Als juf zien we het vaak…. kinderen die hun kledij na het zwemmen kwijt raken, verloren sokken, zelfs hier en daar een onderbroek… Natte zwemzakken, gestikte kledij en zelfs beschimmelde badmutsen of badmutsen die je na een uur puzzelen eindelijk hebt opengekregen. Leer je kinderen bij het begin al een handige attitude aan. Ik geef je, met mijn ervaring als juf en mama van een kind dat naar het eerste leerjaar gaat, enkele handige trucs als je kinderen gaan zwemmen.
Tips als je kind gaat zwemmen met de klas
Wat moet er allemaal in die zwemtas en welke zwemzak is goed? Het lijkt makkelijk maar we zien als leerkrachten genoeg situaties waarbij kinderen in moeilijkheden geraken. Ik geef je graag enkele tips, die ik zelf vanaf dit jaar ga moeten toepassen. Vince gaat naar het eerste leerjaar en gaat dus zwemmen, als alles met de corona maatregelen nog doorgaat natuurlijk…
1. Investeer in een goede zwemzak
Je kind gaat waarschijnlijk meerdere keren per maand zwemmen en dit voor een lange tijd. Investeer in een goede zwemzak. Als je weet dat je kind het lastig heeft met de koordjes van een klassiek zwemtas, laat hen dan een andere kiezen. Je hebt tegenwoordig al een mooie keuze van zwemzakken. Wij kochten die van ons bij De Kleine Zebra, een webshop waar we wel vaker schoolspullen en speelgoed bij kopen. Laat je kind bij de keuze van de juiste zwemtas alles zelf proberen. Stel meteen de koordjes op de juiste hoogte af, want als ze erover struikelen heeft niemand er plezier aan. Kleuters geef je best een rugzakje.
2. Geef een grote handdoek en ook een kleine (om op te staan)
Ik haatte het als kind (en nu nog) als ik op die zwembadvloer moest staan met mijn blote voeten. Geef je kinderen een klein handdoekje mee dat ze op de grond kunnen leggen en waarop ze kunnen staan als ze zich afdrogen. Dat geeft een veel comfortabeler gevoel en zo kunnen hun voeten al drogen. Ook is het hygiënischer.
3. Geef een ziplock zakje mee met proper ondergoed en sokken
Soms kan het wel eens gebeuren dat je kind zijn ondergoed op de natte grond laat vallen (of merkt dat hij/zij een klein ongelukje had). Niet leuk om na het douchen dan terug dat vuil ondergoed aan te moeten doen. Geef daarom een zakje mee met een propere onderbroek en sokken. Je kan ook een stoffen zakje gebruiken in plaat van een plastieken zakje.
4. Laat je kinderen hun kledij in de zwemzak steken bij het omkleden
Soms zitten je kinderen in een gezamenlijk cabine met hun klasgenootjes (jongens en meisjes gescheiden natuurlijk). Maar vaak hangen daar ook al spullen van de groep die ervoor ging zwemmen. Je wil niet weten hoe vaak kinderen hun eigen kledij kwijt geraken. Soms vergeten ze ook gewoon wat ze aanhebben. Zeker kleinere kinderen. De juf weet ook niet welke onderbroek jouw kind aanhad. Leer hen daarom van in het begin dat ze hun droge kledij even terug in hun lege droge zwemzak steken. Nadien, na het afdrogen, hebben ze hun eigen kledij allemaal netjes verzameld. Handig toch? Vertel hen hun natte spullen helemaal op het laatste in de zwemtas te doen.
5. Laat ze hun zwemzak goed inladen
Wanneer ze hun zwemgerief terug in het zakje willen steken, kan dat ook soms voor problemen zorgen. Leer hen dat ze hun natte spullen in de grote handdoek rollen, samen met het kleine handdoekje en zo de handdoek in de zwemtas steken. Zo wordt die zwemtak niet té nat.
6. Zorg ervoor dat de zwemzak meteen uitgeladen wordt
Eenmaal thuis probeer je je kind wijs te maken dat hij zijn zwemgerief aan het rekje hangt of meteen zijn spullen aan de wasmachine legt. Gestikte kledij is echt geen pretje en na een tijdje schimmelt het ook… En ja, dat gebeurt… 😉 Kleinere kinderen zal je daarbij moeten ondersteunen natuurlijk. Grotere kinderen kunnen die verantwoordelijkheid dragen.
7. Behandel de badmuts met talk
Wij krijgen vaak van kinderen de vraag om hen te helpen met hun badmuts. Die is dan abnormaal in elkaar gekoekt. Steenhard en soms gescheurd. Strooi wat talk (babypoeder) in de badmuts. Giet de overtollige talk weg en laat de rest gewoon op de badmuts. Iedereen gaat je dankbaar zijn…
8. Label de kledij
Kinderen zijn soms niet bezig met welke kledij ze aanhebben. Zorg er altijd voor dat ALLES gelabeld is. Handdoeken, badkledij, kousen, broekjes, …. Misschien kan je een vast zwemoutiftje voorzien dat gelabeld is?
9. Zorg voor handige schoenen
Zeker kleinere kinderen of kleuters hebben het moeilijk met hun schoenen. Als ze gaan zwemmen, zorg dat voor makkelijk aan te trekken schoenen. Velcro sneakers of sandalen zijn aan te raden als ze hun veters nog niet kunnen strikken.
10. Gepaste en handige kledij
Als het zwemdag is, probeer dan rekening te houden met hun outfit. 100 laagjes kledij uittrekken en nadien weer moeten aantrekken als ze nog wat klammig zijn is geen pretje. Zorg ervoor dat ze hun nat haar kunnen bedekken. Meisjes moeten hun lang haar in een staart dragen en dat is ook makkelijk voor de badmuts. Een knotje is nog handiger. Vermijd bij (kleine) meisjes kousenbroeken. Dat geeft problemen…
11. Toebehoren (bril, oordopjes, brillendoos, borstel)
Heeft je kind last met water? Heeft hij/zij oordopjes-, een brik of een neusklemmetje, nodig? Hou daar rekening mee. Steek ze in een veilig doosje. Draagt je kind een bril en doet hij dit uit tijdens de zwemles? Vergeet dan niet de brillendoos in de zwemtas te steken. Heeft je kind lange haren of wil hij/zij het graag kammen? Vergeet geen borstel mee te geven.
12. De juiste zwembroek en badpak
In de meeste openbare zwembaden geldt een dresscode. Vaak moeten de jongens strakke broekjes aandoen (geen losse shorts) Soms moeten de kinderen ook bepaalde zwemkledij aandoen vanuit de school en zijn bikini’s verboden. Let je daar ook even op? Vraag het even na op school.
WIN WIN WIN
Check zeker de KLEINE ZEBRA eens, daar hebben ze leuke zwemzakken en zwemkledij. Ik mag ook een waardebon wegschenken bij hen van 75 euro met een besteding naar keuze, dus daar kan je heel wat back to school spulletjes van kopen denk ik…
Handig hulpmiddel
Hang naast de schoolkalender misschien deze printable op… Dan kunnen ze er zelf mee aan denken. PRINTABLE ZWEMDAG downloaden of klik op de afbeelding.
Handig als je gaat zwemmen
Of het nu binnen of buiten is… Er zijn enkele dingen die handig zijn om te weten:
Water veiligheid tips die elke ouder zou moeten weten
XOXO Nathalie
6 Comments
Kizzy Van Velthoven
5 augustus 2020 at 06:39Ik doe graag mee voor de waardebon. Ziet er een leuke winkel uit, met toffe spullen. Daar zouden mijn jongens graag iets uit kiezen voor tijdens de zwemles 😁.
Tamara Jongkees
5 augustus 2020 at 07:23Ik doe graag mee, ze hebben hier zulke leuke spullen! Mijn zoon kan nog wel wat nieuwes gebruiken.
Evi de Kam
5 augustus 2020 at 07:42Leuke winactie! Ik ben ook gek van de Kleine Zebra! Zo’n leuke webshop. Mijn oudste dochtertje leert momenteel zwemmen, dus een zwemuitzet zou zeker welkom zijn 🙂
Katrien A
5 augustus 2020 at 08:57De meeste tips kennen we al , toch nog een paar nieuwe tips aangeleerd. Merci!
Mie Kids
5 augustus 2020 at 12:25Bedankt voor de tips, heb direct zo’n leuke zwemzak gekocht.
Geertrui
5 augustus 2020 at 16:35Wij maken heel graag kans op de waardebon van kleine zebra! ^^ Met 75 euro zouden we veel meer kunnen kopen dan enkel een rugzakje! Duimen maar! 😀