Voor vele ouders is het tijdens zomervakanties en nu, tijdens de lockdown door het coronavirus, managen hoe je samen met je kinderen voortdurend in huis, nog een beetje kunt thuiswerken met kinderen én ontspannen én je huishouden doen én je eten maken én … zoveel meer. Ik geef je mijn tips. Maar ja, dat is natuurlijk vrij persoonlijk. Jouw situatie is mijn situatie natuurlijk niet. Toch…misschien kan je er dingen uithalen? Niets moet natuurlijk, het is een vrij ongewone situatie en ik denk dat iedereen wel begrip heeft als je je kinderen eens wat langer laat buitenspelen of voor een scherm zet… Alhoewel dat ik denk dat je ze op andere manieren ook gaat kunnen afleiden hahaha.
Inhoudstafel
Thuiswerken met kinderen
Ik geef toe, soms is thuiswerken met kinderen geen evidentie. Al helemaal niet wanneer je er alleen voor staat. Ik denk dat het dan een kwestie is van kijken wat werkt om je kinderen even stil te krijgen als je bijvoorbeeld een conference call moet doen. En indien er géén mogelijkheden zijn, wachten tot ze in bed liggen. Maar hopelijk zijn dat uitzonderingen… heb je een partner dan zou ik echt aandringen om af te wisselen en goed te plannen.
Voor wie benieuwd is: Dit is onze situatie en zo kom ik de dagen door
Mijn tips om de dagen door te komen met kinderen in huis
1. Relativeer
Heel belangrijk is om te relativeren deze dagen vind ik. Aanvaarden dat je niet alles kan. Ja, je huis zal op een bepaald moment op een stort lijken, je kinderen gaan af en toe woedeaanvallen hebben en misschien haal je liever eens eten uit dan nog te staan koken. Thuiswerken met kinderen zal ook geen evidentie zijn. Het is kiezen… je kan niet alles tegelijk. We zitten allemaal in deze verschrikkelijke situatie, maar ik denk altijd: er zijn mensen die het veel erger hebben. Er zijn alleenstaanden, ouderen, daklozen, gehandicapte mensen, kinderen in opvangtehuizen… Dus dan denk ik over mijn situatie: niet zagen, gewoon gaan en genieten. En dat doe ik. Word ik ook wel eens boos? JAAAA. Dan heb ik meteen spijt, maar ja…we zijn mensen met gevoelens.
2. Hou een bepaalde structuur aan
Het is nou eenmaal zo dat kinderen (en mensen) structuur nodig hebben. Dan functioneren we beter en voor kinderen is voorspelbaarheid een soort rust. Voor sommigen zelfs een heilige graal. Werkt dat voor ieder kind en is het een wondermiddel of noodzakelijk? Neen. Kan het helpen? Ja. Try it. Lukt het niet? Weg ermee. Ik maakte een dagplanning om testen en het bracht toch meer rust in huis. Ik gebruikte de dagritmekaarten van Kathleen Amant. Vooral ‘s ochtends en ‘s avonds zijn die wel handig. Zeker als je nog niet echt een vast avondritueel hebt. Thuiswerken met kinderen zal zo misschien iets gemakkelijker gaan…
lees ook: Zo ziet ons avondritueel eruit met een kind van 4 en een peuter van 1,5
3. Plan oefenmomentjes in
Het is niet noodzakelijk om je kinderen heel de dag aan het werk te zetten. Ze kunnen gerust wat ontspanning en verveling gebruiken. Of gewoon laten spelen… Maar enkele oefenmomentjes per dag, al dan niet samen met je kinderen, kan je inplannen. Samen met hen kan jij dan ook werken: zij aan hun opdracht en jij aan jouw werk. Laat hen weten dat je even niet gestoord mag worden door een stoplicht te zetten of spreek samen een signaal af. Je kan hier een werkbeschrijving vinden om zelf een verkeerslicht te maken met je kinderen. Werk al dan niet met een beloningssysteem als ze goed gewerkt hebben.
4. Stel samen met je kinderen regels op
Je kan dit natuurlijk niet doen met kleinere kinderen maar vanaf dat je merkt dat ze afspraakjes kunnen maken, kan je samen aan tafel zitten en afspraken maken over wanneer je welke taken doet, welke huishoudelijke taakjes ze mee kunnen doen, wanneer en hoeveel schermtijd ze krijgen, wanneer ze naar buiten mogen, snacks, bedtijd enz…
Artikels die jou hierbij kunnen helpen:
Welke (huishoudelijke) taakjes kan je aan je kinderen geven?
Hoe gaan wij om met ‘schermtijd’ ?
Zo maak je duidelijke afspraken over de schermtijd van je kinderen
Hoe hou je je kinderen 5 weken bezig? Enkele educatieve en ontspannende tips
5. Zorg voor op zijn minst enkele ontspannende momenten samen
Deze tijd kan je ook gebruiken om eens even terug naar basics te gaan. Probeer leuke, ontspannende momenten met je kinderen te creëren, waar je tijd hebt voor hen en elkaar. Zonder schermpjes, zonder afleiding. Je kan eens een bordspel spelen, samen yoga doen, dansen in de woonkamer, koken samen…
Artikels die jou hierbij kunnen helpen:
Leuke gezelschapsspellen voor kinderen per leeftijd
Quality time met (één van) je kinderen? Nodig!
Tips voor een gezellige en lekkere paasbrunch (met kinderen)
Leuke binnenactiviteiten tijdens de Paasvakantie
6. Beweeg samen: ga wandelen of fietsen
Beweging is gezond. Ga samen wandelen of fietsen of doe mee aan de challenges van Familiefit. Ik vond deze leuke website tijdens het zoeken naar mogelijkheden om te bewegen met de kinderen. Je kan ook Yoga samen doen, aan de hand van Youtube filmpjes. Just dance is ook fijn voor kinderen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Laat ze bijvoorbeeld gooien met een dobbelsteen en aan de hand van wat ze gooien moeten ze een kaartje nemen met een bewegingsopdracht. Die kan je zelf maken. Wij maakten ook met kegels een parcours, deden loopoefeningen en trainden samen. Maak eens een zoektocht doorheen het huis enz…
7. Drink voldoende (water)
Water is gezond. We vergeten soms doorheen de dag te drinken. Stel een tracker op voor jou en je kinderen. Dan kan je elke keer je een glas water drinkt een glaasje kleuren bijvoorbeeld. Gisteren postte ik 10 tips hoe je je kinderen (en jezelf) meer water kan laten drinken. Je kan ook een Sodastream winnen, dus ga maar snel kijken!
8. Be comfy maar niet slonzy
Zo binnen moeten blijven is niet fijn. Ik had de eerste dagen de neiging om in mijn pyjama te blijven rondlopen. Geen goed idee. Ik voelde me suf worden. Wij hebben dus afgesproken om ‘s morgens na het ontbijt onze kleren aan te doen. Comfy kledij waar de kinderen in kunnen spelen en voor mezelf ook maar niet slonzy. Dat voelt ook gewoon beter. Be positive. Probeer ook eens af te spreken met je partner (of als je alleen bent met kinderen: wanneer ze slapen) om eens een ontspannend badje te nemen, lak je nagels, maak er een beauty uurtje van…
9. Neem échte lunchmomenten samen
Het is belangrijk om structuur in de dag te houden. Daarom; dek de tafel, eet samen, praat samen en geniet samen. Soms maak ik zelf wel eens een uitzondering, maar het avondeten is sowieso aan tafel. Geen schermen, geen afleiding. Enkel ons gezin en eten. Dan kunnen we gezellig praten met elkaar. De kinderen weten dat ook en het is heel belangrijk om deze structuur toch aan te houden.
10. Je moet het warm water niet uitvinden
Internet staat vol met blogs , werkblaadjes, video’s, oefenprogramma’s, uitleg, printables, knutselideetjes. Wat wil je graag weten ? Zoek het op in google. Je vindt echt enorm veel mogelijkheden om je kinderen bezig te houden, ook al ben je het niet gewoon. De tablet is misschien deze periode je beste vriend, maar laat ze hier ook enkele nuttige zaken mee doen. Met een sensory table hou je ze vaak ook wel een uurtje zoet en met het goede weer kan je dat buiten doen!
Lees: Leuke en educatieve apps voor kinderen
11. Haal inspiratie bij anderen…
Ben je op zoek naar creatieve ideetjes? Volg dan OUT OF THE BOX PLAY op Instagram.
Wil je weten hoe wij deze periode doorkomen? Volg UNICORNS & FAIRYTALES op Instagram
Zin in lekkere, gemakkelijk en leuke receptjes? Volg dan KIDSFOOD & LUNCHBOX op Instagram
12. Stel een weekmenu op en maak het niet te moeilijk
Thuiswerken met kinderen wil ook zeggen: weinig tijd om te gaan winkelen en koken. Bedenk op voorhand eens wat je gaat eten. Stel eventueel een weekmenu op waarbij je overschotjes van de dag ervoor verwerkt in soep of een ovenschotel? Eitjes?
Lees: Een crisis weekmenu samenstellen: het mag ook wat minder…
Ik wens iedereen ontzettend veel moed, doorzettingsvermogen en geduld in deze moeilijk tijden en zeker als je moet thuiswerken met kinderen.
XOXO Nathalie
1 Comment
Evi
7 april 2020 at 19:10Hele fijne tips! Een aantal werden hier al toegepast, met wisselend succes. Die website van FamilieFit ga ik toch eens van naderbij bekijken 🙂