STEM wordt internationaal gebruikt om wetenschap, technologie, engineering en wiskunde te bundelen. Met STEM-speelgoed leren kinderen spelenderwijs dingen zonder dat ze het gevoel hebben op de schoolbanken te zitten. Het is daardoor een educatief, well-spend cadeautje voor kinderen die graag ontdekken, bouwen en onderzoeken.
Inhoudstafel
STEM-speelgoed
STEM-speelgoed is eigenlijk speelgoed dat kinderen laat ontdekken, bouwen en waarbij ze kennis maken met de wereld van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Dat kan echter vanalles zijn, al is STEM-speelgoed gewoon dat tikkeltje meer. Ook ideaal voor (plus)klassen, uitbreiding / verdieping / ondersteuning van leerstof of voor kinderen die erin geïnteresseerd zijn.
In school testte ik bijvoorbeeld de Geosmart Moon Lander uit met de kinderen van de klas. Ook de educational set met geometrische figuren viel enorm goed in de smaak bij bepaalde leerlingen. Ze waren laaiend enthousiast en vonden de meest prachtige zaken uit.
Op naar het middelbaar, een STEM-richting
Het omvat een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen en beroepen. Om loopbanen in wiskunde, exacte wetenschappen en techniek te stimuleren, stippelde de Vlaamse Regering een actieplan uit tot 2020. Onderwijskiezer werkt mee aan dit actieplan. Kinderen kunnen dus een STEM-richting gaan volgen in bepaalde middelbare scholen.
Er worden drie soorten van STEM-opleidingen onderscheiden:
- STEM: in het programma van deze richtingen overheersen duidelijk de STEM-componenten.
- Lichte STEM: in het programma van deze richtingen zijn er duidelijke STEM-componenten,
maar deze overheersen minder dan bij de echte STEM-richtingen. - Zorg STEM: in het programma van deze richtingen zijn er duidelijke STEM-componenten die gericht zijn op de zorgsector.
Leuk STEM-speelgoed voor jonge kinderen
1. CLICS (vanaf 4 jaar)
Met de Clics bouwstenen bouw je je eigen wereld of die van de gratis meegeleverde bouwplannen. Clics is zekere geen onbekende speler op de Belgische markt. Het is dan ook lokaal in België geproduceerd en gemaakt met gerecycleerd pastic. Bovendien heeft het bouwen met Clics eindeloze mogelijkheden en kunnen we dit in het rijtje van open einde speelgoed plaatsen. Dankzij het principe ‘let’s click & play’ gaat je kind spelend leren. Met dit STEM educatief speelgoed voor kinderen bouwen je kinderen namelijk aan hun cognitieve ontwikkeling, grove motoriek en creativiteit. Mijn eigen kinderen bouwen er de meest coole dingen mee! Het blijft fascinerend…
2. CliXO (vanaf 4 jaar)
Clixo is een leuke combinatie tussen moderne origami en magnetisch bouwspeelgoed. De flexibele vormen klikken heel makkelijk op elkaar en draaien in alle richtingen, waardoor kinderen heel creatief kunnen spelen. Clixo prikkelt de fantasie van kinderen en uiteraard is dit zeer goed voor de fijne motoriek. Het draaien en klikken is hier een goede stimulans. De set bevat een snelstartgids om hun eerste vijf spannende ontwerpen te helpen bouwen. De Clixo stukken zijn gemaakt van kwalitatief, recyclebaar en synthetisch papier met super sterke magneten erin. Dat triggert de kinderen enorm! Het beste van alles is dat ze wasbaar zijn : veeg ze gewoon af met water en een doek of stop ze in de vaatwasser na het spelen voor een grondige reiniging.
3. Spaghetteez (vanaf 4 jaar)
Spaghetteez zijn zachte, felxibele staafjes die makkelijk in elkaar klikken en waarmee vele toffe creaties gemaakt kunnen worden.
Naast het plezier dat jouw kinderen aan dit knutselpakket beleven, steken zij hier ook nog veel van op! De motorieke vaardigheden worden ontwikkeld, 3D inzicht en creatief denken wordt gestimuleerd. Het is een beetje knutselen en bouwen tegelijk! Je krijgt een stap voor stap bouwplannetje erbij!
4. Blockaroo (vanaf 1,5 jaar)
Deze zachte magnetische blokken zijn ideaal voor peuters en kleuters. Ze zijn ontworpen door leerkrachten en heel goed getest op veiligheid. Wat ik zelf zo cool vind aan deze zachte blokken? Ze zijn ook badspeelgoed! De schuimrubberen blokken drijven op het water en blijven gewoon magnetisch kleven. Ze zijn dus ook makkelijk terug proper te maken en kunnen in de vaatwasmachine. Ze zijn ook een fenomenaal STEM-speelgoed, die belangrijke vroege STEM-vaardigheden bijbrengen, zoals tellen, sorteren en stapelen voor peuters, terwijl ze de motorieke ontwikkeling van de handen en vingers stimuleren. Als kinderen wat ouder zijn, bevorderen ze technische en creatieve denkvaardigheden. Blockaroo moedigt ook het samenspel en teamwork aan.
5. Stick-O (vanaf 1,5 jaar)
Wij hebben al geruime tijd wat setjes van Stick-O. Ze zijn al voor de kleinsten superleuk! Ze prikkelen de creativiteit en de verbeelding van kinderen vanaf 1.5 jaar. De staven en blokjes klikken magnetisch op elkaar. Vince maakte er zelfs ooit een microfoon van. Kei leuk om ook in de klas te gebruiken.
6. Magicube (vanaf jaar)
Met deze magnetische blokken kunnen kinderen vanaf 1 jaar al aan de slag gaan. Ze zijn bovendien gemaakt van 100% gerecycleerd plastic. De Magicubes zijn van het merk Geomag, bekend van de magnetische staafjes. In de doos zitten voorbeelden van dieren om te bouwen. Tip: kopieer in kleur en lamineer, zo kan je ze heel lang bijhouden en ook gebruiken in een klaswerking.
Je vindt alle Magicube setjes hier
7. K’nex (vanaf 8 jaar)
De set bevat meer dan 140 onderdelen voor één kind of een team van 2 kinderen om 3 unieke modellen met motor te bouwen: een ventilator, een autoruit en een eierklopper. Zodra een model af is, kunnen de leerlingen 3 praktische, op onderzoek gebaseerde experimenten op elk van de modellen uitvoeren met behulp van een downloadbaar boekje. De leerlingen leren zo over motorconfiguraties, overbrengingsverhoudingen, toerentallen, mechanische versterkers en nog veel meer!
Je kan dit en andere K’nex hier vinden
8. Anatomie van een dino (vanaf 6 jaar)
Leer dankzij de Jurassic World STEM Tyrannosaurus Rex anatomiekit tegelijkertijd over anatomie, en beleef plezier met dinosaurussen. Je kan de zijkant van de dino’s verwijderen en bestuderen. De DNA-toets laat toe om te bewegen met het been en zo de beweging van de spieren te zien, het hart en de longen te zien pompen en de Tyrannosaurus Rex zijn grote, iconische beet te laten tonen! STEM-speelgoed voor dino fans!
Je kan dit en andere dino’s hier vinden
9. Engino (vanaf 8 jaar)
Leer alles over Sir Isaac Newtons bewegingstheorieen met dit educatieve pakket Engino Newton’s Laws. Dit pakket geeft uitleg over zwaartekrachten, kinetische energie en evenwicht van krachten. Er zijn ook nog andere pakketten met andere thema’s.
Je kan dit en andere dozen Engino hier vinden
10. Connex (vanaf 8 jaar)
CONNEX is een educatieve en wetenschappelijke doe-het-zelfkit waarmee je bruikbare kennis opdoet van eenvoudige natuurkunde. Deze set bevat 54 wetenschappelijk experimenten die je kunt uitvoeren. Heel leuk STEM-speelgoed voor kleine wetenschappers hihi.
Je kan dit hier vinden
11. Buki dozen (vanaf 5 jaar)
De Buki dozen kan je verkrijgen in verschillende thema’s: experimenten, knikkerbanen, elektriciteit, een wereldbol enzovoort. Op kindermaat en ideaal STEM speelgoed volgens mij.
Bekijk alles van Buki hier
en ook hier vind je Buki dozen
12. Green Science
Recyleer een drankblikje en maak je eigen unieke zonnecelwagen met 4M Kidzlabs Green Science – Zonnecelwagen. Dit project is niet alleen heel leuk, het is ook milieuvriendelijk. Er zijn ook nog andere thema’s van Green Science!
Je kan alle dozen van Green Science hier vinden
13. Een ontdekkit voor de natuur & insecten zoeken (vanaf 3 jaar)
Wat ook leuk is voor kleinere kinderen is een ontdekkit geven met allemaal dingen om de natuur te onderzoeken. Een insectenhotel, potjes, verrekijker, loepjes enz…
Je kan hier allerlei zaken vinden over de natuur en insecten
14. Clementoni wetenschapskits (vanaf 4 jaar)
Met de verschillende dozen van Clementoni ben je helemaal goed als je naar STEM-speelgoed op zoek bent. Er zijn verschillende pakketten voor verschillende leeftijden.
Je kan enkele wetenschapsdozen vinden bij Lidl hier of nog ander interessant STEM speelgoed van Clementoni hier
15. Smart Games (vanaf 4 jaar, naargelang het thema)
Ik ben nog steeds grote fan van Smart Games. Ideaal voor thuis en in de klas. De kinderen kunnen dit alleen spelen en kunnen meteen ontdekken of ze juist of fout zitten. Het is dan ook een dankbaar cadeau.
Je kan hier nog vele andere Smart Games vinden
16. Straws & connectors (vanaf 4 jaar)
Bouwen met rietjes en speciale connectoren met 6 puntjes waar de rietjes stevig in passen. Maak mooie vierkante bouwwerken maar zelfs met wat extra inzet ook mooie bochten en ronde hoeken. Je kan bouwvoorbeelden volgen of gewoon je eigen bouwsel maken.
Je kan dit en andere dozen hier vinden
17. Kids Labo boeken
KIDS LABO begeleidt je door 27 doe-het-zelf opdrachten die je helpen de magische wereld van getallen te doorgronden. Leer nieuwe wiskunde terwijl je knutselt, speelt en je eigen geweldige projecten opbouwt. • 27 superleuke projecten • Met stap-voor-stap instructies • Onthult de wiskunde achter elk project.
Hier vind je de KIDS LABO boeken
18. Mijn boek SPEEL!
Wil je meer weten over spelen met kinderen? Of STEM proefjes doen met je kinderen? Zin om je te laten onderdompelen in enorm veel activiteiten voor kinderen waarbij je steeds nog eens een lading speeltips krijgt met toegang tot gratis exclusieve printables? Dan is mijn boek SPEEL! een tip!
19. De Microscoop van Vtech (vanaf 7 jaar)
Deze microscoop van Vtech is superleuk STEM speelgoed! Je kan er objecten tot wel 200x mee vergroten en ze realtime bekijken. Je kan ook één van de negen dubbelzijdige Smart Slides plaatsen om op een leerzaam avontuur te gaan met BBC video content en afbeeldingen. Maak foto’s van de objecten die je onder de microscoop plaatst en speel zelfs 4 spellen! Maar het leukste blijft je eigen zaken bestuderen. Wat ga jij onder de microscoop leggen? Mijn kinderen wilden hun haar bestuderen.
Nog meer STEM-activiteiten
Winter STEM activiteiten tijdens Kerst
Educatieve VTech speelgoedtips die ik ook in de klas durf inzetten
STEM met kids / Laat suikerkristallen groeien
Halloween STEM activiteit: Pumpkin FIZZ
Proefjes en lessen rond wetenschap en techniek, ook voor thuis! Voor echte STEM-kids!
STEM / Leer kleine kinderen al coderen met de programmeerrobot BOTLEY
Nog andere cadeautips nodig?
Indien je nog andere cadeautips nodig hebt kan ik je verwijzen naar de categorie spelen of cadeautips op mijn blog.
Dit artikel kan ik ook erg aanraden: 40+ Leuke cadeautips die géén “speelgoed” zijn
Wat vinden jullie van het STEM-speelgoed? Zouden jullie dit cadeau doen?
XOXO Nathalie
2 Comments
Angelique
7 november 2018 at 07:48Wat leuk! mijn zoon doet sinds dit schooljaar ‘proefjes’ op school, een soort biologie voor groep 4 dus van die scheikundige pakketten zullen dan vast wel in de smaak vallen. Ik ga mij er eens in verdiepen
Els
7 november 2018 at 13:26Wij hebben insect city hier in huis, maar word jammer genoeg niks mee gedaan. De jongste van 4 kan zich hier niet goed genoeg voor concentreren en de oudste van 7 wordt door hem afgeleid, maar er staan wel leuke dingen tussen