We wilden het Sinterklaasfeest ‘vieren’ op een andere leuke manier. Ook voor de grotere kinderen die het Grote Geheim van de Sint natuurlijk al weten. Een van die leuke activiteiten is een opdrachtenparcours. Om alles toen corona proof te laten doorgaan maakte ik een QR-code Spiekpietjestocht om buiten in ons bos te hangen, of in de gangen van school, de speelplaats of het plaatselijk park. Eigenlijk kan je de QR-codes thema Sinterklaas overal hangen. Je kan dit gerust gewoon altijd doen. Kijk je mee?
QR-codes thema Sinterklaas
Je kan heel veel doen met QR-codes thema Sinterklaas. Op Pinterest zijn veel opdrachten te vinden die je in de klas of thuis kunt inzetten. Ik wilde graag iets ‘buiten’ doen met QR-codes en toen ik van de pomoenentocht van Melanie De Meyer hoorde, was ik helemaal geïnspireerd. Ik maakte voor de grotere kinderen van de lagere school een Spiekpietjestocht en je kan die dan uiteraard zelf veranderen met opdrachten en de moeilijkheidsgraad aanpassen. Zo gaan mijn collega’s van de kleuterschool en 1-2-3 de opdrachten een beetje veranderen. Je kan ze natuurlijk ook thuis gebruiken. In dit artikel leg ik je met plezier uit hoe jij zelf zo’n opdrachtentocht kunt maken. Want moeilijk is het niet. Verslavend daarentegen wél! Je kan natuurlijk ook mijn tocht gebruiken.
QR-code Spiekpietjestocht lagere school en kleuterschool
Ik maakte een QR-code opdrachtentocht om buiten de schoolmuren op te hangen. Very corona proof… Je kan ze uiteraard bij heel slecht weer ook gewoon binnen inzetten hoor. Het zijn allemaal opdrachten die je buiten kunt doen en met relatief weinig materiaal. Je kiest zelf welke QR-codes je wil gebruiken natuurlijk. Ik deel zo dadelijk zowel de opdrachten als de opdrachten met de QR-codes thema Sinterklaas. Ik vertel je ook hoe je zelf zo’n opdrachten kunt maken.
Voor de kleuteropdrachten hebben we gewerkt met filmpjes in plaats van opdrachten zelf lezen.
De inleiding kan je door middel van een filmpje laten gebeuren: een Sint of Piet geeft de boodschap aan de kinderen. Kunnen zij de Spiekpietjes vinden en de opdrachten volbrengen? Het zijn er 13! Zo ja, kan er een beloning aan vasthangen.
Hoe maak je dat?
1. Je moet natuurlijk de CQ-codes thema Sinterklaas zelf aanmaken. Meestal worden QR-codes gebruikt om je heel makkelijk naar een website of filmpje te leiden. Dat doe je door de code te scannen met een smartphone, tablet of laptop. Maar in dit geval gaat het gewoon naar een tekst waar een opdracht staat. Dat kan dus ook! Daar heb ik even moeten achter zoeken maar met mijn persoonlijke ICT-hulplijn (een collega ICT-kenner en leerkracht) lukte het wel.
2. Ik gebruikte op aanraden van een vriend deze generator voor QR-codes. Natuurlijk zijn er nog anderen te vinden. Deze is gratis en de QR-codes zijn heel eenvoudig te maken. Wil je met snufjes of kleurtjes? Dan kan je betalend heel wat leuks vinden of op zoek gaan naar andere QR-generators. Je kan er zelfs vinden waarbij je je logo kunt gebruiken of een foto!
3. Maak eerst een LOGIN. Zo kan jij je eigen gemaakte QR-codes opslaan en veranderen indien nodig. Je kan een statische QR-code maken (die je eenmalig kunt gebruiken voor een opdracht) of een dynamische. Dat laatste wil zeggen dat je de boodschap kunt veranderen maar de code onveranderd blijft. Handig als je bijvoorbeeld de kinderen van de klas een QR-code geeft en elke week de opdracht veranderd bijvoorbeeld. Of per les…
4. Je maakt bij “MY CODES” zelf dynamische QR-codes aan en je kiest voor TEKST. Daar typ je de opdracht en je slaat ze op als PNG bestand. Die kan je nadien makkelijk in een document invoegen. Zo maakte ik mijn opdrachtenkaarten.
5. Je maakt je opdrachtenkaarten, drukt ze af en lamineert ze voor veelvuldig gebruikt. Ga ze verstoppen of op verschillende plaatsen ophangen. Je kunt het combineren met een zoektocht of tijdens een zelfgemaakte GEO-caching opdracht. Geniet van de tocht!
Dé gratis printables!
Wil jij ook mijn QR-code Spiekpietjestocht gebruiken? Dat mag zeker. Maar je mag ze NIET VERKOPEN. Enkel voor eigen gebruik. Er staat tenslotte een Spiekpietje op van de illustrator Thais Vanderheyden en haar gelijknamige boeken. De afbeelding mag niet doorverkocht worden. Je kan die downloaden op haar pagina.
Je kan de Spiekpietjes inkleuren naar wens. Wij gaan de Spiekpietjes per niveau een andere kleur geven. Kleuters krijgen bijvoorbeeld Spiekpietjes met een blauwe outfit, eerste graad een rode, tweede graad een gele enz… Met dank aan Hanne Van den Bergh en Maaike Peeters voor het maken van de Kleuterfilmpjes!!
Gratis downloads
QR opdrachten kleuters uitgeschreven
QR opdrachten uitgeschreven leerjaar 1-2-3
QR opdrachten uitgeschreven 4-5-6
QR-codes gebruiken in de klas
Eigenlijk is het heel fijn om QR-codes te gebruiken in school (of thuis). Je kan het op verschillende manieren inzetten. Enkele tips en ideetjes:
- Pré-teaching of remediëring: heb je snellere leerlingen of leerlingen die bij nieuwe moeilijkere leerstof extra hulp kunnen gebruiken? Dan kan je een instructievideo linken aan een QR-code. Die kunnen ze scannen en bekijken.
- Digitale agenda: je kan een dynamische QR-code geven aan de kinderen die ze elke avond kunnen scannen. Jij kan de opdrachten van de week veranderen en de code blijft dezelfde. Heel handig en minder papierverspilling!
- QR-code geven aan de kinderen wanneer ze naar een bepaalde opdracht moeten gaan.
- Een QR-opdrachtenposter maken waarbij ze dit blad krijgen en zo opdrachten kunnen maken. Dat kunnen digitale opdrachten zijn of TEKST waarop een opdracht staat en waarbij ze hun lesboeken moeten gebruiken.
- Je kan een enquête maken met behulp van Google Drive Formulieren en deel dit formulier met behulp van een QR-code. Dat kan je zelfs doen om een toets af te nemen.
- Gebruik de QR-codes in hoekenwerk waarbij ze de opdracht moeten scannen en maken.
- Je kan zo ook oplossingen van een opdracht geven
- Laat leerlingen zelf aan de slag gaan met het maken van opdrachten en linken aan QR-codes en ze onderling uitwisselen.
- Je kan doorheen de klas, school, schooldomein, plaatselijk park QR-codes hangen met uitleg over de natuur of met opdrachten die ze moeten doen.
- Maak een boekenhoek met QR-codes waar ze een gesproken verhaal kunnen beluisteren
- Maak een zoektocht met QR-codes
- Maak opdrachten / raadsels /flitskaarten waarbij ze de oplossingen kunnen scannen
- ….
Nog meer Sint tips
Knutselen rond Sinterklaas: enkele leuke ideetjes!
Wiebelpietjes en een schoorsteen knutselen voor Sinterklaas
Sinterklaas vieren doen wij zo…en jullie?
Sinterklaas speeldeeg maken! Met de heerlijke geur van kaneel en cacao
20+ activiteiten en ideetjes tijdens de Sint Periode!
DIY // Een aftelkalender met opdrachten maken voor de Sint
Geen open haard voor Sinterklaas? Knutsel er dan zelf één…
15 Leuke ideetjes om Sinterklaas te vieren
Pin it
Wil je deze QR-code Spiekpietjestocht bijhouden? Pin het dan 🙂
Wat vind je van mijn zelfgemaakte QR-code Spiekpietjestocht?
XOXO Nathalie
3 Comments
Liesbeth
8 november 2020 at 08:00Heel fijn idee!
Krisha
8 november 2020 at 12:02Deze juf is grote fan van jouw blog! 🤗 Dankjewel om dit met ons te delen! Ik probeer het zeker uit!
Esther Goffinghs
15 november 2020 at 11:17Vindt het echt een super idee in deze speciale Corona Sint periode.
Mag het ook gebruikt worden in een stad of bos voor groter publiek.
Om meer mensen en kinderen op te vrolijken?
Groetjes Esther