Al eeuwen lang vinden we troost en kracht in het vertellen en beluisteren van verhalen. Geen wonder dus dat ook verhalen gebruikt worden om een delicaat onderwerp aan te kaarten. Door middel van een verhaal of prentenboek kan je een gesprek starten en aan de slag gaan met kinderen. Ziekte en de dood fascineert jonge kinderen. Ze stellen ongeremd vragen en willen weten wat er gebeurd als iemand sterft. Ze gaan helemaal anders om met de dood. Prentenboeken die kinderen helpen zijn een dankbare tool voor ons, de volwassenen. Hier vind je enkele goede (prenten)boeken die je kan gebruiken.
Prentenboeken over ziekte en doodgaan
Misschien geen leuk onderwerp om over te schrijven maar jammer genoeg zijn deze prentenboeken over ziekte en doodgaan wel nodig. Ook op jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met ziekte en dood. Het is niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan, ook niet als volwassenen. Deze boekentips bevatten ook nog doe-gedeeltes achteraan en fijne tips die je zeker zullen helpen.
1. Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden (5+)
Dit prachtige prentenboek is geschreven door Pimm Van Hest (ook gekend van zijn Oosters Sprookje met mooie boodschap) en tekeningen van Lisa Brandenburg, uitgeverij Clavis. Het gaat over een gesprek tussen een kind en zijn opa. Het kind stelt vragen over doodgaan. Zo herkenbaar. Ik denk dat ik nog maar net hetzelfde gesprek heb gehad met Vince. Kinderen stellen ontzettend veel vragen. Ze vragen zich af hoe lang het duurt voor we doodgaan, wat dat is, hoe dat voelt, waar ze heengaan enz… Dit boekje is ideaal wanneer je kinderen hebt die al deze levensvragen stellen maar waar je geen gepast antwoord op weet. Het laat kinderen zelf nadenken over de dood, maar schildert het niet af als iets waarvan ze schrik moeten hebben. Eigenlijk kreeg ik zelf tranen in mijn ogen bij het lezen van de laatste pagina… Het doet je zelf wel even stilstaan bij het leven…
Achteraan het boek vind je ook tips om te praten over de dood met kinderen of wat je kan doen als iemand overleden is, geschreven door een rouwtherapeut.
2. De wensbloem
Rouwen met kinderen is niet makkelijk. Boekjes kunnen je daarbij helpen. De wensbloem is een prachtig boek geschreven door Nathalie Slosse met mooie illustraties van Rocio del Moral. Het boek is geselecteerd door de Nederlandse Kinderjury 2017. Het gaat over een groepje dierenvrienden. Kago, de slak heeft een ongeluk gehad en is er niet meer. De dieren zijn heel verdrietig Iedereen komt bloemen leggen op de plek van het ongeluk. Na een tijdje gaat het leven in het bos gewoon verder maar voor Snuiter, zijn goede vriend, voelt toch alles anders aan. Alles doet hem aan Kago denken. Hij denkt ook dat het door hem komt dat Kago dood is. Hij hielp Kago bij het blazen van zijn wensbloem. Hij denkt dat daarom Kago zijn wens niet uitkwam. Snuiter komt een uil tegen die heel wijze dingen tegen hem zegt en zo beseft Snuiter dat Kago verder leeft in het hart van zijn vrienden. De uil hangt een dromenvanger aan het huisje van Snuiter. Deze laat alleen mooie dromen binnen en zo kan Snuiter toch gerust slapen.
Tips bij verlies en rouwen met kinderen
Achteraan het boek staan allemaal goede tips voor kinderen bij verlies en rouwen met kinderen. Over knuffels, dromenvangers, knutselen en gedenkplekjes die ze kunnen maken om om te gaan met hun gevoelens. Kinderen gaan hier allemaal anders mee om. Toch is het belangrijk om met hen over de dood te praten wanneer ze er behoefte aan hebben. Hen afschermen tegen deze gevoelens kan je beter niet doen. In de klas maak ik elk jaar een gevoelensdoos, waar kinderen eender wanneer iets kunnen instoppen als ze nood hebben aan een praatje of gewoon, om iets van zich af te schrijven. Wanneer ze er graag met mij dieper op in gaan dan schrijven ze dit op het toegevouwen briefje. Wanneer een kindje te kampen kreeg met een groot verlies (vierde leerjaar) heb ik ook een rouwhoekje gemaakt in de klas met kaarsen, boeken over dit onderwerp en papier, knutselgerief en kussens. Dit hoekje werd niet alleen door het betreffende kindje gebruikt maar ook door de andere kinderen. Wanneer het meisje er nood aan had kon ze met mij praten of met vriendinnetjes. Ze kon ook naar het hoekje gaan wanneer ze maar wilde.
3. Grote boom is ziek (4+)
De boom waar Snuiter woont is ziek geworden. Hij heeft allemaal houtwormpjes. (In het echte leven refereren ze naar Kanker) De dokter vertelt hem dat hij zijn best gaat doen om hem beter te maken, maar dat dit niet gemakkelijk is. De dokter opereert Boom en geeft hem een medicijn waarvan Grote Boom eerst flink ziek zal zijn. De dokter geeft Snuiter een grote pot met steentjes. Elke dag mag Snuiter er een steentje uithalen. Pas als alle steentjes uit de bokaal zijn kan de Boom weer beter worden. Pas dan zal de medicatie afgelopen zijn en heeft de Boom kans op genezing. Snuiter heeft het moeilijk om zijn emoties onder controle te houden en wordt zelfs boos op andere bomen. Hij wordt ook bang. Snuiter ziet dat andere dieren op bezoek komen, maakt iets moois voor Boom en hoopt elke dag dat hij beter wordt. Wanneer de steentjes uit de pot zijn is Boom nog steeds zwak. Nu kan Grote Boom stilletjes aan beter worden. Snuiter vult de lege pot met aarde en duwt er een nootje van Grote Boom in. Elke dag worden de takken van de boom weer sterker en in de pot groeit ondertussen een Kleine Boom.
Dit prentenboek draait rond Snuiter, het lotgenootje van kinderen die geconfronteerd worden met de levensbedreigende ziekte van een geliefde. Kinderen zullen in deze boeken en in Snuiter herkenning vinden maar ze hebben natuurlijk meer nodig dan een verhaaltje alleen. In het praktische gedeelte van dit boek vind je tools om met je kinderen aan de slag te gaan. Zo kunnen ze zelf blokjes tellen, houtwormpjes kapot maken, dokter spelen, iets laten groeien, een verdrietdoos maken, cadeautjes knutselen voor de zieke, een kussen maken met fluisterwoordjes, tranenvangers maken en meer.
Bekijk ook de andere boeken van Snuiter
4. Een warm dekentje
In dit verhaal gaat het om een gepland afscheid. De poes van Sophie is heel ziek en wil liever niet meer leven. De dokter legt alles uit aan he meisje en samen met haar poes en mama tellen ze af naar de dag van het afscheid. Ze maakt nog tekeningen en ze knuffelen nog veel samen. Ook de kat van de buren komt nog afscheid nemen. Ze zitten nog een laatste keer op het muurtje. Tijdens het afscheid speelt Sophie op de piano het lievelingsliedje van haar poes. Iedereen zorgt voor een waardig afscheid. Nadien is er een groot gemis en op bepaalde dagen worden er veel herinneringen opgehaald.
Ook weer hier staat er achteraan heel wat informatie om om te gaan met een gepland levenseinde. Hoe de voorbereidingen zijn, tips dat je kan doen en kan zeggen aan kinderen, hoe ermee om te gaan. Ook verwerkingsopdrachten en knutselwerkjes.
De boeken van Nathalie Slosse zijn een initiatief van Talismanneke, een VZW die steunt biedt aan kinderen en volwassenen om om te gaan met ziekte en dood door creatieve projecten.
5. Nog meer boeken die helpen bij rouwverwerking
2 mooie herinneringsboeken om te bewaren
kinderboeken over rouwen, voor kinderen
Mooie prentenboeken over gevoelens
Lees ook: rouwen met kinderen, hoe doe je dat?
No Comments