Ik schreef er al meerdere artikels over. Prentenboeken over rouwen met kinderen. Jammer genoeg is dat de realiteit en maken kinderen het ook vaak van dichtbij mee dat ze een dierbare verliezen. Prentenboeken kunnen daarbij helpen. Ik heb weer enkele mooie exemplaren die ik met jullie wil delen. Ideaal voor thuis , in de klas of in opvangcentra.
Inhoudstafel
1. Boekentips rouwverwerking bij kinderen
Dit is het vierde artikel dat ik maak met boekentips en prentenboeken over rouwen met kinderen. De andere boekentips kan je hier lezen:
Prentenboeken over ziekte en doodgaan met een doe-gedeelte
2 mooie herinneringsboeken om te bewaren
2. Rouwverwerking bij kinderen, hoe begin je daaraan?
Als je niet goed weet hou je aan rouwverwerking kunt doen met kinderen dan kan je het volgende artikel raadplegen:
Rouwen met kinderen, hoe doe je dat?
Rouwverwerking bij kinderen is enorm belangrijk maar hoe ga je ermee om?
3. Prentenboeken over rouwen (voor kinderen)
1. Het einde van iemand
In ‘Het einde van Iemand’ legt Floor Bal stapje voor stapje uit hoe het zit met dood zijn. Het is geen verhaal, eerder een informatief leesboek, waar door vraagstelling en antwoord kinderen beter begrijpen wat de dood nu is. Het is een verhaal vol feiten maar toch met warmte en genegenheid.
Eerst leefde het lichaam nog en nu niet meer. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan met dat lichaam? Is dood zijn hetzelfde als heel lang slapen? En wat gebeurt er op een uitvaart?
2. Omdat ik je zo mis
Omdat ik je zo mis is een invulboek met een verhaal en plek om gedachten neer te schrijven. Het kan een hulpmiddel zijn voor kinderen om dit boek bij de hand te hebben. Zo kunnen ze nog eens terugdenken aan hun dierbare of overleden diertje en stilstaan bij alle fijne momenten die ze samen hadden. Dit boek biedt hulp en steun om op een creatieve manier woorden een betekenis te geven en gevoelens en gedachten bespreekbaar te maken. Er staan teken -en schrijfopdrachten in, recepten en knutselopdrachten zoals kaarten maken, bokalen met tranen en troostgeur met etherische oliën.
(Ayse Bosse, Andreas Klammmt – Baeckens Books)
3. Toverdruppels
Dit is opnieuw een boekje in de reeks van Snuiter. Je kan de andere uitgaven zien in dit artikel: Prentenboeken over ziekte en doodgaan met een doe-gedeelte. Snuiter is heel verdrietig en weent veel. De tranenfee komt de toverdruppels van Snuiter halen. Maar niet alleen van hem, ook van iedereen die verdriet heeft en dat kan zijn om allerlei verschillende dingen. Dit boekje leert kinderen dat huilen mag, het kan opluchten om de tranen te laten stromen. Dit boekje laat kinderen ook zien dat iemand troosten kan helpen om de traantjes te laten verdwijnen. Maar vooral dat ze recht hebben op troost. In dit boekje zit er ook een doe-gedeelte met allerlei leuke opdrachten zoals een regenbooggordijn maken, een droppelschilderij, wolkendeeg (homemade play dough), een elfje schrijven en veel meer.
(Toverdruppels, Nathalie Slosse en Rocio Del Moral , Abimo)
4. Ik wil je nooit vergeten
Dit prentenboek gaat over een meisje dat een dierbare verloren heeft. Ze is bang dat ze haar dierbare gaat vergeten. Daarom maakt ze een herinneringsdoos en boek aan zodat ze daar alles kan inschrijven wat ze samen gedaan hebben, foto’s in kan kleven enz… Ze is opgelucht omdat ze beseft dat ze haar dierbare nooit zal vergeten op deze manier. Het kan een troost zijn voor kinderen om te weten dat hun dierbare verder leeft in hun herinneringen en hun hart. Ook samen herinneringen ophalen kan wonderen doen.
(Ik wil je nooit vergeten, Joanna Rowland & Thea Baker, VBK België)
5. Voor altijd in je hart
Ella haar goudvis ligt dood in zijn kom. Mama zegt dat ze de goudvis een plekje kan geven in haar hart. Daar wil Ella meer over weten. Wie kan er dan allemaal in haar hart gaan wonen en wat doen ze daar dan? Mama legt dan uit wat er zou kunnen gebeuren. Dat wanneer zij in haar hart zou wonen , ze mee de pijn zou voelen, het plezier, het verdriet en de liefde enz… Kortom, alles wat Ella voelt zal mama meevoelen. Maar ook de andere bewoners van haar hart. Het is een erg mooi verhaal om aan kinderen symbolisch duidelijk te maken dat mensen verder leven in iemand zijn hart en herinneringen.
(Voor altijd in je hart, Thaïs Vanderheyden, Clavis)
6. Alles wat was – Hoe ga je om met afscheid?
Alles wat was gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan. Afscheid nemen kan zwaar zijn, maar ook mooi. Want wanneer je afscheid neemt van iets, komt er ook weer ruimte voor iets nieuws.
Alles wat was is een prachtig uitgevoerd boek voor jong en oud, met illustraties van Marijke Klompmaker. Stine en zij werkten eerder samen aan Alles wat ik voel. Het grote emotieboek, waar inmiddels ca. 12.000 exemplaren van zijn verkocht.
Kijk hier voor een gratis lesbrief over dit boek.
7. De jongen en de gorilla
Deze ontroerende vertelling over een jongen in rouw en een denkbeeldige gorilla toont de kracht aan van het praten over verlies. Op de dag van zijn moeders begrafenis roept een jongen de vriend op aan wie hij behoefte heeft: een gorilla. De gorilla is wijs en zachtaardig en hij beantwoordt alle moeilijke vragen die de jongen liever niet aan zijn vader stelt: waar is zijn moeder naartoe? Komt ze nog terug? Gaat iedereen dood? Door de vriendschap met de gorilla begint de jongen langzaam momenten van troost te ontdekken in het verzorgen van bloemen, in tikkertje spelen en in het in bomen
klimmen. Maar bovenal weet de gorilla dat het helpt om gewoonweg over het verlies te praten, met name met degenen die je verdriet delen en zich misschien ook alleen voelen. De kalme, bedachtzame tekst van schrijver Jackie Azúa Kramer en de prachtige impressionistische beelden van Cindy Derby laten zien hoe deze zorgzame vriendschap ertoe leidt dat de jongen zich openstelt voor zijn vader en een manier vindt om door te gaan. Dit directe en diep ontroerende prentenboek, dat enkel in dialoogzinnen verteld wordt, zal de lezers inspireren tot het bespreken van verdriet, empathie en verwerking, zelfs tot na de hoopvolle eindscène.
8. Warme melk met honing
Nog meer tips over rouwen met kinderen
Hebben jullie ook al zo’n prentenboeken over rouwen nodig gehad?
XOXO Nathalie
1 Comment
Ellen
5 oktober 2019 at 09:02Ik ga me toch een boek aanschaffen. Hier hebben we onze kat in februari moeten laten inslapen en Marie begint er nog vaak over dat ze hem mist en dat gaat steeds gepaard met een stevige huilbui. Hopelijk kan een verhaal uit het laatste boek uit je post hierbij wat helpen.