Computers, tablets, smartphones, digiborden… Internet en media is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. Je kan er tegen zijn of liefhebber zijn, maar ongetwijfeld gaat jouw kind er mee in aanraking komen. Veilig internetten voor kinderen is een must, maar helaas zullen we toch heel erg moeten inzetten op mediawijsheid. De virtuele wereld is een bron van schatten maar heeft ook wel keerzijdes. Kinderen (en volwassenen) gaan er vaak onbezonnen mee om en soms… soms kan je iets niet ongedaan maken. Daarom is een goed mediagebruik van belang. In dit artikel overlopen we enkele handige websites die ons daarbij kunnen helpen.
Veilig internetten voor kinderen: wat kan jij als ouder doen?
Veilig internetten voor kinderen, het zou gewoon moeten kunnen, maar jammer genoeg komen ze vroeg of laat wel eens in aanraking met ongeschikte beelden of toestanden. Daarom is het aan te raden om een soort technische bescherming op je internet te zetten of iets van ouderlijk toezicht. Belangrijk is om zo vroeg mogelijk mediawijsheid bij te brengen aan kinderen, zowel op school als thuis. Juist en kritisch omgaan met internet is van groot belang. Praten met je kind is hierbij een heel belangrijk onderdeel. Ze moeten weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Ook jezelf bijscholen is nodig. Als ouder, als leerkracht, als begeleider van een groep. Want meegaan met die digitale wereld is niet altijd gemakkelijk. Geen zorgen, ook voor ouders zijn er handige websites. Je komt al een heleboel te weten in dit artikel.
Met welke dingen kunnen kinderen ongewenst in aanraking komen?
Grooming
Veilig internetten voor kinderen (en volwassenen natuurlijk ook) zou gewoon een recht moeten zijn. Jammer genoeg zijn er ook mensen met slechte bedoelingen op net net. Mensen die kinderen lokken. We wisten al dat het bestond in het echte leven, maar het bestaat dus ook online. Volwassenen die kinderen uitlokken tot seksueel handelen, online! Zeer gevaarlijk en vaak worden ze aangesproken via sociale media kanalen. Kinderen goed voorlichten is heel belangrijk. Ook moeten ze beseffen dat ze op zulke vragen niet moeten ingaan en dat ze altijd naar hun ouders of een vertrouwenspersoon kunnen gaan bij twijfel.
Ongeschikte beelden en inhoud
Vaak kunnen kinderen zonder dat ze het willen op onverwachtste of foute beelden stoten. Onvermijdelijk is het vak niet maar met technische instellingen dat ongeschikte inhoud blokkeert of ouderlijk toezicht, kan dit vermeden worden. Stoot je kind toch op ongewenst beeldmateriaal, kan je maar best een goede babbel doen en hen geruststellen.
Aanzetten tot klikken op iets of kopen
Vaak worden reclameboodschappen of links doorgestuurd, of poppen ze zelfs op terwijl kinderen bezig zijn met een spelletje. Om dit te vermijden kan je de instellingen van aankopen aanpassen.
Gevaarlijke challenges
De laatste tijd zijn er al veel slachtoffers gevallen door foute en gevaarlijke challenges op sociale media zoals Tik Tok. Ook hier moeten kinderen en ouders op de gevaren gewezen worden van deze zaken.
Spam of virussen
Kinderen kunnen zomaar via sociale media of mail spamberichten binnenkrijgen met de vraag op iets te drukken. Weten ze niet zeker van wie de bijlagen komen of lijkt de afzender onbetrouwbaar? Praat met hen over de gevolgen en over het controleren van juiste inhoud.
Cyberpesten
Kinderen kunnen gepest worden via internet. Via hun sociale media kanalen enz… Het kan erge vormen aannemen en kan iemand helemaal onderuit halen. Vaak durven de gepeste kinderen, net zoals in real life, niet zeggen dat ze gepest worden, om bang te zijn om nog harder het slachtoffer te worden. Ook hier moeten stappen gezet worden.
lees ook: Mijn kind wordt gepest…wat kan je als ouder en school doen?
Foto’s die slecht gebruikt worden
Foto’s of ander beeldmateriaal dat online komt te staan, is bijna onmogelijk om weer weg te doen. Kinderen moeten daarom op de gevaren gewezen worden. Ook mogen beelden niet door anderen gebruikt worden.
Fake news
Kinderen geloven vaak snel wat er geschreven wordt. Echter zijn er veel fake news berichten en meningen op het internet. Kinderen een kritische houding geven ten opzichte van berichten en reclame is een must.
Hier kan je info vinden over veilig internetten voor kinderen
Veilig online mediagebruik is zeer belangrijk. Daarom moeten scholen, verenigingen en ouders zich inzetten om kinderen en volwassenen mediawijs te maken. Gelukkig zit dit ook in de nieuwe eindtermen van scholen. Hier vind je interessante websites die jou kunnen helpen bij het verwezenlijken van veilig internetgebruik voor kinderen…
Mediawijs
Mediawijsheid werd door de Vlaamse overheid gedefinieerd als een competentie. Met het Mediawijs Competentiemodel gaven ze die competentie invulling. Zo vormt het model een vertrekpunt om beleid, onderzoek, tools of praktijken over mediawijsheid te ontwikkelen, uit te voeren of te evalueren.
Naar het Mediawijs Competentiemodel
Hoe doen ze dat?
- Mediawijs stimuleert digitaal en mediawijs gedrag bij de burger met informatie en campagnes.
- Mediawijs inspireert het Vlaamse digitale en mediawijsheidsveld met vorming, kennisdeling en praktijkontwikkeling.
- Mediawijs start overleg, netwerken en samenwerkingen tussen en met het Vlaamse digitale en mediawijsheidsveld.
- Mediawijs houdt de vinger aan de pols van de ontwikkelingen in alle vormen van digitale technologie, media en geletterdheid.
- Mediawijs speelt een actieve rol in de visie- en beleidsontwikkeling over digitale en mediawijsheid in Vlaanderen en Brussel, België en Europa.
bron: Mediawijs
Medianest
Een website gericht op ouders en begeleiders boordevol informatie wanneer je met vragen zit.
-
Informatie over mediaopvoeding op maat van je gezin
-
Antwoord op concrete vragen van ouders zoals ‘Welke games zijn geschikt voor mijn kind?’
-
Tips & tricks om afspraken te maken met kinderen rond schermtijd of om cyberpesten bespreekbaar te maken
-
Een mediagroeilijn aangepast aan de leefwereld en de ontwikkeling van je kind
-
Online tests zoals ‘Welk type mediaouder ben jij?’
-
Een reeks filmpjes over gamen, sociale media,..
-
Klik-en-prints zoals ‘Doe de app check’ of een reclamebingo
-
Getuigenissen van ouders en hun kinderen
-
Activiteiten om samen met je kind te doen zoals een game maken of spelen
Ga naar de website van Mediawijs en Medianest.
De schaal van M
Deze website en het lessenpakket is speciaal ontworpen door Mediawijs voor kinderen van het 5e en 6e leerjaar.
In de week van 16 november dagen Ketnet en Mediawijs 10- tot 12-jarigen uit met ‘De Schaal van M’. Het start vanuit een populaire Ketnet-serie. In een reeks van vijf webisodes, worden de personages telkens geconfronteerd met een thema zoals privacy, gaming, sexting, online reclame … Het doel? Mediawijs omgaan met de uitdagingen die op hen afkomen.
De Schaal van M is een online spel dat kinderen van 10-12 jaar uitdaagt om te laten zien welke mediavaardigheden ze in huis hebben. Hoe meer lampjes, hoe mediawijzer je bent, da’s het idee achter het spel. Zowel thuis als in de klas kunnen kinderen lampjes verzamelen. Meer dan 500 klassen dingen mee naar de titel van ‘Meest Mediawijze klas van Vlaanderen’, de eretitel van ‘mediawijze 5-sterrenklas’ of één van de 20 (media)wijze prijzen.
Men kan invulboekjes kopen voor de kinderen van de klas en een handleiding voor de leerkracht. De bedoeling is om zoveel mogelijk lampjes te kunnen kleuren. In het werkboekje en tijdens de challenge gaan ze aan de slag met bepaalde zaken die belangrijk zijn mbt veilig internetten voor kinderen.
Ga naar DE SCHAAL VAN M
GAMEN: website van JBC
JBC lanceerde GAMETIME, een website over gamen met kinderen met allerlei tips. Het maakt je wegwijs in de gamewereld van je kinderen en leert jou die gametaal te begrijpen. JBC wil awareness creëren rond gamen en dit bespreekbaar maken binnen gezinnen. Ook krijg je inzicht in de leerrijke kant van gamen en waarvoor dit ook wel goed kan zijn. Maar vooral een juiste balans vinden is een must ! Ook daar geven ze je tips bij…
Boek: van Emoji’s tot sexting
Er zijn heel wat vragen die ouders zich dagelijks stellen over veilig internetten voor kinderen. Vanaf een bepaalde leeftijd gaan kinderen de wereld van het internet ontdekken, met al de positieve en ook negatieve zaken die er zijn. Wat in het ene gezin not done is, is in het andere soms de beste oplossing. In dit boek bundelt Medianest veelgestelde vragen van ouders over mediaopvoeding. Er staan getuigenissen in van ouders, tips van experts en inzichten. Zonder druk te leggen op hoe het wel of niet moet. Dat kan je voor jezelf uitmaken. Maar misschien wel handig om door te bladeren.
Mediagenda voor leerkrachten
Ik heb er alvast eentje van en ik ben mega enthousiast om hem in gebruik te kunnen nemen. We moeten vaak veel onthouden als leerkracht. Veel van de leerstof zit er eigenlijk best in, maar thema’s zoals mediawijsheid, daar hebben we toch ook nog een duwtje in de rug bij nodig. Hoe breng je de leerlingen bijvoorbeeld de basics rond mediawijsheid bij? Met de Mediagenda krijg je een praktische werkagenda om het hele schooljaar lang alles te onthouden wat je lief is én je kan meteen aan de slag met allerlei lesideetjes om de leerlingen mediawijzer te maken. Sommige zaken kan je in 5 à 10 minuutjes aanbrengen. Kei tof en handig en het is bovendien een superleuke agenda. Misschien ook wel een tof juffen -of meestercadeau! Of het nu gaat over nepnieuws, artificial intelligence of online privacy: elk thema komt aan bod. Een must-have voor iedere leerkracht in het lager of secundair onderwijs.
Child Focus
Hier vind je ook allerlei tips, pedagogische dossiers, downloads en getuigenissen over alles wat gaat over veilig internetten voor kinderen en volwassenen. Ze komen ook wel eens lezingen in scholen geven. Je kan alles vinden op hun Media search webplekje.
Veilig Online
Een website met informatie over veilig internetten voor kinderen, handige links en vormingen in de buurt. Ook kan je veelgestelde vragen raadplegen en info vinden over boeken, onderwerpen enz…
Boek: Digitaal ontmaagd
Sarah Van Gysegem is redacteur van het magazine BOTsing. Een paar jaar geleden schreef ze het boek ‘Typisch tieners, en onlangs volgde ‘Digitaal ontmaagd’, een praktische gids voor ouders over seksuele opvoeding.
Met je pubers over seks praten: allesbehalve simpel! Doet de gedachte aan gênante gesprekken het schaamrood naar je wangen stijgen? Ben je bang om je bloot te geven en is sexting ver van je bed?
Sarah zet je via concrete situaties en praktische tips een heel eind op weg en helpt je korte metten maken met taboes. Zo kan je met een gerust hart je tieners hun weg laten zoeken op het pad van liefde en seks. In real life én online.
Cyber helden
Met het programma Cyber Helden wil men kinderen tussen 8 en 14 jaar uitrusten met de vaardigheden die ze nodig hebben om veilig te kunnen genieten van de rijkdom van het internet. Het is een samenwerking tussen Bibliotheken Zonder Grenzen en Google. Het biedt de educatieve kit “Cyber Helden” activiteiten om kinderen bewust te maken van het veilige en kritische gebruik van het internet. Het is een eenvoudige en speelse benadering van de competenties die zijn gedefinieerd door DIGCOMP, het Europese referentiekader voor digitale competenties.
Hier kan je het digitaal pakket downloaden
Bib zonder grenzen CYBER HELDEN
Diploma Veilig Internet
Op deze website staat niet enkel info mbt veilig internetten voor kinderen en hun ouders, er staan ook veel lessen om in de klas te gebruiken. Ze zijn geschikt voor kinderen van de tweede en derde graad basisonderwijs (van 7 tot 12 jaar ongeveer). De lessen zijn uitgebreid, interactief en leuk. Er worden allerlei aspecten van ‘internet’ en ‘sociale’ media behandeld en ze laten de kinderen nadenken over zaken die ze waarschijnlijk nog niet eens wisten. Ik ga ze zeker gebruiken in mijn klas. Op het einde van de lessenreeks kunnen de kinderen een eindtoets doen en kunnen ze een diploma verdienen.
Je vindt alle informatie op de website diplomaveiliginternet.nl
Blenders.be : Jong digidak
Jong Digidak ontwikkelde verschillende workshops om de digitale en mediawijze vaardigheden van onze jeugd aan te scherpen. Van programmeren tot fotografie met de smartphone. Van Video CV tot Online Privacy. Jong Digidak heeft een ruim aanbod aan diverse digitale thema’s.
Jong Digidak richt zich op talent- en vaardigheidsontwikkeling bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen. De nadruk ligt op hedendaagse technologie en hoe hier wijs mee om te gaan. Ze geven verschillende workshops in scholen en organisaties. Door middel van een vragenlijst stemmen ze de inhoud van hun uiteenzetting af op de noden van de bepaalde groep. Ze spelen ook in op de actualiteit. Daarnaast bieden ze ook vormingen aan voor ouders en begeleiders van kinderen en jongeren.
Ze zijn ook actief in verschillende jongerenwerkingen, waar ze ontspannende activiteiten aanbieden met een digitale toets., dit om mensen ze verbinden.
Meer info over Jong Digidak vind je op de Facebookpagina, op Instagram of via [email protected].
Digisaurus van Wouter de Meester
Op deze website vind je niet alleen interessante blogposts over de digitale wereld, maar ook op een fijne, interessante manier lezingen en workshops. Voor ouders en hun kinderen, voor leerkrachten en scholen én ook voor professionals. Samen met jou / je team gaan ze kijken naar het internetgebruik van jongeren en worden sommige zaken met een positieve en kritische blik onderzocht.
Draadloos lespakket van Healthies.joetz.be
Op de website Healties.joetz.be kan je verschillende educatieve lespakketten rond (digitale) gezondheid vinden. Ook kan je lesgevers vinden die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen en die naar jouw school / organisatie komen.
In het Draadloos lespakket ga je samen met leerlingen van het 5de en 6de leerjaar aan de slag rond internetgebruik. Op een interactieve manier leren kinderen bewust omgaan met privacy en met het verschil tussen de on- en de offline wereld.
De leerlingen…
- worden zich bewust van het bestaan van online gegevens over zichzelf en klasgenoten.
- leren de link te leggen tussen echte en de online wereld.
- zien in dat hun gedrag online ook bepaalt hoe anderen hun zien.
Deze les sluit aan bij de interactieve workshop Draadloos, die wordt gegeven door een Healthie van JOETZ vzw.
Hopelijk heb je hier al meer informatie gevonden mbt veilig internetten voor kinderen.
XOXO Nathalie
No Comments