hier bij Juliette ook enkele maanden gehad. Iedere nacht. Best vermoeiend en niets aan te doen. Maar het gaat na een tijdje vanzelf terug over.

    • Reply
      Nathalie
      13 januari 2019 at 13:14

      Ja dat denk ik ook… hoort allemaal bij het moederschap he hahahah

  • Reply
    Tiemke Gauderis
    12 januari 2019 at 21:03

    Hebben dit met onze oudste zoon Marlon ook enkele keren gehad. Ik vond dat zelf heel beangstigend. De eerste keer weet je niet goed wat er gebeurd, tot je er wat meer over leest of verhalen van anderen hoort.
    Rustig blijven ( niet altijd zo simpel) en niet meegaan in de wartaal, maar gewoon zeggen waar ze zijn en wie er bij hen is en dat alles goedkomt.
    Gelukkig is dit van voorbijgaande aard!

    • Reply
      Nathalie
      13 januari 2019 at 13:14

      Ja klopt, dat doen wij ook en dat helpt.

  • Reply
    Denise
    3 februari 2019 at 10:03

    Hier ook een dochter van inmiddels bijna 6 jaar die ze zeer geregeld had. Het is vanaf haar 5de langzaam aan het afnemen. Robin heeft night terrors gecombineerd met slaapwandelen. Ik kan haar niet kalmeren want zodra ik in de buurt kom ben ik een trigger en wordt haar aanval erger (woede). Op afstand zet ik altijd de babyfoon muziek aan. Er zijn echt keren geweest dat ze zo heftig waren dat ik haar met een plantenspuit wakker heb moeten maken. Ze deed zichzelf dan ook pijn tijdens zo’n night terror aanval. De beste tip die ik ooit kreeg (vooral toen ze jonger was) was op tijd avondeten. Dus einde middag beter dan vroeg in de avond. Daarnaast de activiteiten doseren.

    • Reply
      Nathalie
      8 februari 2019 at 05:53

      Wow dat is wel heftig. Dan ben ik ‘blij’ dat het bij ons nog zo mild is. Moet voor jullie ook beangstigend zijn…

Leave a Reply