Ik ben fan van onderzoekend of ontdekkend leren en sensorisch spelen. Al doende leert men en als kinderen actief met een onderwerp bezig zijn, dan blijft al die info beter hangen. Er is ook nog zoiets als intrinsieke motivatie. Daarom ontwikkelde ik printables en werkvormen / ideetjes die je kunt gebruiken om jouw spelvormen thuis of lessen thema Noordpool, Zuidpool of pooldieren interessant te maken. Natuurlijk mogen ook leuke boekentips en spelletjes niet vergeten worden… en je kan het gerust thuis inzetten ook…
1. Onderzoekend leren thema Noordpool en Zuidpool
Leren met kinderen over het thema Noordpool en Zuidpool is echt interessant. Meestal vormen ze zich een beeld van de Noordpool als in een landschap met veel ijs, ijsberen en pinguïns. Pas als je ze dan zegt dat Pinguïns waarschijnlijk nog nooit een ijsbeer hebben gezien, gaan hun ogen open. Het is voor kinderen zo leuk om deze dingen te ontdekken, want er zijn nog wel meer speciale weetjes over de Noordpool en de Zuidpool. Wat weten ze al? Wat willen ze weten?
2. Printables met lesideetjes & leerplandoelen
Ik maakte een bundel van meer dan 150 bladzijden waar je als leerkracht ideetjes kunt uithalen om op een actieve manier je lessen over de Noordpool en Zuidpool (en Pooldieren) te organiseren. Er zitten verschillende suggesties in voor taal, wiskunde, spelborden (ook Frans), kleurplaten, weetjeskaarten, WO, informatieve fiches, doe-opdrachten, muziek, STEM, MUVO en nog veel meer… Geschikt voor de hele lagere school want de ideetjes zijn in verschillende klassen inzetbaar en de suggesties kan je aanpassen naargelang de leeftijd van de kinderen. Pluspunt: de ZILL-doelen zijn meteen ook geïntegreerd. Uiteraard kan je de doelen die bij jouw scholengroep passen zoeken.
3. Hoekenwerking
In onze school doen wij in het eerste leerjaar in de namiddag enkel hoekenwerking. Wij trekken de werking van de kleuterschool voor een deel door om de zelfsturing van de kinderen te behouden en om de overgang van kleuter naar lager vlotter te laten gaan. Je moet verder bouwen op wat de kinderen geleerd hebben en vaak doen we dat niet door ze de hele dag op hun stoel te laten zitten. Ik schreef er een heel artikel over : hoe ik persoonlijk vind dat we ons onderwijs zouden kunnen organiseren.
Tijdens het hoekenwerk thema Noordpool kregen de kinderen een inoefening van de leerstof, in het thema gegoten. Zo gebruikten we enkele woordkaarten uit mijn bundel, alsook spelborden en de fiches. We zorgden ervoor dat alle domeinen aan bod kwamen. We creëren een small world play hoek, lieten ze iglo’s bouwen, rekenen en logisch denken (al sjoelend…) enz…
lees ook: Tips voor hoekenwerk in het eerste leerjaar
Freebie!
Ik maakte ook een leuk GRATIS spel: waarheid, lezen of doen. Ze sjoelen en nemen dan een kaartje. Ze vervullen de opdracht. Geef er je eigen draai aan als je wil!
4. Educatieve materialen
Ik gebruikte ook enkele leuke educatieve materialen die perfect in het thema Noordpool en Zuidpool pasten die van bij THE MINI STORY kwamen. Al van dag 1 dat ze open zijn is dat één van mijn favoriete online shops die educatief materiaal aanbieden. Wij gebruikten de pootafdrukken van pooldieren, het pinguins on ice leerspel en de leer-en sorteer pooldieren met iglo’s. Daar kan je erg veel leuke dingen mee doen. Met die afdrukken kan je ontdekken: welke pootafdrukken zijn van welke pooldieren? Je kan er afdrukken mee maken in zelfgemaakte speeldeeg (vind meer dan 5 recepten hier ) en meer. De leer-en sorteer iglo’s kan je op verschillende manieren inzetten en ook in een sensory bin bijvoorbeeld. Kinderen leren spelenderwijs tellen. Zalig toch!
5. Werkvormen bij het pinguin spel: Penguins on Ice (Learning Resources)
Ik maakte enkele werkvormen en speltips voor bij het Pinguïn spel. Er zitten verschillende werkvormen in. Coderen, topo, rekenen, dammen, sudoku, tafels oefenen enz… Ideaal voor kinderen in de derde kleuterklas en de eerste graad van het lager onderwijs. Je kan ze printen, lamineren en meteen beginnen. Het is een zeer veelzijdig hulpmiddel bij rekenen en spelvormen.
Je kan deze HIER bundel krijgen
6. Sensorische activiteiten thema Noordpool
Uiteraard ben ik ook fan van sensory play. Spelen met al je zintuigen is zo waardevol. Kinderen ontprikkelen ervan en leggen verbindingen in hun hersenen. Ze spelen, hebben fantasie en zijn verwonderd. De vele voordelen van sensopatisch spelen kan je in mijn boek SPEEL! lezen en ook natuurlijk in de artikels die ik er al over maakte.
Nog meer inspiratie rond educatief sensory play:
30 educatieve, creatieve en sensory play activiteiten over de ruimte
25+ educatieve sensory activiteiten met kinderen rond valentijn
Sensory play rond Halloween + gratis printables
Sensory play thema herfst: enkele toffe ideetjes + free printable!
Hoe begin je aan sensopatisch spelen? Enkele tips!
7. De wereldbol van Vtech
Ik ben hier echt fan van en het is een verrijking om deze Interactieve wereldbol van Vtech in je klas te hebben. Kinderen kunnen eender welke plek aanduiden met de pen en filmpjes + uitleg verkrijgen. Tegenwoordig is dit leuke merkje aan een opmars bezig wat betreft educatief inzetbare tools voor in de klas.
Bekijk dit artikel maar eens: Educatieve VTech speelgoedtips die ik ook in de klas durf inzetten
8. Knutseltips
Er zijn ontzettend veel knutseltips te vinden. Je kan op verschillende manieren pooldieren knutselen, zelf sneeuw maken, leuke winterknutsels maken en nog veel meer. Ik ben echter wel grote fan van procesgerichte activiteiten. Dat wil zeggen: in plaats van een vooropgesteld knutselwerkje dat je moet namaken, materiaal klaarleggen waaruit ze mogen kiezen en waarmee ze zelf iets mogen maken. Wel met een ‘doel’ maar met een eigen proces. Het doel is bijvoorbeeld: ontwerp een pooldiertje met het materiaal voorhanden. Knutselen met kosteloos materiaal is trouwens erg goed voor de ontwikkeling van kinderen.
Knutseltips:
De leukste winter knutselideetjes voor kinderen
Winter STEM activiteiten tijdens Kerst
QR winteropdrachten voor kinderen
9. STEM
Het thema Noordpool en Zuidpool leent zich ook uitstekend voor het doen van proefjes. Die staan ook allemaal in mijn bundel. Eentje daarvan is bijvoorbeeld ijskristallen maken met suiker. Natuurlijk kan je dat ook met zout doen, of met borax. Dat geeft echt hele mooie resultaten. Je kan ook in mijn BOEK enkele voorbeelden vinden. Daar krijg je ook toegang tot vele printables, waaronder zelf kristallen maken en onderzoeken!
10. Denksleutels thema Noordpool & co
Wil je kinderen op een creatieve manier laten nadenken? Dan kan je de denksleutels gebruiken. Deze zetten ze ook wel eens in voor sterke cognitieve kinderen. Die mogen we ook niet vergeten. Zij denken op een andere manier en willen het thema vaak nog verder verdiepen. Aan de hand van deze sleutels kan je zelf alvast opdrachten maken. Ze zijn een handig hulpmiddel.
11. Smartgames
Zeker voor uitdaging en verdieping in hoeken zijn Smartgames altijd een leuke aanvulling. Maar zet ze niet zomaar in de hoeken. Laat kinderen een fiche invullen en bijhouden. Laat ze na bijvoorbeeld 3 rondes eens laten zien waar ze geraakt zijn. In het thema Noordpool, Zuidpool en Pooldieren heb je vele leuke spelletjes. Bekijk hoe je ze kan spelen op Youtube.
De spelletjes van SMARTGAMES kan je hier vinden
12. Uitdagende kaarten voor meerbegaafde kinderen
Deze kaarten zijn speciaal ontworpen voor kinderen van het 4e tot en met het 6e leerjaar. Het is een compleet verrijkt HB-programma voor meer- en hoogbegaafde leerlingen in een plusklas, maar je kan ze ook als verrijkingsmateriaal in de reguliere klas gebruiken. De nadruk ligt op het ontwikkeling van de executieve functies. De leerkracht coacht de ontwikkeling van cognitieve, sociaal-emotionele en creatieve vaardigheden. Deze F1 cards zijn ook in te zetten als zelfstandig of individueel werk. Ze kiezen uit het opdrachtenboekje iets om mee aan de slag te gaan. Er zijn 7 creatieve opdrachten met hogere orde denkvragen; analyseren, evalueren en creëren (taxonomie van Bloom). Bij de opdracht worden criteria gegeven waaraan de uitvoering moet voldoen.
Bij iedere opdracht wordt verwezen naar Pitcards (hulpmiddel bij het verwerken van de opdracht) en het Rijbewijs (logboek waar ze eerst hun doelen moeten opschrijven en waar ze hun vorderingen in noteren. Nadien kan het dan beoordeeld worden door een externe persoon).
Er zijn meerdere thema’s. Je kan ze bij EDUFORCE vinden.
13. Boekentips thema Noordpool, Zuidpool en pooldieren
Ik verzamelde enkele mooie boekentips die ik zeker met jou wil delen. Want boeken zijn nog steeds een onmisbaar item in de klas en thuis. Voor de (taal)ontwikkeling van kinderen is het daarom belangrijk dat je het leesplezier aanwakkert. Dat kan door voorlezen, een leuke boekenhoek maken en nog 128 andere tips die je hier kunt lezen: 130 tips om aan leesbevordering te doen.
1. Van pool tot pool omdraaiboek
Prachtig prentenboek dat je langs twee kanten kunt openslaan. Een tof omdraaiboek met duidelijke informatie over de Noordpool en de Zuidpool. Aan de hand van een gelijklopende opbouw kunnen de kinderen de verschillen ontdekken tussen deze twee uitersten. Ik zou enkele typische weetjes en prenten maken aan de hand van dit boek en zo een grote visuele weergave maken zodat het voor kinderen duidelijk is wat de verschillen zijn? Natuurlijk doen de kinderen dit zelf… De prenten zijn prachtig, de tekst is klaar en duidelijk. Zelfs ik weet nu interessante zaken die ik voorheen niet wist. Ook aan de hand van dit boek is een deel van mijn printable bundel op gebaseerd. Deze is een verrijking voor in de klasbib… en voor thuis ook natuurlijk!
2. Houden Pinguïns van de kou?
Wat zou je graag willen weten over pinguïns? Houden pinguïns echt van de kou? We maken met dit informatieve prentenboek een reis naar de Zuidpool! Reis mee met expeditieleider Huw Lewis Jones en vogelkenner Sam Caldwell om de coolste vogels ter wereld te bestuderen…
Je leert de oceanen kennen, bezoekt afgelegen eilanden en trekt door ijzige landschappen om alle achttien verschillende pinguïnsoorten te leren kennen , van keizers- tot koningspinguïns en van ezels- tot rotspinguïns. Je leert pinguïns te spotten vanuit de ruimte, wat prehistorische pinguïns ons vertellen over hun nakomelingen, wat we kunnen doen om pinguïns te helpen terwijl de wereld warmer wordt en nog heel veel meer. Een boek met grappige en ongelofelijke feiten!
3. De Noordpool en de Zuidpool
Ah, de reeks Willewete van Clavis is altijd leuk. De op maat gemaakte kinderboeken nemen je mee naar de Zuidpool en de Noordpool en achteraan het boek staan fijne vragen en opdrachten.
4. Tocht naar de Noordpool
Een leesboek voor kinderen die al vlotter kunnen lezen en geïnteresseerd zijn over een verhaal dat zich afspeelt in de Noordpool. Dit is het vijfde deel in de serie over wetenschappelijke verwondering. Dromen, durven, denken én doen. Voor onderzoekers vanaf 6 jaar. Het verhaal speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw. Roald Amundsen is van plan om naar het meest noordelijke punt van de aardbol te reizen. Dat doet hij niet met een zeeschip, wel met een luchtschip. Maar hoe werkt zo’n luchtschip? En is het wel zo makkelijk om daarmee door de koude lucht te vliegen? Uiteindelijk werd Roald de eerste mens ooit die de beide polen bereikte, maar daar ging een verhaal vol hete lucht, schapen en ijs scheppen aan vooraf.
5. 24 uur op Antarctica
Het leven op Antarctica… vele kinderen zullen zich afvragen hoe dat werkt. Er léven immers niet echt mensen op de Zuidpool. Je vindt er wel mensen maar dat zijn onderzoekers. Hoe ze leven en wat ze allemaal doen, kom je te weten in dit informatieve verhaal in stripvorm. Zo kunnen de kinderen zich een beter beeld vormen van wat er allemaal gebeurt. Bovendien krijgen ze een rijke woordenschat en leren ze meer over wat men onderzoekt, welke dieren er leven en hoe de Zuidpool eruit ziet.
6. Geef mij maar ijs
Flint woonde eerst op de Noordpool, maar daar smolt zijn iglo. In een plasje kun je niet wonen, dus verhuisde hij naar een doodgewone straat. Daar is hij best gelukkig, maar hij heeft één probleem: hij mist de kou. Flint gaat op zoek naar de plekjes waar hij zich het fijnste voelt: van donkere grotten tot diepvriesvakken in de supermarkt en nog veel meer plaatsen waar je zeker niet meteen aan zou denken. Kan hij een koud plekje helemaal voor zichzelf vinden? Marieke van Hooff en Isabelle Geeraerts werkten na het magische Een trui om in te wonen voor de tweede keer samen aan een grappig boek om zelf te lezen of om gezellig voorgelezen te worden. In Geef mij maar ijs! komt klimaatverandering op een toegankelijke manier aan bod.
7. Dieren op de zuidpool
Een geluidenboekje voor onze kleinste kinderen die de dieren op de Noordpool willen ontdekken. Want ook met de allerkleinsten kan je al werken rond het thema pooldieren.
8. Pientere Pinguïns
In dit boek kom je echt alles te weten over pinguïns: hoe ze leven, hoe ze eruit zien, hoe hun veren werken, hoe ze zich voortbewegen, jagen, voortplanten enzovoort. Geen moeilijke teksten, maar duidelijke prenten en de informatie is duidelijk én op maat geschreven voor kinderen. Persoonlijk vind ik dit een erg waardevol boek om in te zetten tijdens de lessen. Vele doelen kan je met dit boekje bereiken: de delen van een dier, de cyclus van de pinguïn (je vindt trouwens een leuke activiteit in mijn printable bundel) en meer uiteraard. Na het lezen van dit boekje ben je een echte kenner. Meer van dat! Duidelijk!
XOXO Nathalie
No Comments