‘Ik geef je mijn hart’ is een Oosters sprookje voor groot en klein. Een geweldig prachtig boek met adembenemende prenten. Niet zomaar prenten maar een mooie mix van oosterse pop-up- en kijk-door-kunst en ontroerende teksten.
Oosters sprookje
Dit oosters sprookje is geschreven door Pimm van Hest met prachtige illustraties van onze Belgische Sassafras De Bruyn. Het verhaal gaat over Yuto, een jongetje, die op een dag een winkeltje ontdekt. Hij gaat naar binnen en ontmoet daar een oude man. Ieder voorwerp in de winkel was bijzonder maar hij werd vooral aangetrokken door een klein houten kistje dat hij krijgt van de oude man. De man zegt: “In dit kistje zit alles wat je nodig hebt’. Thuis probeert Yuto het kistje te openen maar hij krijgt het op geen enkele manier open. De winkel was ook gesloten en de oude man verdwenen.
Door de jaren bleef het kistje dicht en Yuto werd groter. Op een nacht, net voor zijn 7e verjaardag, droomde hij over de oude man en toen Yuto wakker werd was het kiste open. Op de bodem van het kistje lag een pit in de vorm van een hart. Hij plantte de pit en wachtte ongeduldig.
‘Als er niets komt heb je misschien niets nodig’, zei zijn vader.
Op de nacht voor zijn 8e verjaardag droomde hij weer over de oude man. ‘Voor jou’, zei hij in zijn droom. De volgende morgen kwam er een klein scheutje tevoorschijn. Een begin van iets groots. Hij ging het op een mooie grote plek planten en gaf het iedere dag water.
Wie liefde geeft kan alles laten groeien’
Al snel werd het een grote boom. Een boom die Yuto beschermde. Het hele jaar door. Hij ontmoette onder diezelfde boom zijn vrouw. Later duwde hij ook zijn zoon die op een schommel zat, bevestigd aan de boom. De tijd verstreek en iedereen werd ouder, ook de boom. Toen zijn vrouw stierf ging Yuto met zijn zoons naar de boom. Daar nam hij afscheid van haar. Want hier was hij nooit alleen. Toen hij op een dag naar boven keek in de boom zag hij iets dat nog nooit eerder opgevallen was: er groeide een rood hart. Op een avond viel het hart in zijn schoot. Yuto stopte het in het kistje en sloot het. Hij nam het mee naar de boom. Er kwam een jongetje naast hem zitten. ‘Dat is een mooi kistje meneer’ zei dat jongetje. ‘Het is voor jou’, zei Yuto. ‘Hier zit alles in wat je nodig hebt’. De volgende dag wou het jongetje vragen hoe hij het doosje kon open krijgen maar Yuto was er niet meer…
Interview met PiMM
Ik had de eer om PiMM telefonisch te mogen interviewen. Een leuke inspirerende Nederlandse man met een dochtertje en een grote passie voor schrijven. Dat laatste delen we dan. Ik was vooral nieuwsgierig naar de aanleiding van dit boek maar hij vertelde me dat dit bij hem doorheen het proces komt. Het is als het ware intuïtief. Het begon een beetje met een videoclip van Roger Sanchez (hieronder kan je hem zien) in combinatie met de parabel van de fluit. Het verhaal gaat om iets doorgeven, de cyclus van het leven, eenheid met de natuur. De verwijzingen die je in het verhaal tegenkomt zijn er niet met voorbedachte rade ingezet, maar achteraf bekeken kwam het wel erg mooi tot zijn recht. Dat en de bijzondere samenwerking met de getalenteerde Sassafras…
Pop-up en kijk-door-kunst
Dit was niet de eerste versie van het verhaal. Dat was eerst in houtskool. Maar het had toch dat extraatje nodig en uiteindelijk is het de doorkijkkunst geworden. Wie het boek in handen heeft zal zien dat er echt heel veel werk ingestoken in. Alles vloeit zo mooi samen. Verleden – heden – toekomt. Het is een pareltje om in je collectie prentenboeken te hebben. Voor groot én klein. Bovendien is het een verhaal dat je meerdere keren gaat (voor)lezen. Daar ben ik zeker van.
Verwerking
Dit boek is zéker geschikt om zowel thuis als in de klas te verwerken. Met kinderen kan je naar aanleiding van dit verhaal praten over hun gevoelens over het leven, vriendschappen, doodgaan, … Je kan ze doen nadenken over wat voor hen een veilige plek is. Waar gaan ze steeds naartoe wanneer ze het moeilijk hebben. Waar kunnen ze zichzelf zijn? Ze kunnen dat verwerken in een gedicht, een tekst of een kunstwerk.
Je kan na dit boek ook een muzische activiteit doen: zelf een blad maken volgens de doorkijkkunst. Dit kan ook met een canvas. Je schildert de canvas in een bepaalde kleur en maakt er tekeningen op die je nadien met een mesje uitsnijdt.
Zouden jullie dit prentenboek ook voorlezen? Je kan het hier vinden.
XOXO Nathalie
1 Comment
Nicole Orriëns
23 januari 2018 at 11:15Als ik de tekeningen in het boek bekijk ben ik zeker geïntrigeerd zeg. Wat ziet het er mooi uit.