Unicorns & Fairytales
zwanger - unicorns & fairytales
moederschap My life zwangerschap

Zwanger | Wat moet ik (administratief) in orde maken?

Wanneer je in blijde verwachting bent, komt er vaak wat administratief gedoe bij kijken. Ik herinner me nog goed dat ik dit aspect van mijn zwangerschap behoorlijk vervelend vond. Het is essentieel om op tijd te beginnen met het regelen van deze zaken, anders loop je het risico om achter de feiten aan te lopen. Last-minute alles in orde maken is niet aan te raden. Hier zijn enkele zaken die je zeker moet regelen:

1. Kinderopvang

Of je nu kiest voor een onthaalmoeder, een crèche of een andere vorm van kinderopvang, het is belangrijk om hier vroeg mee te beginnen. Zelfs al vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, is het slim om na te denken over welke vorm van opvang het beste bij jou en je gezin past. Maak vroegtijdig afspraken, want geloof me, de wachtlijsten kunnen lang zijn!

Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat het vinden van de juiste opvang een van de eerste dingen was die ik regelde toen ik ontdekte dat ik zwanger was. We kozen voor onthaalmoeders, omdat we geloofden dat dit een warme en huiselijke omgeving zou bieden voor ons kindje. Het was een hele zoektocht, maar uiteindelijk vonden we een geweldig duo: twee zussen die samen een kleinschalige opvang aanboden. De persoonlijke aandacht die onze zoon kreeg, gaf ons gemoedsrust en maakte de overgang naar de kinderopvang soepel.

2. Werk op de hoogte brengen

Volgens de Belgische wet moet je je werkgever zeven weken voor de uitgerekende datum informeren over je zwangerschap. In Nederland geldt een termijn van drie weken voorafgaand aan je bevallingsrust. Zorg ervoor dat je een medisch attest en een zwangerschapsverklaring van je dokter hebt, waarop de uitgerekende datum vermeld staat. Afhankelijk van je werkomgeving heb je mogelijk recht op speciale bescherming.

In mijn geval werkte ik in het onderwijs, waar ik een goede band had met mijn collega’s en directeur. Ik koos ervoor om mijn zwangerschap meteen aan te kondigen, wat resulteerde in steun en begrip van mijn werkgever. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van je rechten en de bescherming die je krijgt tijdens je zwangerschap, vooral als je in een risicovolle omgeving werkt.

3. Geboortelijst en pamperrekening

Het samenstellen van een geboortelijst is een leuke, maar soms overweldigende taak. Overweeg samen met je partner welke winkel het beste past bij jullie stijl en behoeften. We kozen bijvoorbeeld voor een winkel die onze favoriete merken en producten aanbood, zodat onze geboortelijst een weerspiegeling was van onze persoonlijke voorkeuren.

Daarnaast besloten we ook om een pamperrekening te openen, zodat vrienden en familie de mogelijkheid hadden om bij te dragen aan de kosten van luiers en andere benodigdheden. Het gaf ons flexibiliteit en zorgde ervoor dat mensen op verschillende manieren konden bijdragen aan de komst van ons kindje.

lees ook: Al eens gedacht aan een hippe tweedehands geboortelijst?

4. Doopsuiker en geboortekaartje

Begin op tijd met het plannen van je geboortekaartje en eventuele doopsuiker. Tegenwoordig zijn er tal van creatieve opties beschikbaar, dus laat je inspireren! Onze keuze viel op een thema dat paste bij de stijl van ons geboortekaartje, wat zorgde voor een mooie samenhang tussen beide. We besloten om een heleboel mooie geboorte bedankjes te presenteren: geurstokjes, suikerbonen en zeepjes, wat goed aansloot bij het gekozen thema. Het voorbereiden van deze details van tevoren hielp om de drukte tijdens de laatste weken van de zwangerschap te verminderen.Je kan best al een tijdje op voorhand nadenken over een geboortekaartje en doopsuiker. Bij tadaaz heb je zowel mooie bedankjes als De Bock Suikerbonen. Als je dit allemaal op voorhand klaarmaakt dan heb je niet al te veel werk meer als je hoogzwanger bent…

lentefeest - unicorns & fairytales

5. Ziekenfonds inlichten

Stuur een medisch attest met je vermoedelijke bevallingsdatum naar je ziekenfonds. Na de bevalling moet je een geboorteattest overhandigen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de procedures en documentatie die nodig zijn om aanspraak te maken op moederschapsuitkeringen en andere voordelen die worden aangeboden door je ziekenfonds.

6. Kraamzorg

Als je kraamzorg wilt, is het verstandig om dit voor de zesde maand van je zwangerschap aan te vragen. Vaak wordt een groot deel vergoed door je ziekenfonds. Tijdens mijn eerste zwangerschap maakte ik gebruik van kraamzorg, wat enorm hielp bij de herstelperiode na de bevalling. De bezoeken van de vroedvrouw werden volledig vergoed door mijn ziekenfonds, wat een geruststelling was tijdens die eerste intense weken.

lees ook: 25+ leuke en originele kraamcadeaus waarmee je gaat scoren

7. Geboortepremie of kraamgeld

De geboortepremie of kraamgeld is een eenmalige premie die ouders krijgen bij de geboorte van een kind. Dat heet nu een groeipakket. Je kan startgeld of kraamgeld aanvragen vanaf 24 weken zwangerschap.

Je kan jouw Startbedrag al aanvragen voor de geboorte. Dan ontvang je jouw Startbedrag ten vroegste 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Volg de stappen in hun online tool en vraag je Startbedrag snel en gemakkelijk aan.

Je kan jouw Startbedrag ook nog aanvragen na de geboorte van je kind. Dan moet je het formulier ‘Geboortebewijs om het Startbedrag te bekomen’ aanvragen. Je krijgt dit document wanneer je de geboorteaangifte van je kleintje gaat regelen bij je gemeente.

Het kraamgeld vraag je aan bij:

❧ Het kinderbijslagfonds van uw werkgever

❧ Het kinderbijslagfonds van uw laatste werkgever, als u werkloos, ziek of gepensioneerd bent

❧ Uw kinderbijslagfonds of FAMIFED, als u zelfstandige bent

❧ Bij FAMIFED, als u nooit gewerkt heeft, als u in het onderwijs werkt, of als u grensarbeider bent.

Elk fonds heeft een eigen regeling. Voor individuele vragen over het kraamgeld neemt u als werknemer het best contact op met uw personeelsdienst of met het kinderbijslagfonds van uw werkgever. Zelfstandigen kunnen zich richten tot hun sociaal verzekeringsfonds.

lees ook: Zwanger tijdens de feestdagen? Tips om te overleven

Naast kraamgeld zijn er vaak ook andere instanties die een geboortepremie aanbieden. Denk hierbij aan gemeentelijke geboortepremies en premies van ziekenfondsen. Het kan de moeite waard zijn om na te gaan of je in aanmerking komt voor deze extra financiële steun.

8. Hospitalisatieverzekering

Breng je hospitalisatieverzekering op de hoogte van de geboorte van je kindje. Het kan ook handig zijn om je vooraf in te schrijven in het ziekenhuis waar je gaat bevallen. Het hebben van een goede hospitalisatieverzekering kan veel kosten besparen, vooral als je kiest voor een eenpersoonskamer tijdens je verblijf in het ziekenhuis.

lees ook: Zwanger | niet immuun voor Toxoplasmose en CMV?

9. Kijkwijzer / checklist

Toen ik voor de eerste keer zwanger was drukte ik deze kijkwijzer van Kind en Gezin af. Daar kan je maand per maand bekijken wat je in orde moet brengen. HANDIG!

10. Vaccinaties

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal vaccinaties die je kunt overwegen, zoals griep- en kinkhoestvaccinaties. Informeer tijdig bij je gynaecoloog of deze vaccinaties worden aanbevolen in jouw situatie. Het is belangrijk om de gezondheid van zowel jezelf als je baby te beschermen tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

 

Hopelijk biedt deze uitgebreide lijst je de nodige informatie en ondersteuning bij het regelen van alle zaken rondom je zwangerschap. Geniet van deze bijzondere tijd en wees gerust dat je goed voorbereid bent op de komst van je kleintje!

XOXO Nathalie

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply