We hebben het eerst gehad over hoe je naar kunstwerken kunt kijken met kinderen. Altijd fijn om er een creatieve verwerking rond te doen, vooral ook tijdens muzische vorming op school. Maar het kan uiteraard ook thuis! Werken rond kunstenaars met kinderen of rond het thema “kunst” in de klas, is een erg dankbaar gegeven. Je kan er vele kanten mee uit. In dit artikel krijg je een lesidee thema kunst en enkele tips om creatief aan de slag te gaan thuis of in de klas.
Werken rond kunstenaars met kinderen
Sommige kunstenaars zijn bekend voor kinderen en anderen onbekend. Wanneer je werkt rond het thema kunst zou je beiden moeten gebruiken. Ook met minder bekende kunstenaars kan je vele kanten uit. Het doel is dat kinderen leren naar kunst te kijken, het leren waarderen en er hopelijk creatieve inzichten van krijgen. Ik heb enkele tips voor jullie om rond kunstenaars te werken, thuis en in de klas. Je kan dit zeker pinnen als lesidee thema kunst!
lees ook: /Kunst/ Schilderijen bekijken met kinderen, zo begin je eraan
Hoe je aan de slag kan gaan met kunstenaars in de klas
Hoe kan je nou werken rond kunstenaars met kinderen… Wel, kinderen moet je niet overstelpen met urenlange uitleg over kunstenaars en hun werk. Wanneer je het verkeerd aanbrengt kan het effect helemaal teniet gedaan worden. Wanneer ze onderzoekend aan de slag gaan en er zelf plezier aan beleven, is de zin om te leren groot. Jammer genoeg ga je niet voor alle kinderen altijd goed kunnen doen. Maar met verschillende werkvormen kan je al veel veranderen. Hier wat tips over hoe ik een lessenreeks rond kunst en kunstenaars zou zien…een lesidee thema kunst, zeg maar…
- Kinderen gaan in groep (of alleen..) aan de slag met een bepaalde kunstenaar. Ze maken er een werkstuk van, een voorstelling en zorgen voor een creatieve verwerking voor de klas. Ook aandacht voor de stroming (fauvisme, abstracte kunst, expressionisme enz…)
- Maak een escape room met allemaal opdrachten en weetjes over bekende kunstenaars
- Maak een Cluedo spel met weetjes over kunstenaars
- Licht per klas van de school een bekende kunstenaar uit en zorg voor een tentoonstelling
- Zorg voor veel naslagwerken over kunst en kunstenaars en richt een thema hoek in
- Op internet vind je een leuke WEBPAD rond bekende schilders. Hier ook, gekoppeld aan muziek
- Op LUKASWEB kan je bekende schilderijen van Vlaamse kunstenaars vinden
- Probeer kunst breed te zien en andere kunstvormen kan je best integreren
- Bedenk zelf al creatieve verwerkingsvormen bij kunstenaars
- Misschien kan je eens een kunstenaar uitnodigen in de klas?
Creatieve verwerking op verschillende manieren rond kunstenaars
Kunst is ontegensprekelijk verbonden met muzische vorming. Er zijn allerlei soorten kunst en dus ook kunstenaars. Je kan dus op verschillende manieren creatief werken rond kunstenaars met kinderen. Laat je vooral inspireren om zelf ideetjes te vinden wanneer je werkt rond andere mensen. Je gaat uit mijn lijstje vel kunstenaars herkennen. Maar denk ook eens aan klassieke muziek, soorten muziek, media, beeldhouwen, dans… Dat is ook kunst!
1. Gaudi
Heel bekend is Park Guell in Barcelona. ik weet dat ik daar als tiener ben geweest en dit zo mooi vond. Zijn kunst bestaat uit allemaal mozaïek en is ideaal om daar dus ook rond te werken. Je kan met kinderen op verschillende wijzen rond mozaïek werken:
- propjes maken van zijdepapier of crêpe-papier
- zelf mozaïek laten knippen uit gekleurd papier / glanspapier
- echt mozaïeken met steentjes!
- …
2. Keith Haring
Keith Haring is een erg fijne kunstenaar om rond te werken.
- kinderen krijgen kaartjes met mannetjes, ze doen de bewegingen na
- memory maken
- levensgrote mannetjes maken met behangpapier en de kinderen zelf laten schilderen
- hang ze op doorheen de school
3. Bruegel
Hij stond bekend om zijn kunstwerken waar veel mensen op stonden en waar je goed kon zien wat er gebeurde. Met deze schilderijen kan je goed aan de slag gaan:
-
- vergelijking kinderspelen vroeger en vandaag
- tableau vivant / rollenspellen
- een dagje in het leven van Breugel laten spelen
- samen pudding maken (kijk maar naar het schilderij waar ze allemaal uit houten potjes eten)
- een foto maken zoals op deze foto en bewerken met bruine kleuren
- …
4. Jan Van Eyck
Ga op zoek naar Jan Van Eyck in zijn bekende schilderijen. Hij hield ervan zichzelf mee op de schilderijen te zetten, maar zo subtiel dat je het niet zou merken als je niet écht kijkt. Het (voor)leesboek ‘DAG JAN, het kleine rijk van Jan Van Eyck’ is daar een erg leuk boek voor. Samen met een afstammeling van Jan Van Eyck (en naamgenoot) gaan een opa en kleinzoon op zoek naar Jan is zijn bekende werken. Voor je het weet, ben je samen op zoek en kom je meer te weten over zijn werk. Wedden dat kinderen nadien veel beter naar kunstwerken gaan kijken? Met dit boek kan je nadien aan de slag met:
- experimenteren om zelf verf te maken op verschillende manieren (grote kinderen kunnen echt met ei aan de slag, kleuters kunnen dan weer eetbare verf maken bijvoorbeeld)
- kijken naar details van kunstwerken
- leren over de Middeleeuwen
lees ook: Eetbare waterverf maken
of: DIY / Zelf (eetbare) vingerverf maken
en ook: Een tof schilderij maken met FOAM VERF !
en dit: 10 tips bij Sensopatisch spelen
5. Vincent Van gogh
Rond Vincent van Gogh kan je ook leuke dingen doen:
- Een portret laten maken van anderen of zichzelf
- met oliekrijt of krijt en zwart papier het bekende schilderij ‘Starry Night’ natekenen
- Dit kan je ook met olieverf of ecoline doen en lijm of wit krijt
- De bloemen in de vaas zijn ook bekend : je kan een bloempotje laten beschilderen en papieren bloemen maken
- Met een vork laten schilderen
- ….
6. Mondriaan
Met Mondriaan kan je veel wegen inslaan. Hij werkt met primaire kleuren. Daar kan dan werken rond kleuren mengen. Welke kleuren kan je allemaal maken met deze kleuren? Maak nadien een kunstwerk.
Leuk is met touw en canvas werken. Of met schilderstape die je eerst kleeft en dan werkt met kleuren. Wanneer je met touw werkt kan je lijnen maken en opvullen. Niet helemaal Mondriaan natuurlijk, want hij werkte met primaire kleuren en rechte lijnen, maar je moet geïnspireerd zijn, niet imiteren.
7. Kandinsky
De schilderijen van Wassily Kandinsky lijken op muziek. Dat geloofde hij zelf ook. Blijkbaar had Kandinsky Synesthesie, dat wil zeggen dat hij geluiden zag en kleuren hoorde. Aan de hand van zijn schilderijen liet ik mijn kinderen zelf zo’n kunstwerk maken. Met vlakken, lijnen, stippen. Alle vlakken waren bepaalde geluiden die ze konden maken met een muziekinstrument of hun lichaam. Zo componeerden ze een kunstwerk dat muziek maakt. Ik liet het groepje dan hun schilderij aan de klas voorstellen en diegenen die wilden mochten ook lesgeven aan de klas. Ken je GOOGLE CHROME LAB? Check it out!!
8. Warnampi Tingari
Deze kunst vertelt over oude geloven. Alle kleuren en vormen geven een verhaal weer over de voorouders van de aboriginals. Dit is ook meteen een leuke werkvorm. Hoewel deze kunstenaar een aboriginalkustenaar is, kan je dit ook in het thema Afrika plaatsen. Met wattenstaafjes kan je werken rond pointillisme. Met een zwart blad en heldere verfkleuren. Als je de kinderen wil laten stempelen met andere materialen kan dat natuurlijk ook altijd.
9. Banksy
Bansky is een graffitikunstenaar die op stoepen en op muren schildert. Met zijn kunst laat hij graag mensen nadenken over wat er in de wereld gebeurt. Je kan met de kinderen een aantal werken van hem bekijken en bespreken. Nadien kan je zelf aan de slag gaan. Misschien heb je thuis of op school ook wel kale muren die bespoten kunnen worden met Graffiti? Je kan altijd een workshop graffiti aanvragen, maar let er wel op dat het duur is. Je kan natuurlijk ook met muurverf werken, maar dat is net iets anders 😉
Je kan aan de hand van onderstaand kunstwerk van hem wel een soortgelijke creatieve verwerking doen. Op een canvas kan je een foto van de kinderen afdrukken waar ze onder een paraplu staan. Kleef die met schilderstape goed af. Laat nu ecoline druppen over de canvas of blaas met een rietje de ecoline weg. Leuke werkvorm en superleuk resultaat!
Wat je ook kunt doen is met stoepkrijt werken. Wist je dat je zelf stoepkrijt kunt maken? En je eigen stoepkrijtverf kan je ook maken. Meng water en stoepkrijt en SPRAAAAY! Tijdelijke graffiti 😉 Bij DE BANIER heb je trouwens CHALK CLAY! Dan kan je eerst leuke vormen boetseren, laten drogen en nadien mee krijten.
lees ook: 20 x Leuke spelletjes en activiteiten met stoepkrijt
10. Henri Matisse
Matisse stond bekend om het gebruik van heldere en felle kleuren. Ook voor collages en beeldhouwwerken. Hier kan je dus vele kanten mee op. Laat ze ook maar eens een felle collage maken, vormen knippen en plakken, beeldjes maken enz.. Of kinderen kunnen sculpturen maken uit karton.
11. Andy Warhol
Andy Warhol is bekend met zijn pop-art kunst. Iedereen kent het bekende Marilyn Monroe werk wel. Leuk om de betekenis erachter met de kinderen te bespreken. Zeker in deze sociale media cultuur. Daarna kunnen de kinderen die bij zichzelf doen. Druk enkele malen hun hoofd af en laat ze dit met vetkrijt of waterverf versieren.
12. Leonardo Da Vinci
Hij schilderde het bekende schilderij ‘Mona Lisa’. Een leuke verwerking is fine line art toepassen en zo het schilderij veranderen. Dit kan ook met andere hoofden uit schilderen in de aard van Brueghel en Van Eyck.
Boekentips
LEMNISCAAT UIT DE KUNST boeken
Meesterlijk – Zo kijk je met kinderen naar Kunst (LEMNISCAAT)
Keepvogel en Kijkvogel (STANDAARD UITGEVERIJ – LEOPOLD)
Meneer Kandinsky was een schilder (STANDAARD UITGEVERIJ – LEOPOLD)
Het geheim van de Vlaamse Meesters (DE EENHOORN)
Kunst met taart (LANNOO)
De jager en zijn hond – een wonderbaarlijke reis door de wereld van Bruegel (LANNOO)
Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? (LEMNISCAAT)
Kunst met katten (DE VIER WINDSTREKEN)
…
Pin it
Vind je deze lesideetjes en activiteiten om te werken rond kunstenaars wel leuk? Pin het dan 🙂
Wat vond je van dit lesidee thema kunst? Ga jij ook eens werken rond kunstenaars met kinderen?
XOXO Nathalie
16 Comments
Juf Tania
9 maart 2020 at 07:03Heel graag om te gebruiken in mijn klas. Werken rond kunstenaars vind ik één van de leukste muzothema’s!
Anna Wienen
9 maart 2020 at 07:15Woowe dit is wel heel gaaf! Ik doe heel graag mee
elisabeth maria martina
9 maart 2020 at 07:35voor een creabea kleindochter helemaal top
Katrien
9 maart 2020 at 12:42ik doe mee! De kinderen hebben overigens momenteel projectweken op school, rond het thema KUNST 🙂
Amber
9 maart 2020 at 14:00Ik zou heel graag zo’n boek winnen voor tijdens de lessen Muvo.
Anneleen De Visscher
9 maart 2020 at 19:33Oh wil ik heel graag kansje voor wagen!
Inge
9 maart 2020 at 19:56Ooh deze wil ik ook wel winnen. Mijn oudste dochter is verzot op knutselen. Het lijkt me leuk om er een kunstenaar aan te koppelen.
isabelle vanelslander
9 maart 2020 at 20:00Elk jaar komt er in mijn kleuterklas wel eens een kunstenaar aan bod in mijn klas…nieuwe ideetjes zijn dus zeker welkom! Ja ik doe dus heel graag mee voor dit pakket!
Kathleen Vierbergen
9 maart 2020 at 22:48Oh ja, ook in mijn klas staan er regelmatig kunstenaars op het programma tijdens de muzische lessen! Altijd zo leuk om de verwondering te zien bij de kinderen. De boeken zouden goed gebruikt worden, zeker weten!
Elise Van Malcot
10 maart 2020 at 19:36Waw, wat zou ik graag deze boeken winnen! 😍 Ideaal om mee aan de slag te gaan in de klas, zowel om kunst als boeken te promoten. 🤞🏼Je zou me er als startte leerkracht zeer veel plezier mee doen.
Mykidsmycity
10 maart 2020 at 20:49Heel graag! Met mijn eigen kindjes knutsel ik graag en werk ik graag rond kunstenaars. Maar daarnaast probeer ik dit ook in mijn werk als opvoedster met dove kinderen te integreren. Hen laten proeven van kunst vind ik zeer belangrijk!
Kaat
10 maart 2020 at 22:38Leuke boeken voor thuis of voor in de klas, ik doe graag mee!
Elisa
12 maart 2020 at 09:57Wat een leuk boekenpakket. Ik zou deze graag winnen om mijn liefde voor kunst (een beetje) door te kunnen geven.
Oma Will
18 maart 2020 at 16:30Wat een fantastisch boekenpakket.
Leuk om mijn kleinkinderen kennis te laten maken met kunst.
Ik volg op Bloglovin en doe graag mee .
Nele
1 april 2020 at 16:07Ik doe graag mee voor dit tof boekenpakket
Lockdown (light) week 7-8: wereldreis deel 1/2 – Talk of Shame
27 mei 2020 at 22:07[…] op het plein van Montmartre (m’n lief z’n atelier), op klassieke muziek net als Kandinsky, bouwden de Eiffeltoren met touwfiguren, gingen petanquen in de Provence (lavendeldruppels […]