Voor de eerste keer wordt de Week van de Kinderfilosofie georganiseerd. Het thema is ‘natuur’. Door heel België en Nederland worden activiteiten georganiseerd om kinderen te laten filosoferen over natuur, zowel binnen als buiten, op school en thuis, in de bieb of bij opa en oma. Filosoferen kan overal en altijd. April is ook de maand van de filosofie. En ja hoor, IEDEREEN kan filosoferen. Kinderen doen het altijd. Let er maar eens op.
Filosoferen met kinderen
Van 2 april tot en met 10 april is het de week van de kinderfilosofie. Vorig jaar schreef ik al heel wat interessante artikels over filosoferen met kinderen. Het is immers de maand van de filosofie. Waarom filosoferen belangrijk is en hoe je dat met kinderen kan doen, kan je lezen in mijn artikel: Tips om te gaan filosoferen met kinderen
Week van de kinderfilosofie
Ik ben dan ook blij dat men aandacht schenkt aan filosoferen met kinderen en een week van de kinderfilosofie introduceert. Er zijn doorheen België en Nederland heel wat initiatieven die organisaties en mensen opzetten om aan de slag te gaan, als je het zelf moeilijk vindt. Maar geloof me… het is de moeite om aan de slag te gaan met je kinderen. Thuis, in de klas, in je organisatie. Verwondering kan tot grote dingen leiden.
—> Meer informatie via www.weekvandekinderfilosofie.nl
Activiteiten tijdens de week van de kinderfilosofie
Er zijn heel wat activiteiten die men organiseert in België en Nederland . Hier zijn enkele van mijn favorieten:
1. FILOSOFISCHE WANDELING
Filodroom is dolenthousiast over dit initiatief en slaat de handen in elkaar met Natuurpunt en Provincie Antwerpen.
Op verschillende dagen, in verschillende natuurgebieden kan je meedoen aan een filosofische speurtocht. De tocht richt zich tot gezinnen met kinderen rond 7 tot 12 jaar. Haal je speurneus maar boven en snuffel rond in het tasje vol filosofische denkvragen en speelse opdrachten.
Je kan deelnemen aan meerdere speurtochten. Er is een ruim en gevarieerd aanbod van vragen en opdrachten en je kan kiezen uit verschillende routes.
Je kan je hier inschrijven.
2. SPEELSE CHALLENGE
Denkkaravaan maakte een speelse challenge: in 9 kleine etappes ontdek je steeds meer wild denkplezier (en kom je bijzondere dingen te weten over mens, dier en natuur). De challenge bestaat uit een poster met 9 filosofische vragen en een boekje met doe- en denkopdrachten die je op je eigen tempo kan volbrengen. Waarom verandert een boskikker in een ijsje tijdens zijn winterslaap? Wordt het tijd dat kippen rechten krijgen? Zwemt er binnenkort meer plastic in de zee dan vis? En weet jij of mieren graag verstoppertje spelen? Test het uit en doe mee!
De challenge is in april gratis verkrijgbaar op de website van de DENKKARAVAAN
3. PODCAST
Ben jij een gedachtenavonturier? Ga je graag op ontdekkingsreis in eigen en andermans hoofd? Loop dan heldhaftig en onverschrokken onze pittige podcast voor denkhelden tegen het oor; ‘de natuur was hier’. En jij?
Je kunt de podcast vinden op de homepage en diverse andere pagina’s van deze website. rechtstreeks beluisteren kan met deze link.
De podcast beluister je vanuit je zelfgebouwde hut. Dus: verzamel je materiaal en begin vast met bouwen! Zet een foto van je hut op social media met daarbij bijvoorbeeld een of meerdere van de volgende hastags: #weekvandekinderfilosofie #wvdk #hut #huttenbouwen #denatuurwashier #kinderfilosofie
4. DENKTEKENEN
Dit is een spel om samen met kinderen aan de slag te gaan. Start met de tekenopdracht. Bekijk gezamenlijk de tekeningen zodra ze af zijn. Wat vertellen de verschillende tekeningen over het onderwerp? Laat een aantal kinderen uitleggen wat ze hebben getekend en wat het idee daarachter was.Stimuleer de kinderen om op elkaar te reageren en elkaar te bevragen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met dit soort vragen:
– Is dit idee voor iedereen duidelijk?
– Wie heeft nog iets toe te voegen aan dit idee?
– Wie wil op dit idee reageren?
Praat daarna verder met behulp van de denkvragen en kindercitaten op de kaart.
5. GA ZELF OP PAD MET FILOSOFIEBOEKJE OF WANDELKAARTJES
Je kan natuurlijk zelf gaan wandelen met je kinderen en de gratis downloadbare vragenkaartjes en andere printables afprinten van de Denkkaravaan.
Nog meer filosoferen met kinderen
Filosofische boeken en spelletjes voor kinderen
Mindfulness met kinderen? Geen probleem! Zo begin je eraan…
Rust bieden aan kinderen in drukke tijden & hun hoofd leegmaken:enkele tips
En? Doe jij wel eens aan filosoferen met kinderen? Hou jij ook een week van de kinderfilosofie.
XOXO Nathalie
No Comments