Kinderen kunnen mega goed onderhandelen. Het is hier vaak een ‘strijd’ om op tijd schoenen en jas aan te krijgen of om een spel te stoppen enz… Wij gebruiken sinds kort een erg handig hulpmiddel. Heel handig voor hoogsensitieve kinderen maar eigenlijk ook aan te raden voor eender welk kind. De timer.
Inhoudstafel
De voordelen van een timer
Deze timer lijkt eigenlijk lijkt het een beetje op een kookwekker. Het is een erg handig hulpmiddel voor kinderen die het nodig hebben. Er zijn ook kinderen die er helemaal gek van worden dus het is geen belofte dat deze timer voor jouw kind wel ideaal is. Mits Vince altijd wou weten hoe lang nog iets duurde dacht ik dat het voor hem wel hulp kon bieden. Blijkt dat het voor mijn beide kinderen wel fijn is.
Lees ook: Handige hulpmiddelen die (hooggevoelige) kinderen rust kunnen bieden
– Stoppen met een activiteit
Het is enorm moeilijk voor een kind (en terecht) om zomaar te stoppen met een spel omdat jij zegt dat het tijd is. Je moet je eens voorstellen dat jij druk bezig ben met iets en dat ze je dwingen om meteen alles te stoppen. Gek worden! Dat is bij kinderen echt niet anders. Daarom kan je van tevoren al even aangeven dat het bijna tijd is om te stoppen en daarbij kan de timer van pas komen. Ik zet hem meestal op een kwartiertje voor het slapengaan wanneer ik merk dat ze druk aan het spelen zijn. Geregeld laat ik hen eens kijken en wanneer de timer afgaat, dan moet het spel afgerond zijn. Ze weten het dan ruim op voorhand en meestal houden ze zich daar erg goed aan. Ze kunnen ook de tijd mee in de gaten houden aan de hand van de kleurtjes: groen= je hebt nog wel wat tijd, oranje= tijd is bijna op en rood dan moeten ze zich echt gaan voorbereiden op stoppen…
– Een bepaald aantal minuten bezig zijn met iets
Je kan de timer ook inzetten bij het huiswerk of het inoefenen van iets. Je moet er dan wel zeker van zijn dat jouw kind niet afgeleid wordt. Er gaat een belsignaal wanneer de tijd afgelopen is. Dus woordjes oefenen, rekensommetjes maken, tanden poetsen, enz… Laat ze samen met jou de tijd instellen.
– Samen aftellen naar iets dat moet gebakken worden
Ga je lekker samen koken met je kinderen? Vragen ze dan ook voortdurend wanneer iets klaar is? Wel, zet de timer (indien minder dan een uur, want hij gaat maar tot een uur) en als het signaal komt, dan kunnen ze samen met jou naar de oven. Smullen maar 😉
– Ze krijgen inzicht in tijd
Door er vaak mee bezig te zijn gaan ze meer inzicht krijgen in tijd en komt er meer en meer tijdsbesef. Ik benoem vaak het aantal minuten. Baat het niet dan schaadt het niet in dit geval.
– Het biedt rust
Voor sommige kinderen biedt een timer rust. Dan weten ze hoelang nog iets duurt en wanneer ze moeten stoppen met iets of aan iets anders moeten beginnen. Zo hoeven ze hun spel niet meteen te stoppen en kunnen ze zich voorbereiden.
– Je kan het verhangen
Omdat het magnetisch is en compact (deze vorm die ik heb, er zijn nog veel andere vormen) kan je de timer op andere plekken hangen. In de slaapkamer, badkamer, kinderkamer, woonkamer. Overal! Neem het gewoon met je mee en de kinderen kunnen het zien.
– Het is makkelijk mee te nemen op verplaatsing
Ga je op vakantie? Hebben je kinderen de timer echt wel nodig? Geen probleem, het past echt wel in je koffer. Zo handig. Zo kan je ook hetzelfde ritueel aanhouden op vakantie of wanneer ze bijvoorbeeld gaan logeren ergens.
Ken jij de timer al?
XOXO Nathalie
No Comments