Het is best bizar hoe je allerlei zaken vergeet van de babytijd van je kinderen. Met Lex komt er veel weer terug van toen Vince enkele weken oud was. Ik weet nog goed dat we vaak tegen elkaar zeiden: hij maakt weer een ontwikkelingssprong mee of we zitten weer in “die fase”. Vaak gaat die ontwikkelingssprong snel voorbij en merk je vooruitgang. Zelfs nu bij Vince nog steeds.
Ontwikkelingssprong
De benaming “sprongen” komt van het boek Oei Ik groei, een boek waar ik na de bevalling van Vince veel aan gehad heb. Sommigen houden vast aan het boek, anderen vinden het maar gezever. Maar je kan niet ontkennen dat je kinderen door verschillende fases heen gaan en dat je plots merkt dat ze weer iets nieuws kunnen. Bij Vince was het altijd héél duidelijk wanneer hij in zo’n ontwikkelingssprong zat.
Ik weet ook nog goed dat hij de eerste weken een huilbaby leek. We dachten toen aan regeldagen, een koemelkeiwitdieet of clusteren. Maar uiteindelijk is het ook gewoon over gegaan. We hopen dus nu zo snel mogelijk op hetzelfde.
De eerste sprong
Volgens het boek zou de eerste sprong rond de 5 weken zijn. Dan leren ze weer iets nieuws en dat gaat meestal gepaard met wat veranderend gedrag. Bij Lex is het niet altijd even duidelijk. Hij is nu 5 weken en gisteren was het een dag waarop ik zei: nu zit hij zéker in een sprong. Van 13u tot 22u heeft hij amper een half uur geslapen, was huilerig, hangerig en heel onrustig. Ik werd er gek van. Ook bleef hij maar voeding vragen en dronk hij in kleine beetjes. Het leek wel alsof hij heel de dag door aan de fles hing.
Kenmerken van de sprong
Blijkbaar maken de baby’s rond deze tijd een snelle rijping door, van stofwisseling en ingewanden tot zintuigen. Blijkbaar groeien ze ook wat rond problemen met hun spijsvertering heen of wordt het net duidelijker als er iets mis is. Ze gaan ook meer tranen nu of hebben de eerste traantjes. Die hebben wij al gezien hoor! Ze beginnen ook scherper te zien. Ik schreef eerder al eens over wat baby’s kunnen zien. Wij ondervinden ook dat Lex soms gerichter naar iets begint te zien. Vooral dan naar ons. Hij lacht ook geregeld. Hopelijk wordt het een even grote lachebek als zijn broer.
Praten tegen je baby
Soms denk ik wel eens: wat saai… zo heel de dag liggen of gepakt worden. Ik weet nog dat ik dat bij Vince ook vaak dacht. Ik vond het best erg. Maar toen zei iemand tegen me: wat kan een baby anders? En ja, eigenlijk is dat wel waar. Maar je kan je baby wel entertainen. Ik loop soms met hem rond en praat tegen hem. Of ik laat dingen zien. Ook leg ik hem op verschillende plaatsen neer. Dan weer in zijn hangwieg (waar hij trouwens het beste in slaapt), in zijn wipje, een draagzak, zijn mand, in onze armen enz…
Niet overprikkelen
Het is toch belangrijk om je baby niet teveel bloot te stellen aan allerlei prikkels. Het kan snel teveel worden. De zintuigen zijn namelijk gevoeliger. Wanneer je merkt dat het teveel wordt, dan stop je best. Ik voel me daarom niet schuldig als hij vredig ligt te slapen, in zijn hangwieg…weeral…
Herkennen jullie de sprongen goed bij je baby/kind?
XOXO Nathalie
1 Comment
Ilse Lelie
9 februari 2017 at 22:03Heel herkenbaar! Mila is ons eerste kindje, dus we hebben geen referentiepunt om haar gedrag te vergelijken. Maar de theorie over de groeisprongdn lijkt bij haar ook wel te kloppen. Rond 5 weken had ze inderdaad zo’n lastig dagje en was ik heel blij om erna weer een gelukkige lachende baby te zien. En plots leek ze inderdaad ook weer veel meer te kunnen…