Kinderen krijgen in de kleuterklas al oefeningen op het voorbereidend schrijven en op de motoriek. In het eerste leerjaar leren ze de letters dan ook schrijven. Maar als de motoriek en souplesse niet helemaal goed zit, of de kinderen leren de juiste verbindingen niet, dan kunnen ze wat problemen krijgen. Je kan op allerlei manieren het schrift van je kind oefenen, zonder dat ze voortdurend op blaadjes moeten werken. Je kan op verschillende manieren de schrijfmotoriek van een kind oefenen. Deze tips kunnen ook zéker in de klaspraktijk gebruikt worden. Graag zelfs…
1. Voorbereidende schrijfpatronen maken
Er bestaan enorm veel werkbaadjes en kaarten met voorbereidende schrijfpatronen die de schrijfmotoriek van een kind zullen verbeteren. Pinterest staat er vol van. Het hoeven geen saaie blaadjes te zijn. Tegenwoordig zijn ze superleuk en interactief. Natuurlijk kan je altijd zelf maken. Wat ook leuk is, is een tekening opvullen met patronen. Wil je blaadjes of patronen maken die de kinderen kunnen hergebruiken? Lamineer ze dan en geef een whiteboardstift.
2. Schrijven in fijn zand of zout
Letters en verbindingen oefenen hoeft niet altijd op een blaadje. Je kan een dienblad nemen, vullen met fijn zand of zout en de kinderen daar woordjes of letters laten schrijven. Dit is ten eerste heel leuk en ten tweede bladbesparend: door te schudden heb je weer een vers “plekje” om woorden te schrijven. Geef ze kaartjes of laat ze kaartjes trekken om woorden over te schrijven. Let op de juiste schrijfwijze en verbindingen! In het zand kan je met de vinger schrijven, maar ook met een stokje of pen die dicht is. Zo oefen je meteen ook de juiste pengreep… Win win!
3. Groot behangpapier met motorische schrijfoefeningen, letters en woordjes
Heb je nog overschotjes behangpapier? Leuk! Hou ze zeker bij want niets zo leuk voor kinderen als een lange lange rol met allemaal leuke educatieve oefeningen waarop ze kunnen schrijven. Dit viel bij mijn zoontjes erg in de smaak. Bovendien kunnen hier meerdere kinderen aan de slag. Hoe langer het blad, hoe meer kindjes eraan kunnen. Superleuk! Jij hebt wel even voorbereiding als je doorgemaakte oefeningen erop wil, maar wat je ervoor terugkrijgt is geweldig! Je kan de kinderen ook vrij laten schrijven en proberen natuurlijk, of weer kaartjes laten trekken.
4. Schrijven in scheerschuim
Kinderen kliederen graag en sensopatische activiteiten zijn erg goed voor de ontwikkeling en schrijfmotoriek van kinderen. Oké, je hebt een beetje rommel, maar hey… so what? Het is voor het goede doel. Ideaal ook om tijdens mooi weer buiten te doen: spuit wat scheerschuim (witte) in een tray, en laat hen kliederen. Eventueel doe je er een druppeltje essentiële olie bij om te beleving compleet te maken. Geef opdrachten. Laat ze letters en woorden schrijven. Je kan ook een kleurtje geven aan scheerschuim door er wat voedingskleurstof op te doen.
5. Met water en een penseel op stenen
In de zomer kan je ze een bakje water geven met een penseel en dan kunnen ze op donkere stenen schrijven. Voordeel: messy free en het droogt op in enkele seconden. Zo heb je weer plek om opnieuw letters en cijfers te vormen. Kan je hun boodschap tijdig lezen? Ideaal om woordjes te oefenen voor het dictee. Op school kan je dit ook: trek op een mooie dag naar buiten met de kinderen en geef eens een les spelling in openlucht.
6. In bad schrijven met wasbare krijtjes
Ja hoor, er bestaan waskrijtjes speciaal voor in het bad. Oefen de letters en cijfers maar in bad, je spoelt het nadien weg. Wist je dt er zelfs krijtjes bestaan om op je lichaam te schrijven? Doe eens lekker gek! Wie geen krijtjes heeft kan makkelijk foam badverf maken.
7. Schrijven met krijt
Kinderen zijn vaak al getriggerd als ze mogen schrijven met ander materiaal. Geef ze dus krijtjes, pastelkrijt, wasco, stiften, potloden, verfkwasten, fluostiften en alle soorten schrijfmaterialen je hebt. Laat ze kiezen met wat ze schrijven en tekenen. Geef ze woorden, letters, cijfers om te schrijven. Wederom is het hier belangrijk dat je let op dat ze de letters op de juiste manier vormen en verbinden.
8. Dobbelspel woorden schrijven
Wanneer je van iets een spel maakt, dan zijn kinderen vaker gemotiveerd om te oefenen. Je hebt zo van die dobbelstenen waarin je zelf iets kunt stoppen. Hier vind je zo’n Creatieve dobbelsteen. Steek er woordkaarten in, letters, afbeeldingen en alles wat je maar wil dat ze schrijven. Ze gooien met de dobbelsteen en schrijven het woord of het cijfer (of het patroon).
9. Vingeroefeningen doen
Belangrijk is dat je de vingers goed losmaakt. Je kan allerlei leuke vingeroefeningen doen. Er bestaan ook vingerversjes. Ga maar eens kijken op Pinterest of Youtube. Heel belangrijk als je de schrijfmotoriek wil oefenen.
10. Dobbelspel belangrijke verbindingen
Er bestaan ook Blanco dobbelstenen waarop je zelf dingen kunt tekenen. Zoals onderstaande voorbeeld dat ik vond op Pinterest. Deze oefening is leuk om patronen en kleuren te oefenen. Maar dat kan dus ook perfect met andere zaken. Jij tekent op de dobbelstenen wat de kinderen moeten schrijven. Have fun! Think out of the box…
11. Op een whiteboard schrijven
Geef de kinderen een whiteboard en als je dat niet hebt kan je ook een (wit) blad lamineren. Laat ze er met een uitwisbare stift op schrijven en ze kunnen hem nadien terug afvegen. Dit is een andere en leuke manier om letters en woorden te schrijven. Idem met een krijtbordje. Zo leerden ze kinderen vroeger ook woorden aan.
12. Maak zelf een whiteboard van een lege fotokader
Je kan een lege fotokader omtoveren tot schrijfbord en je kan er zelfs bladen / patronen / letters ondersteken. Zo wordt het makkelijker om de juiste verbindingen te maken en over te letters heen te schrijven. Mijn kinderen vonden het superleuk om te doen.
13. Handige hulpkaartjes maken
Druk de schrijfletters en cijfers van de methode die jouw kinderen hebben af en lamineer de kaartjes. Die kaartjes kan je gebruiken voor vele dingen:
- hulpkaartjes voor op de bank, voor thuis
- kaartjes waaruit ze kunnen trekken en die ze kunnen schrijven in zand, zout, scheerschuim
- overtrek kaartjes van maken die je vastmaakt met een ring erdoor
- memory met de kleine letters en de hoofdletter
- …
14. Apps op de tablet die het schrijven stimuleren
Je hebt op de tablet verschillende apps die het schrijven van letters, cijfers en woorden stimuleren. Enige nadeel is dat je echt wel op zoek moet gaan naar de methode van je kinderen. Indien ze op school andere letters , verbindingen en vormen leren, dan raad ik af om apps te gebruiken waarvan de letters hard afwijken van de methode op school.
Apps die wij gebruiken:
- Tracy
- IntroToLetters (blokletters)
- handwriting worksheets
15. Oefenboekjes (let op!)
Natuurlijk heb je ook in de boekhandel verschillende werkboekjes om het schrijven te oefenen. Maar let weer op dat je de juiste schriftmethode kiest. Dat is vaak in België heel moeilijk omdat de uitgeverijen vaak hun eigen schrift ontwikkeld hebben. Daar bestaan niet altijd oefenboekjes van omdat die schriftjes van buitenlandse ontwikkelaars komen.
16. Motorische oefeningen blijven doen
Heel belangrijk is dat je nog steeds oefeningen doet met je kinderen die de motoriek stimuleren.
Tellen, kleuren en motoriek oefenen bij kinderen
De fijne motoriek stimuleren bij kinderen
Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas
17. Patronen op een leuke manier aanbieden
Ben je een crea bea? Dan kan je op Pinterest enorm veel zaken vinden om creatief aan de slag te gaan met schrijfpatronen. Zoals onderstaande tekenrol. Leuk bedacht hé!
18. Doolhoven, kleuroefeningen, …
Kinderen oefenen hun schrijfmotoriek ook als ze kleine zaken moeten kleuren of lijnen moeten trekken. Doe dus zeker oefeningen zoals cijfers verbinden en tekeningen maken of kleurplaten met kleine vakjes laten kleuren.
19. B-bot letters oefenen
Je kan schrijven en STEM combineren met elkaar. Er bestaat een B-bot mat met de letters, maar je kunt ook een transparante pocket mat kopen waarin je de letters van je eigen methode vanop school steekt.
20. Met de lichtbak
Heb je thuis of in de klas een lichtbak? Daar kan je met een opzetstukje ook werken met zand of schuim. Zo krijgen de kinderen een hele andere ervaring. Wij kochten onze lichtbak bij SPADT en die hebben een A2 of A3 lichtbak die een rand heeft. Dus daar kan je makkelijk zout of zand instrooien. Met een lichtbak kan je ook bladen maken die je kunt overtrekken, of doorzichtige letters maken/kopen. Er zijn veel mogelijkheden om hier aan de slag te gaan om de schrijfmotoriek te oefenen.
21. Stempelen in klei
Je kan letters en patronen stempelen in klei en overtrekken met de vinger, een stokje, een penseel enz… Kinderen werken graag met klei. Wat je dat je zelf heel gemakkelijk superleuk en zacht speeldeeg kunt maken?
Lees dit maar eens: Zelf Play Dough maken op 6 verschillende manieren
22. Met pijpenragers schrijfpatronen maken
Je maakt zelf zachte schrijfpatronen door pijpenragers op karton te kleven met een lijmpistool. Zo kan je verschillende patronen maken die de kinderen met hun vingers moeten overtrekken. Superleuke DIY en gemakkelijk te maken. Dit is ook weer een sensopatische ervaring.
23. Zelf busy bags maken
Je kan met gel een ziplockzakje vullen en daarin kan je ook schrijven. Een leuke sensopatische manier om het schrijven te oefenen. Om te zien hoe je dit maakt lees je best dit artikels eens: DIY | Sensory Bags maken om te spelen, tellen en schrijven
24. Voelstenen met patronen
Bij Educadora vond ik deze mooie voelstenen die patronen hebben en die jouw kind met de vinger, een stokje of op een andere manier kan overtrekken. Ideaal om de schrijfmotoriek te oefenen op jonge leeftijd. Leg ze mee in de sensory table.
25. Houten Montessori materiaal
Ik ben fan van houten materialen en ik vond een leuke shop op Etsy en Instagram waarvan ik al rekenmaterialen heb. Ze maken enorm mooie tracing boards om het leren om een fijne manier te ondersteunen: ThreeWoodShop. Ze hebben erg mooie houten patronen, tracing boards en materialen om de schrijfmotoriek te oefenen bij kinderen. De afwerking is super, de service ook.
26. Kraskaarten
Je kent het wel, zo van die zwarte kraskaarten. Ook dat kan een motivatie zijn voor de kinderen, al moet je wel meer moeite doen om erin te krassen, tenzij je echt goede kraskaarten koopt. Belangrijk is dat ze niet blijven hangen bij het vormen van de letters of lijnen, het moet vlotjes krassen.
27. Schrijven op het raam!
Ja hoor, heb je een plekje in de klas waar de kinderen op de ramen kunnen schrijven? Of thuis? Dan kunnen ze met raamstiften aan de slag. Die veeg je er nadien gemakkelijk weer af. Leg woordkaarten klaar, dicteer woordjes, enz…
Nog interessant om letters te oefenen
Woblet, een educatief letterspel voor thuis en in de klas
Letters ontdekken en schrijven op een leuke manier in thema herfst, thuis en in de klas
Tips om letters, cijfers en kleuren te oefenen
TIP: Mijn boek SPEEL!
Met mijn boek gaan jouw kinderen weer kunnen spelen. Met out of the box speelideetjes die je zowel buiten als binnen kunt doen, gericht op zoveel mogelijk zintuigelijke prikkels en net dat tikkeltjes educatief… want spelen is leren! Met printables, voorbeelden, extra speeltips en meer.
Pin it!
Vind je deze oefeningen om de schrijfmotoriek te oefenen bij kinderen handig? Pin ze dan 🙂
Heb jij nog top ideetjes om de schrijfmotoriek bij kinderen te stimuleren? Laat het weten in de comments.
XOXO Nathalie
1 Comment
Vicki
4 oktober 2022 at 14:02Great ideas. Thank you for sharing. I love the one with the dice!