Whaaahhh, de zomervakantie is al in de helft! Voor sommigen een juichmomentje en voor anderen een baalmoment. Maar wat dat moment ook mag zijn voor jou, het nieuwe schooljaar komt er stilletjes weer aan. Hoe bereid je je nu het beste voor op het nieuwe schooljaar en wat doen wij? Welke tips kan ik jou alvast meegeven?
Voorbereiden op het nieuwe schooljaar
Yup, het is zover, we gaan ons weer voorbereiden op het nieuwe schooljaar. Ik heb voor jullie handige tips verzameld. Wat ik doe is zeker niet de maatstaf hoor, ik kan alleen maar zeggen hoe wij het doen en wie weet haal je er wel leuke tips uit. Vince gaat naar het eerste leerjaar en Lex naar het tweede kleuterklasje, dat is natuurlijk al anders dan kinderen die hogere jaren of het middelbaar gaan.
1. Op tijd structuur aanbieden
Je goed voorbereiden doe je in de eerste plaats door terug structuur aan te bieden. Ik weet het, het is vakantie en dan mag er al wat meer maar geloof mij als ik zeg dat kinderen regelmaat en structuur nodig hebben. Dan bedoel ik vooral op tijd gaan slapen. Ook al zeggen ze van niet, ze zijn moe hoor. Doet je kind wat lastig tegen de avond (check…): ze zijn moe. Doet hij lastig ‘s ochtends? Grote kans dat ze gewoon te weinig slaap hebben. Als juf zijnde kan ik je vertellen dat dit effect heeft in de klas. Wij merken vaak dat kinderen te laat gaan slapen. Dus beste ouders… hou je aan vaste uren. Lagere schoolkinderen hebben écht nog wel tot 10 uur slaap nodig. Zelfs in de vakantie zijn wij maar twee keer afgeweken van hun normale uur.
2. Haal de schoolspullen weer boven
Haal die boekentassen en pennenzakken weer boven! Vaak kunnen ze nog een schooljaar mee maar wie nieuw wil starten kan natuurlijk op zoek gaan naar andere rugzakken. Je hebt schooltassen en rugzakken in allerlei prijscategorieën. Controleer potloden, stiften en andere schrijfwaren. Gooi de lege exemplaren of diegenen die stuk zijn weg.
TIP: maak verfspray van lege stiften!
Lees ook: Zo start je duurzaam aan het nieuwe schooljaar!
3. Koop nieuwe spulletjes indien noodzakelijk
Sommige scholen geven een lijst mee met spulletjes die je moet hebben om het nieuwe schooljaar te starten. Op de website van de Vlaamse Overheid kan je zien wat de school gratis zou moeten aanbieden en wat eventuele kosten zouden kunnen zijn, hoeveel het maximumfactuur bedraagt enzovoort. Schrijf -en tekengerief is noodzakelijk voor het behalen van de eindtermen en zou dus gratis ter beschikking moeten staan voor de kinderen. Natuurlijk vinden de kinderen dat leuk, om zelf hun pennenzak met stiftjes te hebben en al zeker van die speciale zoals gelstiften. De Back To School collectie bij Lidl heeft leuke schoolspulletjes aan betaalbare prijzen. Wij kozen de gelstiften, kleurpotloden en stiften alvast. Ze zijn superleuk!
(En bij Lidl hebben ze trouwens leuke educatieve spelletjes ook. Ook voor de klas koos ik wetenschapskits en voor mezelf fietszakken om goed van start te gaan)
4. Turnpantoffels en school outfits
Wees maar zeker dat je turnpantoffels gaat moeten aanschaffen. Je kan ze leuk personaliseren indien ze saai zijn. Zorg wel voor degelijke versies. Wij nemen er normaal altijd met kleefstrips maar we vonden er in promotie in de winkel en namen ze maar mee. Meteen in twee maten zodat we in de loop van het schooljaar konden wisselen. Gaan jullie ook je sneakers pimpen?
lees ook: Back to school // 10 manieren om zelf een pennenzak, tasje of turnzak te pimpen
Een nieuwe schooloutfit is ook altijd leuk. Denk aan: stevig schoeisel als het minder goed weer is, sandalen bij beter weer, kledij die makkelijk en comfortabel zit en waar je kind zich in vuil mag maken, laarzen bij regenweer en uitstapjes, een fluo hesje wanneer je met de fiets naar school gaat en denk ook aan die helm.
5. Check die fiets en je fietsspullen
Gaat je kind met de fiets naar school? Zeker op donkere dagen (en die komen er sneller aan dan je denkt) is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Controleer ook de fiets: is alles in orde? Zijn de banden niet plat? Hangen er reflectoren waar het moet? Werken de remmen naar behoren? Heel belangrijk. Overloop eventueel ook nog eens belangrijke verkeersregels met je kind of fiets de veiligste route samen. Begin het nieuwe schooljaar veilig en wel!
Zijn je fietsspullen nog in orde? Heb je al geïnvesteerd in een goede fietshelm? Ook voor jezelf? Ik heb er eentje van Nutcase inclusief oorflappen. Omdat wij meer met de bakfiets willen gaan en omdat ik zelf nog geen helm had wou ik er meteen een goede. Er zijn heel veel verschillende motieven maar ik koos voor de crèmekleur. Kwestie van wat fashionable op de fiets te zitten. De oorflappen zijn zalig. Ik heb altijd last van mijn oren als het kouder is, waardoor ik hoofdpijn krijg. Deze flappen voorkomen die pijn aan de oren. Zalig!
[bol_product_links block_id=”bol_5d63c036d3f43_selected-products” products=”9200000117255319,9200000107010777,9200000109495420,9200000032538817,9200000117255619,9200000032538811,9200000032538777,9200000032538807″ name=”nutcase” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
6. Lunchbox & koekendoos
Tijd om die brooddozen weer uit de kast te halen! Investeer in een goede lunchbox… Wij hebben verschillende soorten maar wel duurzaam en die de mogelijkheid hebben om verschillende dingen mee te geven. Op mijn kersverse Instagram pagina KIDSFOOD & LUNCHBOX ga je tips, ideetjes en recepten vinden om die lunchboxen te vullen. Geloof mij, een gezonde lunch is echt niet moeilijk te maken.
lees ook: tips voor een gezonde lunchbox, ook al heb je weinig tijd
lees ook: een gevarieerde brooddoos maken
7. Weekplanner
Sommige kinderen hebben nood aan een weekkalender. Wij hebben een magnetische weekplanner van Gezinnig. Zo kunnen ze de week overzien: wanneer is het een hele dag? Wanneer een halve dag enz… Door zelf mee te helpen met de weekplanner worden ze zelfstandiger en krijgen ze een besef van tijd. Bovendien is het leuk voor kinderen dat ze goed voorbereid zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf zien wanneer ze gaan logeren bij oma en opa of wanneer ze naar de tandarts moeten enz… Met deze weekplanner kan je ook een beloningssysteem toepassen indien je dat wil en het is leuk. Kinderen vinden het leuk om er dingen op te verschuiven. Visuele ondersteuning is altijd handig.
8. Ook mama en papa weer in de routine
Yup, ook wij gaan weer die routine moeten toepassen. Ik heb zo mijn eigen trucjes. Ik maak de boekentas de avond ervoor deels klaar en zet al alles in het zicht. Ook de outfits van de kinderen leg ik klaar zodat we die dingen ‘s ochtends al niet moeten doen. Alles wat op voorhand kan doe ik! Ik moet zelf ook mee gaan werken en ik sta er vaak alleen voor en met twee kinderen is dat soms niet evident. Bovendien wil ik met de fiets naar school gaan dus dan moeten we zéker op tijd vertrekken. Oh wat kijk is al uit naar die ochtenddrukte (zei geen enkele moeder ooit).
9. Ontbijtjes bedenken
Vince is niet gemakkelijk als het op ontbijten aankomt. Hij drinkt veel liever nog zijn groeimelk. Oké, dat vult en er zitten essentiële vitaminen in maar vaak wil hij dan niets anders meer eten. We moeten dus dringend werken aan Vince zijn ontbijtgedrag. Cornflakes lukt vaak wel. Deze 10 leuke ontbijtjes (voor drukke ochtenden) ga ik zelf ook maken. Een goede start is alles, niet waar?
10. Maak een “knutselwerkjesdoos” aan
Iets wat ik dit jaar ga doen: een doos voorzien om knutselwerkjes van de kinderen in te bewaren. Ze komen zo vaak thuis met leuke dingen, dan hang ik ze aan de muur, maar na een tijdje wil ik het veranderen en het is zonde om ze weg te gooien. Daarom ga ik op zoek naar een grote doos die we samen gaan versieren. Tips altijd welkom!
Pin it!
Voorbereiden op het nieuwe schooljaar hoeft niet moeilijk te zijn hoor. Maak er vooral niet teveel ‘fuss’ over en biedt structuur. Wat zijn jouw tips?
XOXO Nathalie
No Comments