Je kent dat wel, de ochtendrush. De gezinnen die rustig aan de ontbijttafel zitten samen wil ik echt wel eens op één hand tellen. Ik zou willen dat we het konden maar 8 van de 10 ochtenden ben ik druk bezig met de kinderen en mezelf klaar te krijgen en is manlief ofwel gaan werken, komt hij van zijn werk of helpt mee terwijl ik mezelf deftig maak. Geen idee hoe anderen dat doen. Maar hier is wat inspiratie voor een (gezond) ontbijt voor kinderen als alternatief op boterhammen en cornflakes (op drukke ochtenden).
1. Spiegeleitje in paprikaring
Superlekker en meteen met wat groenten erbij! Heel makkelijk gemaakt en een goede start van de ochtend: snijd een ring uit de paprika van ongeveer 1cm. Laat aan beide kanten bakken en bak er een eitje in. Snijd er wat ‘bootjes’ bij (reepjes boterham dus) en klaar is het ontbijt. Het idee vond ik bij de dames van Gezonde Drukte waarvan ik ook het boek heb waar je leuke recepten kan terugvinden.
lees ook: de stappen die ik neem naar een gezondere levensstijl
2. Toast met pindakaas, banaan en chiazaad
Lekker, voedzaam en snel! Besmeer een toast met notenpasta naar keuze. Leg er enkele schijfjes banaan op en bestrooi met chiazaad. Je notenpasta kan je ook zelf maken of kopen in een natuurwinkel. Erg lekker.
3. Express Porridges van Lima
De nieuwe express havermout van Lima is in no time klaar. Ze zijn bovendien ook glutenvrij. Met een warme drank (melk, granendranken, water, …) zijn ze in amper 3 minuutjes klaar. Je kan ze naar keuze pimpen met noten, fruit en zaden. Ze bestaan in 3 verschillende varianten en ze zijn superlekker. Matcha Spirulina, Omega 3 en Superfruits. Ik combineer ze ook met Lima’s granendranken. Sinds ik deze heb leren kennen zet ik gewone melk aan de zijkant… yup it’s true. Je kan de havermout ook gebruiken in andere recepten natuurlijk. Een leuke start van de dag is dit.
4. Quinoa Fruit salade
5. Overnight oats
De avond ervoor maak je het klaar en de volgende ochtend heb je een razendsnel ontbijt. Er bestaat verschillende recepten en het is eigenlijk met allerlei verschillende ingrediënten mogelijk maar de basis is natuurlijk havermout met een melkdrank. Je kan alvast gedroogd fruit en chiazaad toevoegen maar zacht fruit kan je best de ochtend zelf toevoegen. Ook heel belangrijk om geen te vaste of te lopende consistentie te krijgen: de juiste verhouding. Neem 2/3 melk en 1/3 havermout. Meng alle ingrediënten en doe het in een weckpotje. De volgende ochtend heb je overnight oats. Goed om mee te nemen of om ‘s morgens op te eten. Nom nom.
6. (Yoghurt) Smoothie
Wie niet zoveel tijd heeft kan makkelijk een (yoghurt) smoothie maken. Er zijn zoveel combinaties mogelijk… Altijd handig: diepgevroren fruit in de vriezer bewaren. In plaats van gewone melk of yoghurt kan je ook altijd andere varianten gebruiken zoals amandelmelk; kokos, de granendranken van Lima, soyamelk enz… Het geeft een verrassend lekkere smaak.
lees ook: 3 lekkere smoothies
7. Avocado Toast met eitje
Nom Nom. Toast een (bruine) boterham en snijd in driehoekjes. Plet wat avocado en doe het op de toast. Leg er wat schijfjes ei op. Als je de eitjes de dag ervoor al gekookt hebt dan heb je hieruit veel werk aan. Je kan er ook een vers spiegeleitje op leggen. Afkruiden met peper en zout en je hebt een stevig ontbijtje. Go!
8. Homemade granola
Snel en lekker: homemade granola naar eigen smaak. Afwerken met gedroogd fruit, vers fruit of stukjes chocolade en/of combineren met een granendrank, melk of yoghurt. Heerlijk!
9. Ontbijtmuffins / hartige muffins
Gezonde muffins maken? Dat kan. Ontbijtmuffins? Ja hoor. Dat kan ook. Maak ze bijvoorbeeld in het weekend klaar, of wanneer je tijd hebt en je hebt ‘s morgens een makkelijk ontbijt. Kies voor een hartige of zoete variant waar je lekkere ingrediënten combineert. Ik maakte hartige muffins met kaas en die waren heerlijk. Je kan ze ook makkelijk als snack of lunch meenemen.
Maar je kan dus ook lekkere ontbijtvarianten maken….
10. Bircher Muesli
Ik leerde dit kennen door Carolien van A Healthy Adventure. Deze bircher muesli is lekker!
Ingrediënten:
– 40 g havermout
– 100 ml halfvolle melk
– 1 geraspte (zure) appel
– 5-tal amandelen
– extra topping: appel, bosbessen,…
Bereiding:
1. Rasp een appel.
2. Neem een kommetje. Doe ’s avonds hierin de havermout en de geraspte appel. Vul aan met melk. Meng alles onder elkaar en plaats het kommetje afgedekt in de koelkast.
3. De ochtend erna is alles goed getrokken en zijn de smaken in elkaar overgegaan. Roer even voordat je het gaat opeten.
4. Werk af met wat amandelen (deze mag je ook gerust ’s nachts al laten meetrekken) en eventueel nog extra fruit.
Pin
Wil je deze heerlijke ontbijtjes onthouden? Pin het dan op je Pinterest bord.
Hopelijk zijn jullie geïnspireerd door deze ontbijt ideetjes en laat je die boterhammen ook eens achterwege. Laat je het weten als je iets getest hebt?
XOXO Nathalie
1 Comment
Tineke
22 februari 2020 at 07:49Hartige muffins en een spiegelei in paprika wil ik zeker eens proberen.